joi, 3 ianuarie 2019

În ce țări este permisă sau interzisă detecția de metale?

În România, detecția de metale este permisă, în anumite condiții (este obligatorie obținerea unei autorizații pentru fiecare detector de metale, care se poate obține doar de către cetățenii români - , nu este permisă detecția în sit-urile arheologice și în apropierea acestora, orice descoperire cu valoare arheologică trebuie anunțată autorităților etc - detalii găsiți AICI).


Dar diferite țări au diferite legi privind detecția de metale. Uneori, permisiunea de utiliza detectoare de metale diferă chiar și de la o zonă administrativă la alta, în aceeași țară. Informațiile de mai jos despre permisiunea sau interdicția de a practica detecția de metale în diverse țări trebuie privite cu o anumită rezervă. Vă rugăm să considerați aceste informații doar ca pe un ghid orientativ. Deci dacă veți dori sa practicați detecția de metale într-una dintre aceste țări, vă recomandăm cât se poate de serios sa cercetați cu atenție legislația actualizată aplicabilă în țara sau zona de detecție. De asemenea, orice actualizări, corecturi sau completări sunt binevenite și pot să fie adăugate la comentarii.

Africa de Sud: Detectarea metalelor este permisă doar pe plaje.

Algeria: Detecția de metale este interzisă, detectoarele de metale sunt confiscate și deținerea lor se pedepsește cu închisoare.

Arabia Saudită: Toate obiectele din pământ sunt proprietatea Emirului. Dacă cineva nu este de acord că Emirul este proprietarul, respectivul riscă pedepse foarte aspre. Detectoarele de metale sunt interzise total.

Australia: Detecția de metale este permisă. Căutarea de pepite de aur, precum și detecția pe plajă sunt printre hobby-urile favorite ale localnicilor. Nu există foarte multe descoperiri arheologice în Australia.

Austria: Utilizarea detectoarelor de metale în contexte arheologice necesită o permisiune emisă de autorități.

Belarus: Până în anul 2013, detecția de metale a fost interzisă doar în sit-urile arheologice protejate de stat și în zonele de luptă din alt Doilea Război Mondial. Începând cu anul 2013 au intrat în vigoare anumite legi și regulamente care restricționează căutarea artefactelor istorice. La modul general, utilizarea detectoarelor de metale în Belarus poate să fie considerată interzisă.

Belgia: Persoanelor particulare nu le este permis să caute artefacte arheologice. Detecția pe plaje este permisă.

Brazilia: Nu există o lege specifică care să reglementeze detecția de metale, dar este interzisă prin lege căutarea de aur (sau orice metal prețios) fără permisiunea guvernului (Ministerul mineritului). Este interzisă detecția în zonele protejate ("tombados locais"), care în mod normal sunt sit-uri arheologice sau locații declarate cu potențial de descoperire a artefactelor. De asemenea, este interzisă depozitarea sau comercializarea obiectelor din epoca Coloniei sau Imperiului (între 1500 și 1886). Teoretic, această lege împiedică tranzacțiile cu astfel de obiecte de patrimoniu, dar practic nu se are niciun efect, deoarece persoanele care au găsit, de exemplu, monede de aur, obișnuiesc în Brazilia să le vândă pe piața neagră.

Bulgaria: Proprietarul unui detector de metale trebuie să înregistreze dispozitivul la Ministerul Culturii (în caz contrar el va fi sancționat cu amendă sau chiar pedepsit cu închisoare). Detectoarele de metale sunt comercializate legal. Căutarea obiectelor arheologice necesită permisiune.

Cambodgia: Detecția de metale este permisă doar pe plaje.

Canada: Deși este o țară cu o istorie nu prea bogată, detecția în zonele arheologice este oficial interzisă. Totuși, proprietarul unui teren poate oferi permisiunea de utiliza un detector de metale pe terenul său, dacă nu e sit arheologic. Se mai poate practica detecția aurului în parcuri naționale, precum și pe plaje, dar o problema este la săpături, nu este permis sa fie deranjat vizibil terenul (desigur, nu e nicio problemă dacă recuperezi cateva zeci de monede din pământ, la mica adâncime sub iarbă, sau din nisip). Totuși, fiecare provincie poate sau nu poate avea propria legislație privind detecția de metale. De exemplu, în Nova Scotia există două legi referitoare la artefacte. Legea The Oak Island Act se aplică numai în Oak Island. În restul provinciei se aplică Legea privind protecția locurilor speciale. Nu puteți detecta într-un parc provincial, dar plajele publice nu sunt interzise la detecție. În plus, există anumite zone în care se aplică legislația federală, cum ar fi sit-urile istorice federale.

Cipru: Detecția de metale este interzisă, inclusiv căutarea pe plaje. Dacă cineva încearcă să treacă un detector de metale prin vamă, detectorul va fi confiscat.

China: Orice detecție a metalelor este interzisă.

Croația: Detectarea metalelor este interzisă.

Cuba: Detecția de metale este interzisă. Posesia unui detector de metale este echivalată cu posesia unei arme.

Danemarca: Detectarea metalelor este permisă. Obiectele valoroase trebuie predate autorităților statului. Cu permisiunea proprietarilor terenurilor, se poate practica detecția de metale, dar trebuie să fie păstrată o distanță de minim 2 metri față de sit-urile arheologice protejate. Cele mai multe descoperiri arheologice de monede din metale prețioase au fost făcute în Danemarca pe proprietăți private.

Elveția: Detectarea metalelor nu este oficial interzisă. Dar fiecare canton are reguli proprii. Astfel, într-o zonă ar putea fi interzisă detectarea metalelor numai în siturile arheologice. Cu toate acestea, există exemple când este permisă căutarea chiar și acolo. Pe de altă parte, în unele zone, pentru detecția de metale este necesară autorizarea de către autorităților raionale. În plus, veți avea nevoie de o dublă permisiune în acest sens: o licență de detectare a metalelor și permisiunea proprietarului terenului.

Egipt: Detecția metalelor pe plaje publice este permisă, dar permisiunea va fi necesară în plajele private. Pot exista probleme la trecerea detectorului prin vamă.

Emiratele Arabe Unite: Detecția pe plaje este permisă în anumite zone, foarte limitate ca număr.

Estonia: Se poate face detecție de metale pe plaje, dar în general este permis să cauți oriunde dacă ai permisiunea proprietarului. Cine caută obiecte mai vechi de anul 1300 d. Hr are nevoie de autorizație. Astfel, legea este amuzantă, deoarece aproape nimeni nu solicită autorizație, invocând că nu caută obiecte mai vechi de anul 1300 d. Hr. În plus, autorizația mai costă și 500 euro.

Etiopia: Detectoarele de metale sunt interzise.

Filipine: Este interzisă căutarea artefactelor arheologice. Detecția pe plaje este permisă.

Finlanda: Utilizarea unui detector de metale este permisă, în general, fără o autorizație specială, cu condiția ca detectoristul să nu interfereze cu un sit sau monument arheologic protejat. Detecția este reglementată în primul rând de Legea privind antichitățile (1963), dar și de Legea privind proprietatea (1988) și Legea privind conservarea naturii (1996).  Cât timp detectoriștii au permisiunea proprietarului, pot detecta pe terenuri private, cum ar fi pădurile și câmpurile.

Franța: Căutarea în zone arheologice necesită permisiune, dar este aproape imposibil de obținut. Detecția de metale pe plajă și pe terenuri private este permisă cu acordul proprietarului. Orice descoperire arheologică, istorică sau a unor obiecte de artă trebuie imediat anunțată autorităților, iar orice săpături trebuie imediat oprite, din cauză că legea franceză interzice căutarea intenționată de astfel de artefacte. Situația în Franța este destul de tensionată în privința detecției de metale, existând un conflict acut între arheologi și pasionații de detecție metale, iar rezultatul acestui conflict se traduce prin lipsa unor descoperiri arheologice importante, care fie că nu mai sunt anunțate, fie nu mai există efectiv în număr mare.

Germania: Detecția de metale este permisă, dar necesită o autorizație. Există de asemenea legi specifice de la o unitate adminstrativ-teritorială la alta. Detectarea de metale este strict interzisă în siturile arheologice sau în apropiere acestora ori în păduri. Este permisă căutarea pe terenuri private, dar numai cu acordul proprietarului. Ca și în Franța, și în Germania arheologii par a fi în război cu detectoriștii, deși acum 20 de ani aceasta situație neproductivă nu exista.

Ghana: Localnicii sunt autorizați să detecteze metale fără restricții. Turiștii trebuie să obțină un permis de detecție.

Grecia: Proprietarul unui detector de metale trebuie să obțină o licență eliberată de Ministerul Culturii. Detectarea de metale pe plaje necesită permisiunea primarului localității unde este situată plaja. Este interzisă căutarea obiectelor arheologice și se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

India: Detecția de metale este permisă. Însă, din cauza lipsei de informare, orice căutător de comori din străinătate atrage un mare interes din partea localnicilor. Au fost cazuri când localnicii au "confiscat" detectoarele de metale ale turiștilor și au chemat poliția. Este strict interzisă detecția de metale în locațiile și monumentele istorice protejate de ASI. În alte locuri se poate practica detecția de metale, dar dacă este descoperit ceva valoros, dacă relicva are valoare istorică sau mai mult de 100 de ani, trebuie informate autoritățile locale sau ASI.

Indonezia: Detecția de metale este permisă.

Insulele Canare (Tenerife): Detecția de metale este permisă fără restricții.

Insulele Caraibe: Detectarea metalelor este permisă fără restricții.

Insulele Comore: Detecția de metale este interzisă.

Irlanda: Artefactele istorice pot fi căutate numai după obținerea aprobării autorităților și a permisiunii din partea proprietarilor de terenuri. Detecția metalelor pe plaje este permisă. Utilizarea neautorizată a detectoarelor de metale pentru a căuta obiecte arheologice este împotriva legii. Această utilizare este supusă unor sancțiuni severe, inclusiv închisoare și / sau amenzi. Categoriile de obiecte care sunt cel mai frecvent localizate de detectoriștii de metale din Irlanda, cum ar fi monede, elemente de fixare a hainelor, chei, sigilii și alte obiecte care pot fi definite ca "artefacte arheologice" pot fi căutate numai cu autorizație/licență. Totuși, în Irlanda, la fel ca în Anglia, Scoția și Țara Galilor, există o foarte bună colaborare și înțelegere între detectoriști și arheologi.

Islanda (partea de sud): Detecția de metale este total interzisă. Cu titlu de exemplu, publicitatea pentru detectoare de metale este considerată un subiect la fel de tabu ca reclamele la programe tv pentru adulți.

Israel: Israel este o țară plină de descoperiri istorice. Orice activitate de construcții, ploile torențiale sau furtunile puternice pot scoate la suprafață noi descoperiri. Așadar, este interzisă căutarea de artefacte istorice. Căutarea ilegală de comori arheologice este pedepsită cu închisoarea. Detectarea metalelor pe plaje este permisă.

Italia: Toate obiectele de interes arheologic, din interiorul și din afara solului, sunt proprietatea statului. Detecția de metale de către persoane fizice este permisă în unele regiuni. Pentru descoperirea de artefacte istorice valoroase, descoperitorul primește o recompensă. Există regiuni în care este interzisă utilizarea detectoarelor de metale ( de exemplu, Valle d'Aosta, Calabria, Lazio, Toscana sau Sicilia). Căutarea pe plajele din Italia poate sa fie controlată în mod ilegal de anumite persoane, iar plajele private sunt supravegheate de gardieni.

Iordania: Practicarea detecției de metale de către persoanele fizice este interzisă. Tranzitul detectoarele de metale nu este permis prin vămile Iordaniei.

Japonia: Detecția de metale este permisă.

Jamaica: Detecția de metale este permisă, dar exista un mare risc sa fiți tâlhăriți, iar detectorul să vă fie luat cu forța. Unii detectoriști estimează că și-ar pune viața în pericol dacă ar face detecții în aceasta țară.

Kenya: Detectarea metalelor este permisă fără restricții.

Letonia: Detectarea metalelor este permisă pe plaje și pe terenuri private, dacă aveți permisiunea proprietarului. În toate celelalte cazuri, este interzisă utilizarea unui detector de metale.

Libia: Orice detectare a metalelor este interzisă.

Lituania: Din anul 2010 au avut loc schimbări legislative în această țară, când au intrat în vigoare anumite restricții privind utilizarea detectorilor de metale. În prezent, artefactele istorice pot fi căutate după obținerea permisiunii de la Departamentul Patrimoniului Cultural. Detectarea metalelor pe plaje este permisă.

Malaezia: Detectarea metalelor este permisă.

Maldive: Detectarea metalelor este permisă fără restricții.

Malta: Practicarea detecției de metale de către persoane fizice este interzisă. Cu toate acestea, uneori autoritățile locale pot acorda permisiunea de detecție metale pentru o plată rezonabilă.

Marea Britanie (Anglia): Având în vedere că majoritatea terenurilor sunt proprietate privată, veți avea nevoie de o permisiune din partea proprietarului. Orice recompensă pentru un obiect valoros este împărțită cu proprietarul terenului. Detecțiile în zonele arheologice pot fi efectuate doar după obținerea autorizației (dar nu este extrem de dificil pentru a obține o astfel de autorizație). Muzeele au dreptul prioritar de a achiziționa obiectele descoperite. Ascunderea unei descoperiri este sancționată.  De asemenea, în Anglia este permisă detecția de metale pe plaje, deși există locuri unde trebuie să obțineți un permis sau să plătiți taxe. De exemplu, dacă doriți să practicați detecția de metale pe o plajă publică, va trebui să solicitați permisiunea autorităților locale. Detecția pe plajele râului Tamisa, în limitele Londrei, necesită plata unei taxe de câteva zeci de lire. Anglia ocupă primul loc în Europa, urmată de Polonia și Franța, în ceea ce privește numărul de pasionați de detecție metale, mai ales datorită legislației extrem de permisive, chiar încurajatoare, dar și grație recompenselor importante care se obțin pentru obiectele descoperite.

Maroc: Detecția de metale este interzisă în mod oficial. Cu toate acestea, există destul de mulți căutători ilegali de comori în această țară.

Mexic: Detecția de metale este permisă. Însă detecția de metale în Mexic este prerogativa clanurilor mafiote, care, pe lângă detecția de metale în scopuri arheologice, au început să coordoneze și detecția de metale pe plaje.

Mongolia: Detectoarele de metale sunt interzise total.

Namibia: Căutarea artefactelor arheologice este interzisă. Detecția pe plaje este permisă.

Norvegia: Detectarea metalelor este permisă numai după obținerea autorizației.

Polonia: Detecția de metale este permisă doar pe baza unei autorizații speciale, extrem de greu de obținut. Detecția fără autorizație se pedepsește cu 2 ani de închisoare. Oficial, poți deține un detector de metale, dar, conform legislației, nu poți căuta cu el (cu excepția firelor de curent din pereți :) ). Teoretic, puteți avea probleme grave chiar și pentru o monedă veche de 60 de ani, fără valoare.

Portugalia: Detecția de metale pentru a descoperi artefacte arheologice este interzisă fără acordul autorităților (care de fapt acordă această autorizație în special doar arheologilor). Există cluburi de detectoriști în districtele Lagoa și Portimao care obțin permisiunea de a folosi detectoare de metale. Cu toate acestea, în Portugalia există detectoriști, dar aceștia nu caută în sit-uri arheologice, iar când caută în alte zone, nu se laudă ca sunt în căutare de artefacte arheologice. În plus, deși foarte rar, detecția pe plaje este permisă cu acordul special al autorităților și numai pentru localnici.

Olanda: Detecția de metale este permisă pe terenuri private, cu acordul proprietarului terenului, care se obține relativ ușor, deoarece detecția de metale este un hobby foarte popular în Olanda. Detecția pe plaje nu necesita vreo autorizație, dar pot exista restricții locale cu privire la intervalul orar dintr-o zi pe care o puteți căuta. Sunt strict interzise detecțiile în anumite zone, în special în zonele luptelor și operațiunilor din al Doilea Război Mondial, care ar putea pune în pericol viața detectoriștilor. Lista zonelor interzise este ușor de găsit pe internet. De asemenea, este interzisă detecția în păduri, dacă locația este departe de poteci.  În ciuda tuturor celor de mai sus, fiecare zonă are propriile reguli denumite ADV, care reglementează toate aspectele unei anumite zone, inclusiv detecția de metale. Este interzisă detecția în parcuri locale, în rezervații naturale, dune și diguri de protecție împotriva inundațiilor, orice sit arheologic cunoscut și marcat (locațiile romane sunt foarte protejate, faceți-vă o favoare și nu căutați acolo).

Republica Cehă: Pentru a căuta artefacte arheologice, veți avea nevoie de permisiune.

Republica Dominicană: Detectarea metalelor este permisă și încurajată fără nici un fel de restricții.

Republica Moldova: Din anul 2011, detecția de metale a fost interzisă. Deținerea detectoarelor de metale este de asemenea interzisă.

Rusia: Este aproape interzisă căutarea de artefacte istorice. Detecția pe plaje este permisă.

Slovacia: Utilizarea detectoarelor de metale necesită autorizație.

Spania: Utilizarea dispozitivelor de detectare metale în scopul căutării unor artefacte arheologice este permisă doar pe bază de autorizație. În sudul Spaniei, în provincia Sevilla, puteți detecta numai cu permisiune, iar pentru a obține această permisiune este posibil să așteptați ani. În Spania, dacă găsiți un obiect care ar putea fi mai vechi de 200 de ani, trebuie să informați autoritățile. Dacă găsiți obiecte precum bijuterii sau telefoane sau aproape orice obiect de valoare, acesta trebuie predat poliției, iar după 2 ani, dacă proprietarul nu revendică obiectul, puteți obține obiectul pe care l-ați găsit și îl puteți vinde sau păstra. Cu toate acestea, există un mare număr de căutători ilegali de comori în Spania. Cu câțiva ani în urmă au existat chiar și căutători privați de comori care ofereau servicii turiștilor străini.

Sri Lanka: Detectarea metalelor este interzisă. Poliția reacționează rapid la orice informație despre căutătorii de comori.

SUA: Detecția de metale este permisă. Pentru a căuta terenuri private, va trebui să obțineți permisiunea proprietarului. Există un număr semnificativ de reglementări privind interzicerea detectării metalelor pe terenuri publice (inclusiv cimitire, școli etc), atât pe teritoriile federale, cât și pe cele ale statului. Cei interesați de detecția de metale în SUA trebuie sa citească și să respecte următoarele reglementari: American Antiquities Act din 1906 , National Historic Preservation Act din 1966 cu actualizările din anul 2000, Archaeological Resources Protection Act din 1997 și Native American Graves Protection and Repatriation Act din 1990.

Suedia: Detectarea metalelor pe terenuri private este permisă cu acordul scris al proprietarului și al autorităților: aveți nevoie de o permisiune din partea Länsstyrelsen. Puteți solicita permisiunea prin Internet, dar costă 700 de coroane (aproximativ 76 dolari americani) pentru fiecare zonă pe care doriți să detectați și săpați. Este necesară realizarea unor hărți exacte care să delimiteze zona unde se va efectua detecția de metale. Chiar dacă e mai mult o prevedere teoretică, nu se poate detecta în mod intenționat în scopul descoperirii de artefacte istorice, ci doar cu intenția de descoperi alt tip de obiecte. De asemenea, este permisă căutarea pe plaje.

Thailanda: Detectarea metalelor este permisă fără restricții.

Tunisia: Detectarea metalelor este interzisă. Cu toate acestea, deseori, pe unele plaje, sunt observați detectoriști.

Turcia: Pentru a căuta cu un detector de metale, inclusiv pe plajă, va trebui să obțineți un permis. Cu toate acestea, nu trebuie să vă bazați doar pe permisiunea verbală a administrației hotelului: fără aprobare scrisă, poliția vă poate confisca detectorul de metale (de asemenea, detectoristul poate ajunge în închisoare).

Ucraina: Detecția de metale în situri arheologice oficiale declarate este interzisă. În alte zone, detecția de metale se poate practica.

Uganda: Detectarea metalelor este permisă fără restricții.

Ungaria: Utilizarea detectoarelor de metal necesită o permisiune specială.

Vietnam: Detectarea metalelor este permisă. Turiștii preferă detecția pe plaje. Oricine utilizează un detector de metale este un spectacol grozav pentru localnici și mai ales pentru copii. Detectoriștii locali caută în special artefacte din război.

9 comentarii despre subiectul „În ce țări este permisă sau interzisă detecția de metale?”:
Anonim spunea...

“Rusia: Este aproape interzisa...” In mama Russia metalele te detecteaza pe tine

Dorin spunea...

Anonim, e o diferență între ceea ce prevede legea si ceea ce se întâmplă in realitate. Dacă nu prea se respectă legea sau nu prea verifică nimeni in Rusia pe cei cu detectoarele de metale, iar ei scanează și in alte zone decât plajele, asta e o problemă de verificare a aplicării legilor in Rusia, dar nu înseamnă ca legal ar fi permisa detecția in afara plajelor, in Rusia.

Anonim spunea...

In Albania este permis detectorul de metale

Unknown spunea...

Salutare grup, ma poate ajuta cineva cu o informatie, si anume: este permisa detectia in parcuri publice, desigur cu respectarea legislatiei in vigoare (...detector autorizat...)si a distantei de eventuale sit-uri mentionate in Rancimec? este necesara o autorizatie / acord suplimentar din partea autoritatilor locale? Multumesc

Costas spunea...

Da, este permisă detecția. Fiind proprietate publică, probabil trebuie sa predai orice găsești de valoare, nu doar artefactele istorice. Desigur, e posibil ca vreun polițist comunitar care nu cunoaște legislația sa te duca la secție pentru interviuri. In plus, vei lua amenda și pentru încălcarea spatiilor verzi. Dacă mai și sapi, iei amenda pentru distrugerea spatiilor verzi și deci a proprietății publice. Te sfătuiesc să renunți la idee, mergi la detecție prin păduri, pe dealuri, câmpuri și răscruci de drumuri prin mediul rural.

CosminH spunea...

De Serbia știe cineva ceva? Nici Bulgaria nu apare în lista...

Anonim spunea...

Ma poate ajuta cineva cu o informație privind autorizația de detectare metale în zona malaga?

Anonim spunea...

Bună ziua, în Anglia este nevoie de autorizație pentru detector? Care sunt regulile ?? Mulțumesc mult.

Anonim spunea...

Este permisă detecția in UK. Daca trebuie autorizație, va trebui să întrebi autoritățile de zona unde vei face detecția. Insă toate comorile trebuie predate ofițerul responsabil zonal, iar apoi vei primi o recompensă dacă un muzeu este interesat să le achiziționeze, de obicei valoarea de piață a obiectelor în cauză. Dacă nu prezintă interes arheologic, obiectele nu sunt păstrate sau sunt returnate.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.