Un pasionat de detecție metale din Zalău (județul Sălaj) a descoperit un tezaur de monede medievale. Majoritatea monedelor sunt realizate din argint și au fost găsite îngropate lângă un drum dintre Fetindia și Meseşenii de Jos (județul Sălaj, Transilvania).
Primele 29 de monede au fost descoperite în luna martie 2018, în zona cunoscută sub denumirea "Între dealuri", iar alte 39 de piese (cinci de bronz și restul din argint) au fost aduse la suprafață joia aceasta de către specialiștii de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Monedele au fost descoperite cu ajutorul unui detector de metale și au fost predate, conform legislației în vigoare, Primăriei comunei Meseşenii de Jos, care le-a predat ulterior Direcției pentru Cultură. Monedele vor ajunge pentru curățare, identificare și păstrare la muzeul din Zalău, conform reprezentațiilor acestei instituții.
Monedele sunt fragile, deoarece au fost deteriorate din cauza condițiilor improprii de depozitare în sol, dar și din cauza calității slabe a materialelor utilizate. Datate ca provenind de la mijlocul secolului XVII până la mijlocul XVIII, unele dintre monedele din tezaur au fost găurite, probabil fiind purtate într-o salbă. Specialiștii au mai precizat ca majoritatea sunt monede din Imperiul Austro-Ungar.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.