sâmbătă, 2 noiembrie 2019

Tezaur de argint descoperit de trei pasionați de detecție metale

Trei pasionați de detecție metale au descoperit un tezaur rar din epoca romană pe un câmp din Wem, Shropshire, în regiunea West Midlands, în anul 2018. Comoara datează din secolele al IV-lea și al V-lea și include monede, dar și fragmente folosite tot ca monedă de schimb. Până acum au fost descoperite doar șase astfel de tezaure monetare în Marea Britanie.


Cei trei detectoriști, Steve King, Steve Lord și Andy Bijsterbosch au descoperit pentru prima dată o jumătate de duzină de monede, aproape de suprafață, înainte de a săpa mai adânc.

Apoi am mai săpat a jumătate de metru și am găsit un pumn de argint, inclusiv broșa, câteva inele și bucăți de argint tăiat. A fost incredibil!”, a spus King.

Fragmentele sunt obiecte din argint, din vase, tacâmuri sau chiar monede împărțite în bucăți, fiind folosite ca monedă de schimb după ce romanii au părăsit Marea Britanie, iar sistemul monetar s-a prăbușit.


Știm că sistemul monetar din Marea Britanie s-a prăbușit complet în acea perioadă, iar schimburile de mărfuri și servicii erau bazate pe un fel de mici lingouri, de fapt pe greutatea argintului din monede și obiecte”, au explicat autoritățile din Shropshire, care au mai arătat că tezaurul a fost îngropat în Evul Mediu Timpuriu, aproximativ în anii 460 - 500 d. Hr.


Specialiștii de la Muzeului Britanic speră că artefactele (care includ broșe și catarame, dar și monede romane „chiar de la sfârșitul Imperiului Roman”) să fie achiziționate pentru a fi expuse.

Niciun comentariu despre subiectul „Tezaur de argint descoperit de trei pasionați de detecție metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.