duminică, 1 martie 2020

O echipa de căutători de comori a găsit monede din aur la locul unui naufragiu din anul 1840

O echipă de căutători de comori au descoperit aur în timp ce cerceta o epavă despre care se crede că s-a scufundat cu valori de zeci de milioane de dolari. Nava North Carolina, un vapor cu roată laterală lungă de 200 de metri, s-a scufundat pe 25 iulie 1840, după ce s-a ciocnit cu nava soră, Governor Dudley, la 20 de mile de coasta Carolinei de Sud.


Nava North Carolina a fost lovită de nava Governor Dudley „în mijlocul dintre cabinele doamnelor și domnilor” și a tăiat-o „aproape în două”. În 10 minute, a fost pierdută sub valuri. Chiar dacă toți pasagerii și echipajul au reușit să se salveze de pe o navă pe cealaltă, încărcătura a fost pierdută, inclusiv multe monede din aur. Un pasager a susținut că doar el a pierdut 15.000 de dolari în epavă. Cât aur a rămas la bordul navei rămâne un mister.

După luni întregi de cercetări arheologice, scafandrii de la Blue Water Ventures International (BWVI) și Endurance Exploration Group au confirmat prezența aurului la locul epavei. Mai multe monede de aur au fost recuperate în prima scufundare și se spera că scufundările ulterioare să dezvăluie monede rare, foarte valoroase pentru colecționari.


Locația în care au fost găsite monedele este denumită de scafandri „oala de cupru”. Un organizator de scufundări la fața locului a explicat că axul, cazanul și carcasa navei North Carolina sunt încă conectate între ele la 80 de metri de apă, la peste 180 de ani de la naufragiu.


Keith Webb, președintele BWVI, a explicat: „Aceste epave de la începutul anilor 1800 au întotdeauna potențialul de a fi locul descoperirii unor monede rare și a altor obiecte unice din vremea respectivă. În Georgia și Carolina de Nord, în anii 1820 și 1830, s-au înființat monetării pentru a pune rapid aurul în circulație. De exemplu, monetăria Dahlonega din Georgia a fost deschisă în 1838 și a funcționat doar câteva decenii înainte de a izbucni războiul civil american în 1861, când a fost confiscată de confederați. Monetăria nu a fost redeschisă după război și ars în decembrie 1878. Aceste monede sunt rare astăzi, iar această epavă ar putea avea la bord astfel de monede. Epava a fost cercetată anterior de o altă echipă. Eforturile anterioare au adus la suprafață în anii ’90 comori în valoare de peste 700.000. Dar expediția respectivă s-a încheiat din cauza dificultății de salvare a epavei, care se află parțial sub 5 până la 10 metri de nisip și care este supusă unor curenți imprevizibili într-o zonă populară pentru rechini".


Cu toate acestea, condițiile unice de pe site-ul epavei înseamnă, de asemenea, că monedele sunt foarte bine păstrate. Monedele arată de parcă ar fi emise recent. Conservarea este foarte bună deoarece monedele erau foarte bine protejate de o bucată mare de cupru și nu erau mișcate în nisip de curenții de apă. Alături de primul transport de monede, scafandrii au recuperat marmură, veselă și bucăți de aramă utilizate în construcția navei.


În timp, locul epavei a devenit popular printre scafandri, deși adevărata identitate a navei nu a fost cunoscută de mulți dintre ei.

Din cauza cazanelor mari de cupru care erau vizibile, sit-ul arheologic a primit numele de Copper Pot”, a spus Webb.


Endurance Exploration are acum drepturi exclusive de salvare a sit-ului arheologic. Este nevoie de echipamente speciale pentru a accesa o mare parte a epavei, însă eforturile de recuperare vor continua curând, dacă vor exista condițiile meteo permisive.

Niciun comentariu despre subiectul „O echipa de căutători de comori a găsit monede din aur la locul unui naufragiu din anul 1840”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.