duminică, 1 martie 2020

Frescă cu gladiatori, descoperită la Pompeii

Săpăturile efectuate la Regio V, în vecinătatea Pompeii (fost oraș roman în apropierea orașului Napoli), au dezvăluit o frescă ce înfățișează o luptă între doi gladiatori, din care unul este aproape învins.


În stânga se află un gladiator din clasa murmillo echipat cu un gladius (o sabie scurtă cu două tăișuri), o manică (o protecție segmentată pentru braț) pe brațul drept, un scutum (scut dreptunghiular lung), o oculă (stindard) pe piciorul stâng și o casă crista (cască cu acoperire completă, cu grătar și creastă). El stă victorios, ținându-și scutul ridicat și sabia pregătita.


În dreapta este adversarul său, învins clar. Este un gladiator Thraex sau trac. Tracii erau adesea puși să lupte împotriva gladiatorilor murmillo, în timp ce erau înarmați în mod similar cu o sabie scurtă, un scut (deși unul mai scurt) și o cască încrețită cu acoperire completă. Acest trac are apărători strălucitoare pe ambele picioare, iar scutul său este pe pământ, în spatele lui.


Are răni pe piept, la încheietura mâinii și în alte locuri. Nu este încă în genunchi, dar picioarele sunt îndoite. Brațul său stâng este întins cu degetul ce arată gestul de adlocutio, făcut în mod obișnuit cu brațul drept de către un general, împăratul sau magistratul care conduce jocurile. Desigur, gladiatorul murmillo a câștigat această luptă; gestul tracului a fost probabil o pledoarie pentru milă. Dacă Thraex a primit lovitura finală sau a fost cruțat pentru lupta sa curajoasă, nu vom ști niciodată*.


Fresca a fost găsită într-o clădire din spatele intersecției dintre Aleea balcoanelor și Calea nunții de argint. Peretele este trapez și era situat sub o scară. Pe peretele alăturat se află un fragment dintr-o altă frescă care înfățișează un bărbat într-o tunică galbenă.


Se crede că era probabil un loc de cumpărături sau o tavernă frecventată de gladiatori, deoarece cazarma gladiatorilor era în apropiere.

___________

*O altă reprezentare pompeiiană a unei bătălii între murmillo și un trac poate fi de ajutor in interpretare. Desenul spune că murmillo, un luptător pe nume M. Atillus, l-a învins pe Thraex, pe nume L. Raecius Felix, dar că lui Felix, care a câștigat anterior un record de 12 lupte și 12 victorii, i-a fost acordat missio (adică, viața lui a fost cruțată).

Niciun comentariu despre subiectul „Frescă cu gladiatori, descoperită la Pompeii”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.