duminică, 1 martie 2020

Un detectorist începător a descoperit un inel din aur de 310 grame din Epoca bronzului târziu

Un detectorist de metale a descoperit un inel de aur din epoca bronzului, unic în Vestul Cumbriei. Billy Vaughan scana un câmp din apropierea casei sale din Whitehaven, când a descoperit inelul. Era novice în acest hobby, deoarece practica detecția de metale de doar de șase luni. Vaughan scanase deja acest teren de zeci de ori și a găsit doar câteva monede de argint și nasturi. De data aceasta, alerta detectorului a fost puternică, așa că a săpat 12 cm sub suprafața pământului și a găsit artefactul din aur.


De fapt, nici nu și-a dat măcar seama că era aur. La început a crezut că piesa circulară, cu o parte ușor aplatizată, este o componentă a echipamentului unui alpinist sau poate un cuplaj pentru tractor. Când a aruncat o a doua privire, și-a dat seama că era cu totul altceva. El a trimis fotografia obiectului către un prieten experimentat în detecția de metale, iar acesta l-a încurajat să verifice obiectul la un bijutier local, care i-a confirmat că de fapt este vorba de aur de 22 de carate, iar obiectul are 310 grame. Vaughan a raportat descoperirea Lydiei Prosser, ofițerul local de la Finds Liason.


Inelul este tubular, intact și îndoit, astfel încât capetele sale se suprapun. Acesta este acoperit cu decorațiuni pe toată suprafața, cu o secțiune subțire de-a lungul interiorului inelului.

Personal nu am văzut așa ceva câți ani am lucrat eu în Yorkshire, Lancashire și Cumbria. La început, nu părea să existe niciun semnificație pentru decorațiunile unice. Dar experții au început să cerceteze obiectul, iar Neil Wilkins, care este curatorul artefactelor din Epoca bronzului de la Muzeul Britanic, a observat în baza de date un inel de braț similar, de origine din zona geografică actual irlandeză. Deci, cea mai recentă ipoteză este că a inelul a fost adus sau vândut din această zonă, posibil în Epoca bronzului târziu, în jurul anului 1800 î. Hr", a explicat ofițerul.


Singurul alt inel de aur din Epoca bronzului, descoperit în Cumbria și enumerat în baza de date a "Schemei de antichități portabile" este un inel rupt, cu o suprafață netedă, care a fost realizat prin rularea unei foi de aur într-un tub. Are o lungime de 1,7 cm și cântărește doar 1,8 grame. A fost datat ca fiind din Epoca bronzului mijlociu, aproximativ din anii 1300-1150 î. Hr.

Singurul obiect de aur decorat din Epoca bronzului, descoperit în Cumbria și înregistrat în baza de date PAS, este capătul unui colier cu guler mare, în formă de lună semilună. Este decorat cu dreptunghiuri concentrice gravate. Cel mai exterior dreptunghi a fost îmbunătățit cu mici pătrate care au fost perforate de-a lungul liniei incizate, oferindu-i un efect punctat. Acesta datează din anii 2200-1700 î. Hr. și se crede că a fost realizat în zonele unde acum este Scoția sau Anglia de Nord, ca imitație a originalelor din zona care este în prezent irlandeză.

Inelul va fi studiat de către experți. Aceștia vor confirma unui ofițer dacă artefactul se califică drept comoară, în conformitate cu Legea comorilor. Un comitet de evaluare va stabili valoarea arheologică de piață (valoarea doar ca greutate de aur este de numai 11.000 lire sterline). Unui muzeu local i se va oferi șansa de a achiziționa artefactul pentru valoarea arheologică de piață determinată de comisie. Muzeul Beacon al lui Whitehaven ți-a manifestat intenția de a cumpăra artefactul, dacă va reuși să strângă fondurile necesare. În caz de achiziție, suma va fi apoi acordată în mod egal către descoperitor și proprietar terenului, fiecare primind câte jumătate din recompensă.

Niciun comentariu despre subiectul „Un detectorist începător a descoperit un inel din aur de 310 grame din Epoca bronzului târziu”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.