vineri, 1 mai 2020

Maimuțe asiatice, reprezentate într-o pictură greacă din secolul al XVII-lea î. Hr.

Maimuțele înfățișate într-o pictură de pe un perete din perioada cicladică târzie (secolul al XVII-lea î. Hr.), descoperită în Akotiri, pe insula greacă Thera, au fost identificate ca languri cenușii, o specie originară din sudul Asiei, situată la mii de kilometri distanță de insula Thera.


Fresca decorează pereții de nord și de vest dintr-o cameră a unei clădiri supranumite Beta 6. Maimuțele urcă deasupra benzilor de albastru ondulate care probabil reprezintă apa, folosind rocile care ies din valuri. Compoziția, dinamismul și liniile îndrăznețe înfățișează un cadru natural într-un stil aproape abstract.

Marie Nicole Pareja de la Universitatea din Pennsylvania s-a alăturat primatologilor pentru a reexamina pictura cu maimuțe. Echipa a identificat specia de maimuțe ca fiind languri gri (Semnopithecus). Pe lângă blana distinctivă, maimuțele au fost înfățișate ținându-și coada în poziția caracteristică în formă de S.


Langurii gri trăiesc în sudul Asiei, în ceea ce este acum Nepal, Bhutan și India, în special în Valea Indusului. În timpul epocii bronzului, regiunea a fost casa Civilizației Indus Valley, una dintre cele mai importante societăți din acea vreme. Deși trecuse de apogeul său, civilizația Indus Valley era încă avansată la acea vreme, cu orașe mari și sisteme elaborate de alimentare cu apă.

Deoarece în Grecia nu existau în epoca bronzului specii autohtone de maimuțe, acești companioni erau obținuți din importuri exotice. Cu toate acestea, cele mai multe lucrări de artă din acea perioadă, care prezintă maimuțe, implică specii native din Egipt, care era mult mai aproape și avea o rețea comercială consolidată cu Grecia antică.

"Grecii minoici au vizitat Indusul? Nu aș fi surprins dacă într-o zi vom găsi dovezi pentru acest tip de contact direct, dar acum aceste dovezi nu există. Este posibil, de asemenea, ca vizita să fi a fost inversă, dar din nou nu există dovezi. În schimb, s-ar putea ca Grecia și Indus să fi fost conectate prin Mesopotamia, o altă civilizație din epoca bronzului, ce a existat pe teritoriul actualului Irak. Este posibil ca langurii să fi fost aduși în Mesopotamia, unde grecii i-au văzut. Ar fi o dovadă a unui comerț de anvergură, a acestor relații cu aceste zone îndepărtate. Chiar și în epoca bronzului, se pare că a existat multe schimburi între civilizații aparent separate”, spune Pareja.

Niciun comentariu despre subiectul „Maimuțe asiatice, reprezentate într-o pictură greacă din secolul al XVII-lea î. Hr.”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.