Cele 20 de pietre semiprețioase din categoria granatelor (almandine) și foițele din aur decorat cu diverse motive geometrice sunt cele mai recent descoperite artefacte în șantierul arheologic localizat între blocurile D14 şi D16 de pe strada Oțelarilor din Galați.
Almandinele (pietre roşu-rubiniu care se foloseau în antichitate ca piese de montură la broșe, pandantive și inele) vor fi analizate la Universitatea Ludwig Maximilians din München, în Germania, pentru a fi determinat locul din care au fost aduse (din Tirol, India sau Sri Lanka).
Zeci de camioane de resturi menajere și de moloz au fost evacuate pentru a se ajunge la Cavoul Roman. Acesta a fost întreg în anul 1974, atunci când a fost descoperit, dar a fost distrus ulterior de către constructorii care au realizat groapa pentru fundația blocului. Aflat sub 150 cm de gunoaie, Cavoul Roman în care au fost găsite obiectele are ziduri groase din șist verzui nefasonat, piatră adusă din zona munților Măcin.
Cercetările arheologice desfășurate de către Muzeul de Istorie, cu finanțare de la Primăria Galați, au scos la lumina zilei două camere cu tencuială interioară realizată din mortar alb (din var și nisip), pictată cu motive în culoare roșie. În camera mare sunt pictate chenare verticale deasupra unor benzi orizontale, iar în camera mică sunt pictate benzi verticale la toate colțurile, precum și o bandă orizontală de 10 centimetri.
În bolta camerei mici au fost descoperite 60 de cărămizi, decorate cu semnul flotei dunărene Classis Flavia Moesica. Peste toată construcția a fost ridicat un tumul, dar movila a fost distrusă în anul 1964, când zona a fost nivelată pentru a extinde cartierul Dunărea.
Se presupune că mormântul este din perioada secolelor II-III d. Hr. și a fost al unui comandant militar (au fost descoperite opritoare din os pentru un arc utilizat pe scară largă de către romani, precum și mici catarame din argint pentru harnașament).
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.