miercuri, 1 mai 2019

Comoară evaluată la maxim 2,5 milioane lire sterline. Descoperitorii estimează că tezaurul valorează de trei ori mai mult.

La scurt timp după ce cele 74.000 de monede (precum și bijuteriile de aur și argint) au fost găsite de către pasionații de detecție metale Reg M. și Richard M, în iunie 2012, se estimase în presa britanică o valoarea totală a comorii de aproximativ 10 milioane de lire sterline (detalii AICI).


Cu toate acestea, cifra a fost redusă de către Comitetul de Evaluare a Trezoreriei din Regatul Unit, care oferă consultanță guvernamentală cu privire la artefactele declarate comori, pe care muzeele ar putea să le achiziționeze. Echipa de experți a evaluat tezaurul monetar Jersey din Marea Britanie la o sumă cuprinsă între 0,5 și 2,5 milioane de lire sterline.

Obiectele declarate "comoară", așa cum este definit termenul de Treasure Act 1996, aparțin Reginei. Dar, în conformitate cu legea britanică, descoperitorii și proprietarii terenului trebuie să fie recompensați cu o sumă echivalentă în total cu valoarea comorii.

Unul dintre descoperitori a spus că până și cele mai puțin valoroase monede din tezaur, care datează din primul secol î. Hr., valorează minim 100 de lire sterline fiecare, sugerând o valoare totală a comorii de cel puțin 7,4 milioane de lire sterline, fără a ține seama de bijuteriile găsite.


Cu toate acestea, s-a luat în discuție și scăderea prețului monedelor, din cauza faptului că au fost găsite foarte multe monede, reducându-le raritatea.

Comisia de evaluare a fost invitată să aprecieze valoarea tezaurului în anul 2013, când comoara era încă o masă de monede lipite, unită cu alte obiecte (detalii despre separarea obiectelor din această comoară găsiți AICI). Comisia a precizat pe atunci că va furniza o nouă evaluare după ce obiectele din tezaur vor fi separate și va ști exact din ce se compune comoara.

Între timp, cei doi detectoriști locali au comandat evaluări private, după ce au fost informați că autorități că tezaurul valorează maxim 2,5 milioane de lire sterline.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoară evaluată la maxim 2,5 milioane lire sterline. Descoperitorii estimează că tezaurul valorează de trei ori mai mult.”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.