miercuri, 14 noiembrie 2018

252 monede foarte rare al vikingilor, descoperite într-o mlaștină

Arheologii au descoperit într-o mlaștină de lângă Ribe, Danemarca, un tezaur format din 252 monede din secolul al IX-lea. Un pasionat de detecție metale a găsit prima monedă la începutul acestui an, o piesă extrem de rară, cunoscută sub denumirea de moneda chip/cerb. Doar 11 astfel de monede au mai fost descoperite anterior.


Muzeul din sud-vestul Iutlandei a aflat despre descoperire pe 14 august 2018 și a contactat a doua zi pe cel care descoperise moneda. A fost începutul unei descoperiri uimitoare, care a adus la lumina zilei mai multe monede de acest tip, probabil îngropate ca sacrificiu ritual.

Cu ajutorul pasionatului de detecție metale, arheologii muzeului au ajuns la locul descoperirii. Utilizând detectoare de metale și dispozitive GPS de mare precizie (pentru a documenta locația exactă unde a fost găsita fiecare monedă), arheologii au cercetat zona timp de două zile. Au fost descoperite 174 monede, dintre care 172 au monede de tip chip/cerb.



Doar două dintre monede aveau reprezentate nave vikinge împodobite cu scuturi pe avers (în loc de chip) și cerbi pe revers.



Monedele erau împrăștiate pe o suprafață ovală alungită, de aproximativ 50 x 15 metri, o distribuție tipică pentru depozitele de monede care au fost împrăștiate prin treceri repetate cu plugul de arat. Modul în care s-au răspândit sugerează că nu au fost îngropate în mlaștină, ci mai degrabă îngropate în pământ, într-un singur depozit, probabil într-o pungă care s-a distrus de-a lungul secolelor.

Echipa s-a întors la locul descoperirii, la sfârșitul lunii octombrie, pentru a efectua noi săpături. De data aceasta au găsit alte 78 de monede, 77 de tipul chip/cerb și una de tipul navă/cerb. Starea tuturor monedelor este excelentă, încât multe dintre acestea străluceau atunci când au fost recuperate de arheologi.

Descoperirea naște întrebarea cu privire la o posibilă economie monetară a orașelor vikinge timpurii. Conservarea foarte bună a monedelor va oferi experților numismați posibilitatea extrem de rară de a determina care dintre aceste monede au fost în circulație. Examinările inițiale au arătat deja că au fost folosite multe matrițe diferite pentru a bate monedele, indicând o producție semnificativă de monedă, care nu putea fi imaginată în niciun fel doar pe baza a 11 monede cunoscute înainte de această vară.

Niciun comentariu despre subiectul „252 monede foarte rare al vikingilor, descoperite într-o mlaștină”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.