marți, 4 decembrie 2018

7046 monede otomane, descoperite de deținuții de la închisoarea Pleven (Plevna)

Deținuții de la închisoarea Pleven din nordul Bulgariei au descoperit un important tezaur de monede otomane din argint. Deținuții efectuau muncă agricolă pe unul dintre terenurile închisorii. În data de 9 noiembrie 2018, aceștia au descoperit cele 7046 monede la doar 30 cm adâncime. Monedele au fost îngropate în două vase mari, în secolul al XIX-lea, și cântăresc în total 8,345 kg (8 kilograme și 345 grame).


Toate monedele sunt de tipul aspru (akçes), principala unitate monetară a Imperiului Otoman din secolul al XV-lea până în 1687, când au fost înlocuite de kuruș.


În momentul în care tezaurul a fost ascuns, un aspru conținea o cantitate mică de argint (0,048 grame de argint), o scădere uriașă de la 0,85 grame de argint, cât conținea acest tip de monedă când a fost emisă prima dată.


Monedele descoperite provin din diferite emisiuni monetare și au o valoare diferită. Probabil au fost colectate timp de mai mulți ani.


La acea vreme, cu această sumă de bani se puteau cumpăra trei case din Odrin (Edirne), fostă capitală a Imperiului Otoman și un oraș important în Turcia actuală.


Există presupunerea că vasele cu monede otomane din argint au fost ascunse în anul 1877, înainte de asediul Plevnei.


Monedele și vasele descoperite de deținuții de la închisoarea Pleven se află acum la Muzeul Regional de Istorie Pleven, unde vor fi curățate, conservate și restaurate temeinic.


Experții numismați le vor analiza pentru a identifica cu precizie data și locația unde monedele au fost emise.


Este a treia oară când în Bulgaria au fost descoperite vase pline de comori, numai în acest an. Anul acesta a mai fost descoperit la Ahtopol un alt tezaur monetar din secolul al XVIII-lea (854 de monede din aur și argint).


Celalalt tezaur este unul tătar, datat ca fiind din anul 1400, și a fost descoperit în situl arheologic al Cetății Kaliakra de pe coasta Mării Negre.



Numărul monedelor din celelalte doua tezaure este mult mai mic, dar aceste comori includeau și bijuterii.

Niciun comentariu despre subiectul „7046 monede otomane, descoperite de deținuții de la închisoarea Pleven (Plevna)”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.