duminică, 7 aprilie 2019

Picturi vechi de mii de ani și un nume demult uitat, descoperite în Egipt

O misiune arheologică condusă de Institutul de Egiptologie din Cehia a descoperit un mormânt pictat din timpul Dinastiei a V-a, precum și o inscripție care dezvăluie numele unei regine importante din aceeași perioadă.


Misiunea lucra la consolidarea și întărirea camerelor subterane aflate sub complexul piramidal a lui Djedkare, al 8-lea faraon al celei de-a V-a dinastii a Vechiului Regat Egipt. Spațiile erau într-o stare precară, decorațiunile lor fiind jefuit; materialele arhitecturale nu au fost niciodată restaurate. Rămășițele întregii structuri ale piramidei erau puse în pericol de fundațiile structurale deteriorate.


În timpul studierii și documentării zonei sudice din jurul piramidei, echipa a descoperit mormântul din curtea faraonului. Intrarea în mormânt este de fapt o cameră în formă de L.


Pereții camerei au avut decorațiuni în relief, dar numai partea inferioară a acestora a supraviețuit, restul fiind furat de hoții de piatră care au luat blocurile de calcar alb de înaltă calitate.


Pe peretele de nord al camerei este o intrare către un spațiu subteran, probabil inspirat din sub-structurile din piramidele Dinastiei a V-a. Un coridor descendent duce către un vestibul subteran. Zidul său de sud are o intrare spre un coridor mai scurt, din care se ajunge într-o sală cu pereți pictați. Scenele de pe pereții de la nord și sud îl reprezintă pe faraon așezat la o masă sacrificială. Peretele de Est prezintă mai multe sacrificii. Peretele de vest este decorat ca o fațadă a palatului.


O intrare în peretele sudic duce la o cameră mică folosită ca depozit, unde arheologii au descoperit câteva mici artefacte funerare. Două intrări din peretele vestic conduc spre camera de înmormântare interioară. Este un spațiu mic, nedecorat. Inițial adăpostea un sarcofag de calcar care ocupa practic toată camera. Dar sarcofagul a fost distrus de agresorii din antichitate. Arheologii au găsit câteva părți ale unui corp uman, care au avut semne clare de mumificare.



În apropierea complexului piramidal al lui Djedkare se află și un alt ansamblu de piramide. Unul dintre primele complexe de piramide construite în sudul orașului Saqqara este o structură unică care atestă gradul ridicat de respect pe care l-a avut faraonul pentru soția lui. Este cel mai mare complex de piramide al unei regine construit în Vechiul Regat, și are caracteristici arhitecturale speciale, cum ar fi un stâlp masiv de granit roșu.


În ciuda marii sale importanțe, numele reginei a fost uitat, iar oamenii de știință au dezbătut timp de secole cui i-au aparținut aceste complexe funerare. Misiunea de acum a răspuns la această întrebare.


Numele și titlurile proprietarului acestui monument funerar unic au fost găsite pe coloana din granit roșu. Inscripția a fost sculptată într-un dreptunghi de pe coloană, în care scria: "Cea care vede pe Horus și Seth, mare laudă soției faraonului, iubita sa Setibhor".


Investigațiile arheologice și restaurarea complexelor piramidale ale lui Djedkare și Setibhor vor continua.


Misiunea arheologică speră să descopere mai multe informații, poate chiar mai multe morminte din timpul importantei perioade de tranziție dintre dinastii. Acesta a fost un moment de mari schimbări în ideologia religioasă și politică. De exemplu, Djedkare a fost primul faraon care nu a construit un templu solar.

Niciun comentariu despre subiectul „Picturi vechi de mii de ani și un nume demult uitat, descoperite în Egipt”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.