miercuri, 1 ianuarie 2020

Broșă vikingă din bronz turnat, descoperită în Estonia

O rară broșă vikingă a fost găsită în satul Varja, în nord-estul Estoniei. Broșa în formă de cutie este una dintre cele două de acest fel descoperite vreodată în Estonia, iar cealaltă nu a fost încă predată autorităților de patrimoniu și este mai recentă.



Broșa de la Varja este dintr-o singură bucată și a fost realizată din turnare în bronz. Acesta este în stare excelentă, intactă, existând doar o deteriorare minoră a suprafeței, probabil din cauza activităților agricole din zonă. Broșa a fost dezgropată la locul unei zone despre care se crede că a fost o fermă în perioada vikingă.

Decorația este în stilul Broa sau Oseberg, caracterizată prin figuri de animale. Stilul Boa datează broșa între sfârșitul secolului al VIII-lea și mijlocul secolului al IX-lea.

Kiudsoo a explicat că satul Varja este situat în partea de nord-est a vechii parohii Askälä. Respectiva regiune de pe coasta de nord a Estoniei, între râul Purtse și actualul oraș Kohtla-Järve, se remarcă prin arheologia sa excepțional de bogată. Drumul estic, o importantă rută comercială din epoca vikingă, se desfășura de-a lungul coastei nordice a Estoniei.

Arheologul consideră că broșa găsită la Varja provine din insula Gotland și aparține probabil unei femei care s-a mutat ulterior în regiunea Viru din Estonia. Ipoteza provenienței broșei este susținuta de faptul că obiectele decorative similare au fost utilizate pe scară largă în Gotland în perioada vikingă, dar nu sunt obișnuite în alte zone geografice. Kiudsoo a spus că sute de broșe în formă de cutie, precum cea găsită recent în Estonia, au fost descoperite în Gotland.

Niciun comentariu despre subiectul „Broșă vikingă din bronz turnat, descoperită în Estonia”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.