vineri, 7 februarie 2020

Comoara care a inspirat romanul "Robinson Crusoe", căutată de un om de afaceri

Povestea modului în care aurul spaniol din secolul al XVIII-lea a ajuns în America pare să se schimbe cu fiecare legendă, iar dovezile sunt firave. Totuși, aceste evidențe nu au împiedicat pe omul de afaceri și căutătorul de comori olandez Bernard Keizer să-și dedice o mare parte din viață și din avere căutărilor sale. Legenda a fost prea atractivă pentru ca olandezul să reziste tentației: 800 de butoaie pline cu aur și bijuterii, ascunse pe o mică insulă stâncoasă din Oceanul Pacific. Este legenda care a inspirat romanul lui Daniel Defoe, "Robinson Crusoe".


Miza a crescut în septembrie 2019, după ce s-a făcut public faptul că autoritățile din Chile i-au oferit permisiunea să sape o parte dintr-un parc național, folosind utilaje grele. În timp ce autoritățile susțin că zona este mai mică decât un teren de fotbal, ecologiștii și partidele de opoziție spun că intervenția unui excavator de 8,7 tone va fi ireversibilă.

"Este o interpretare greșită a legii, folosită pentru a favoriza un multimilionar olandez care nu a găsit nicio dovadă a existenței comorii, chiar și după ani de căutări. Este important să păstrăm zona nealterată și să nu oferim pământurile poporului pentru investigații care par să se bazeze mai mult pe religie decât pe știință", a declarat Diego Ibanez, un congresist al coaliției de stânga a partidelor Frente Amplio.

Locul în cauză este pe Juan Fernandez, o insulă aflată la 400 de mile de coasta chiliană, în care scoțianul Alexander Selkirk a fost abandonat singur timp de patru ani, la începutul secolului XVIII.


Evenimentul a inspirat povestea lui Robinson Crusoe. Mai jos este o gravură din 1715, cu Alexander Selkirk pe insula nelocuită.


Se presupune că aurul a ajuns pe insulă la câțiva ani după ce Selkirk a plecat și implică o poveste cutremurătoare despre uragane, naufragii, jafuri și crime.


Unii evaluează comoara la 10 miliarde de dolari și spun că a inclus un trandafir uriaș din aur. Tezaurul ar fi fost strâns de Coroana Spaniolă în America Latină și îngropat pe Juan Fernandez de amiralul Juan Esteban Ubilla, în jurul anului 1714, în timpul unui război civil din Spania.

O versiune comună a poveștii spune că, înainte de a muri într-un uragan, amiralul i-a spus ofițerului naval britanic și apoi aliat George Anson unde era ascuns tezaurul. Ani mai târziu, ofițerul a trimis un alt căpitan să sape și sa ia comoara. Din păcate, nava sa ar fi fost lovită de o furtună în timp ce se îndrepta spre continent și a trebuit să se întoarcă și să îngroape din nou comoara. Ulterior, căpitanul ar fi ars nava, a ucis echipajul și a fugit într-o barcă spre continent, dar apoi a murit.

Legenda a fost reînviată în anul 1950, odată cu descoperirea unei scrisori care oferea o descriere a locației aurului.


Keizer și SGA SA, o companie chiliană de consultanță în protecția mediului, care a depus cererile de explorare la autorități, au refuzat să comenteze.


Keizer a efectuat căutări anuale într-un sector stâncos din nord-vestul insulei, cunoscut sub numele de Puerto Ingles. Echipe de aproximativ zece persoane care foloseau echipamente portabile au perforat până la 23 de metri în căutarea unei peșteri subterane unde se presupune că a fost îngropată comoara, potrivit documentelor depuse de autoritatea de mediu din Chile. Acum intenționează să utilizeze un excavator cu o capacitate de ridicare de 4,4 tone.

Noile planuri au stârnit controverse pe continent, atunci când directorul regional al agenției forestiere, Conaf, a demisionat, spunând că s-a opus explorării lui Keiser. Ministrul patrimoniului național, Felipe Ward, a fost de asemenea în vizorul mass-mediei locale din cauza întâlnirii cu olandezul Keizer, cu puțin timp înainte ca directorul Conaf să aprobe utilizarea excavatorului. Parlamentarii, inclusiv Ibanez, au solicitat o anchetă.

Finalul poveștii poate fi unul banal: nicio comoară găsită, un ministru acuzat că a luat decizii greșite și o gaură mare într-un parc național deteriorat. Dar dacă totuși tezaurul va fi găsit, Keizer va deveni fabulos de bogat, chiar dacă el trebuie să dea 75% din comoară statului chilian.

Niciun comentariu despre subiectul „Comoara care a inspirat romanul "Robinson Crusoe", căutată de un om de afaceri”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.