joi, 21 martie 2019

Arheologii au efectuat un ritual de 6 ore pentru a primi de la localnici acceptul cercetării unei peșteri

Arheologii au descoperit o importantă colecție de artefacte într-o peșteră situată sub cele mai renumite ruine Maya din Mexic. Peștera Balamku (Balamku înseamnă "Zeul Jaguar") a fost descoperită de peste 50 de ani de către localnicii de la Chichen Itza, dar a rămas neexplorată: de abia acum statul a autorizat investigarea misterioasei intrări în peșteră, sigilată cu roci mari.


Localnicii nu au permis începerea cercetărilor și au avertizat echipa de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic că nu un zeu-jaguar, ci un șarpe veninos păzește sit-ul arheologic. Au găsit unul la intrare și din această cauză accesul în peșteră și începerea cercetărilor au fost blocate timp de 4 zile. După ce a efectuat un ritual de 6 ore la cererea localnicilor, echipa a primit în cele din urmă acceptul să intre în peșteră.


Pentru a ajunge în camera din subsol, arheologii au fost nevoiți să se strecoare prin pasaje înguste. În adâncurile peșterii au găsit o comoară științifică: arzătoare de tămâie și vase care conțineau, printre altele, rămășițe carbonizate de alimente, semințe, jad, coji și oase pe care vechii mayași le-au oferit ofrandă zeilor lor. Sute de artefacte erau în stare foarte bună.







Echipa a explorat până în prezent aproximativ 460 de metri din peșteră și deocamdată nu se știe pe ce distanță se întinde. Sit-ul arheologic este situat la 24 de metri în subteran, la aproximativ 2 kilometri spre Est de piramida cunoscută sub numele de "El Castillo" sau Kukulkan.


Chichen Itza, orașul Mayan care datează din jurul anului 600 d.Hr., se află în peninsula Yucatan din Mexic. Experții spun că peștera Balamku este cea mai importantă descoperire din zonă din ultimii 60 de ani.

Niciun comentariu despre subiectul „Arheologii au efectuat un ritual de 6 ore pentru a primi de la localnici acceptul cercetării unei peșteri”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.