marți, 1 octombrie 2019

O monedă din aur descoperită cu un detector de metale second-hand, vândută cu 16000 lire sterline

Un solidus excepțional din aur al împăratului Constantin I, primul de acest tip descoperit vreodată în Marea Britanie, a fost vândut la o licitație de către descoperitor și proprietarul terenului unde a fost găsită moneda. Aceasta a fost descoperită de un pasionat de detecție metale în luna iunie a acestui an, în Wanstrow, Somerset.


Pe 7 iunie a fost prima dată când pasionat de detecție metale a scanat acel câmp aflat lângă un vechi drum roman. Folosind un detector de metale second-hand (un Nokta Fors Core), a găsit mai întâi o broșă romană și câteva bucăți de minereu de plumb (drumul roman era folosit pentru transportul plumbului din minele din apropiere). Apoi, la 30 cm adâncime, a găsit o singură monedă din aur.

Arheologii a identificat moneda ca fiind una extrem de rară, emisă în Trier în anii 313-315. Aversul prezintă un cap cu lauri al lui Constantin I, cu privirea spre dreapta. Este inscripționat CONSTANTI-NVS P [ius] F [elix] AVG [ustus].

Reversul îl înfățișează pe împărat cu o suliță în mâna dreaptă și un scut la brațul stâng. Călărește un cal în galop, împotriva a doi războinici inamici, unul călcat sub picior, celălalt pe cale să fie învins în timp ce își pierde scutul. Este inscripționat cu textul VIRTVS AUGSTI N (OSTRI) („Valoarea împăratului nostru”), iar sub luptă se află marcat PTR, care reprezintă Percussum Treveris, adică „lovit în Trier”.

Această monedă specială este o descoperire unică în Marea Britanie. Doar patru monede de aur din perioada Tetrarhiei* au fost găsite vreodată în Marea Britanie. Și mai uimitor, solidul este în stare aproape necirculată.

Moneda solidus a fost vândută la o licitație din 17 septembrie de la Dix Noonan Webb. Deși estimarea de dinainte de vânzare a fost de 10000 - 12000 de lire sterline, moneda a fost vândută cu 16000 lire.



*Tetrarhia (de la grecescul tetra, patru și arhos, șef) este un sistem de guvernare și de administrare a Imperiului, conceput de Dioclețian, în 293. Imperiul a fost condus de doi auguști (Dioclețian la Nicomedia, azi Izmit, Turcia, și Maximian la Mediolanum, azi Milano) și doi cezari (Galerius la Sirmium, în Pannonia, și Constantius Chlorus, la Augusta Trevorum, azi Trier, în Germania). Însă, între ei, exista o ierarhie.

Niciun comentariu despre subiectul „O monedă din aur descoperită cu un detector de metale second-hand, vândută cu 16000 lire sterline”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.