duminică, 7 aprilie 2019

Pandantiv din aur, declarat comoară

Un pandantiv anglo-saxon (descoperit în anul 2017) a fost declarat oficial comoară de către autoritățile din Norfolk, în conformitate cu prevederile legii "Treasure Act 1996". Pandantivul a fost descoperit într-o locație nedezvăluită în South Norfolk, în apropierea locului unde o altă piesă importantă, pandantivul Winfarthing, a fost găsit în 2014.


Pandantivul este în stare excelentă. Este de tipul împletit, un stil care datează de la sfârșitul secolului al VI-lea - mijlocul secolului al VII-lea. Este compus din trei inele concentrice din sârmă de aur, iar în centru este o cruce. Marginea exterioară este netedă, fie uzată din cauza utilizării, fie astfel a fost realizată.

"Această piesă a aparținut cel mai probabil unei doamne din înalta clasă socială. Pandantivul este din timpul unui important punct de cotitură în istoria saxonă, pe vremea primei extinderi a creștinismului în Anglia. Mormintele pentru bărbații din această perioadă erau lipsite de bijuterii elaborate. Dar acest ultim pandantiv aduce o contribuție valoroasă la înțelegerea societății, a religiei și a poziției femeilor în perioada unor imense schimbări sociale și culturale", au explicat autoritățile.

Pandantivul va fi evaluat de o comisie. După ce valoarea sa va fi determinată, piesa va fi oferită spre achiziție unui muzeu local, iar recompensa va fi împărțită între descoperitor și proprietarul terenului. Pandantivul Winfarthing a fost evaluat la 145.000 de lire sterline, dar acela era mult mai mare, încrustat cu granate care amintesc de unele dintre piesele din tezaurul Staffordshire.

Niciun comentariu despre subiectul „Pandantiv din aur, declarat comoară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.