duminică, 7 aprilie 2019

A cumpărat o statuetă cu mai puțin de 100 dolari și a vândut-o cu peste 2 milioane de dolari

O statuetă aurită din bronz, reprezentând o zeitate budistă, a fost cumpărată la o vânzare din garaj în Kirkwood, Missouri, acum două decenii, pentru mai puțin de 100 de dolari. Săptămâna trecută, statueta fost vândută la o licitație cu peste 2 milioane de dolari.



Divinitatea înfățișată de statuetă este Avalokiteshvara, cunoscută și sub denumirea de Guanyin, printre multe alte denumiri și forme. Una dintre aceste forme este Cintamanicakra, cum a fost în cazul acestei statuete.

Vânzătorul a adus piesa la Antiques Roadshow din St. Louis acum doi ani, pentru a afla ce reprezintă și cât de mult valorează. A fost un adevarat șoc când Waterhouse i-a spus că figurina este de o foarte bună calitate și că este de proveniență regală. Estimarea inițială pentru prețul de vânzare a fost de 100.000-125.000 dolari. Se credea că este din secolul al XV-lea.

Cercetările ulterioare au demonstrat ca statueta este mult mai veche, din anii 618-907 d. Hr. Licitația a fost rapidă, prețul crescând vertiginos la un milion de dolari. Șapte minute mai târziu, statueta s-a vândut cu 2.060.000 dolari.

Niciun comentariu despre subiectul „A cumpărat o statuetă cu mai puțin de 100 dolari și a vândut-o cu peste 2 milioane de dolari”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.