duminică, 7 aprilie 2019

O statuie de trei metri înălțime a împăratului Traian, descoperită în Turcia

O statuie a împăratului roman Traian a fost descoperită în orașul antic Laodicea, lângă orașul modern Denizli, în vestul Turciei de astăzi. Statuia are trei metri înălțime și îl imortalizează pe împărat echipat în uniformă militară completă, privind impunător lângă o statuetă mult mai mică a unui prizonier ce are mâinile legate la spate. Calitatea statuii este excepțională, cu detalii sculptate pe armura, fața și îmbrăcămintea împăratului. Sculptura a fost datată ca fiind realizată în anul 113 d. Hr.


Laodicea se afla în provincia Frigia (prizonierul poartă o bonetă (căciulă) frigiană), provincie situată pe o rută comercială importantă, care i-a adus o uriașă prosperitate. Era un oraș atât de bogat, încât atunci când un cutremur a distrus localitatea în anul 60, rezidenții au refuzat orice ajutor de la Imperiu și au reconstruit localitatea din fonduri proprii. Ei au reconstruit orașul în stil grandios, cei mai bogați cetățeni finanțând construcția de teatre, băi, temple, un stadion și o multitudine de alte clădiri publice, precum și realizarea de opere de artă. Orașului Laodicea i-a fost acordat statutul de oraș liber și autonom, cu limba oficială romană. Orașul e emis propriile monede.

Statuia a fost găsită ruptă în 356 de bucăți, toate grupate împreună. Arheologii cred că a fost răsturnată și fragmentată în timpul unui cutremur și a fost îngropată sub o fântână. De aceea fragmentele au supraviețuit într-un singur loc. Sculptura a fost descoperită în aceeași locație cu "Legea apelor", o inscripția incredibil de lungă și detaliată, care descrie numeroasele și variate sancțiuni pentru încălcările legilor privind apa municipală.


"Imaginile reprezentate pe armură pot fi observate foarte clar. În partea superioară a armurii există simbolul lui Jupiter, zeul ceresc al tunetului. Medusa se află chiar în mijlocul pieptului, simbolizând puterea înspăimântătoare a împăratului. În stânga și dreapta sunt reprezentați doi grifoni, care sunt simbolul zeului Apollo, ce proteja artele plastice, ceea ce poate însemna că împăratul a protejat artele fine la vremea lui. În mijloc este reprezentat un recipient pentru apă. Grifonii își întind picioarele din față spre vasul de apă. Având în vedere inscripția "Legea apelor", descoperită în aceeași locație, aceasta poate demonstra contribuția împăratului la sistemul de apă municipală din Laodicea. După aceea, locuitorii au comandat o mare statuie și au amplasat-o la această fântână", au explicat specialiștii care au coordonat săpăturile arheologice.

Niciun comentariu despre subiectul „O statuie de trei metri înălțime a împăratului Traian, descoperită în Turcia”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.