sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Tezaur din aur și argint aparținând civilizației dacice clasice, descoperit în județul Mureș cu ajutorul unui detector de metale

Un important tezaur format din peste 60 artefacte din argint cu puritate de 98%, plus trei obiecte din aur, a fost descoperit în comuna Ernei acum aproape două săptămâni de către un pasionat de detecție de metale din Mureş (H. Zsolt). Comoara, care este un set de piese de podoabă, face parte din cadrul tezaurelor aparținând civilizației dacice clasice de la jumătatea secolului I î. Hr.


Descoperitorul acestei importante comori, posesor autorizat de detector de metale, a fost extrem de entuziasmat atunci când a găsit primele artefacte. A dedus că este un tezaur și a luat imediat legătura cu directorul Muzeului Județean Mureș. Piesele au fost predate de către descoperitor conform legii, chiar de a doua zi, iar acum sunt curățate și conservate.

Tezaurul dacic de la Ernei, Mureș - Surse foto: Radio România Târgu Mureș (radiomures.ro)

Tezaurul descoperit include coliere, lanțuri, brățări, pandantive, diferite verigi. Se remarcă trei coliere din bară de argint (două dintre coliere sunt torsionate, iar al treilea este format dintr-o bară simplă). Este caracteristic acestor seturi de coliere ca, în cazul în care sunt descoperite trei, două dintre ele sa aibă aceeași morfologie, iar al treilea sa fie diferit, explica arheologii muzeului.

De asemenea sunt de remarcat cele trei pandantive din aur în formă de amforă, brățările realizate din bară de argint, destul de masive, sau din sârmă de argint, cele două seturi de fibule, dar și mai multe pandantive.

Caracteristicile acestor artefacte, dar și faptul că nu au fost gasiti cercei, sunt premise care pot genera concluzia ca obiectele au aparținut unui nobil al societății dacice. Este remarcabil și faptul că tezaurul a fost găsit în regiunea Mureșului Superior, o zonă cu puține descoperiri din perioada dacică.

Tezaurul va fi expertizat la București. Autoritățile locale speră că tezaurul va revini la Târgu Mureș și vor sprijinii muzeul în acest demers.

"Urmează să declanșam procedura de clasare și se va stabili valoarea aproximativă a pieselor. Desigur, acestea fiind piese foarte rare, vor fi evaluate zeci de mii de euro, din care Muzeul Județean va fi obligat, conform legii, sa plătească 45%. După ce va fi plătită recompensa pentru aceste piese, tezaurul va fi expus cu caracter permanent în clădirea muzeului", a precizat directorul muzeului.

Niciun comentariu despre subiectul „Tezaur din aur și argint aparținând civilizației dacice clasice, descoperit în județul Mureș cu ajutorul unui detector de metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.