O piesă de joc extrem de rară din epoca vikingilor a fost descoperită pe Lindisfarne, insula unde primul raid viking a lovit Marea Britanie în anul 793 d. Hr. Piesa este realizată din sticlă azurie translucidă, decorată în exterior cu alb opac. Deasupra are cinci mici globuri albe care arată ca o coroană regală reprezentată abstract.
Piesa a fost dezgropată în septembrie anul trecut, în timpul unor săpături a sitului arheologic al unui fost lăcaș de cult, care a existat în primul mileniu d. Hr. În locație există acum o construcție ulterioară din piatră.
Locația exactă a mănăstirii nu este cunoscută, dar săpăturile au relevat o clădire ce includea atelierele mănăstirii și o parte dintr-un cimitir asociat, datând din anii 700-1000 d. Hr. Alte artefacte descoperite în săpăturile arheologice din anul 2019 includ două inele din cupru, o cataramă de bronz, un pin de cupru, mai multe monede anglo-saxone și „nume de piatră” (rare pietre sculptate pentru a comemora persoanele care au fost îngropate pe insulă).
Arheologii au identificat artefactul ca pe o piesă de joc, probabil regele, folosită pentru a juca jocul de masă viking hnefatafl („Masa regelui”), care avea numeroase versiuni, inclusiv pe cele locale din Marea Britanie.
Deși nu s-a găsit nimic altceva din joc, se pare că obiectivul a fost atins timp de peste o mie de ani: scopul jocului era de a proteja regele. Bucăți din jocul tafl din lemn și os au fost găsite și înainte în înmormântările bogate anglo-saxone. Dar numai o altă singură piesă din sticlă a fost descoperită în Insulele Britanice, în Scoția.
„Mulți oameni poate sunt familiarizați cu versiunile vikinge ale jocului și sunt sigur că o mulțime de oameni se vor întreba dacă această piesă de joc a fost abandonată de un viking în timpul atacului de la Lindisfarne. Noi credem că de fapt a aparținut unei versiuni a jocului, jucat de elitele Marii Britanii, înainte ca vikingii să pună piciorul aici. Romanilor le-a plăcut foarte mult să ofere piese de joc drept cadouri principilor „barbari” și, pe măsură ce jocul s-a extins din Imperiul Roman, diferite societăți și-au dezvoltat propriile versiuni în ceea ce privește regulile, inclusiv în Marea Britanie. De fapt, credem că piesa a fost probabil inițial îngropată cu un membru al elitei northumbriene, a cărui mormânt a fost deranjat ulterior. Este uimitor să te gândești că, atunci când vikingii au ajuns aici, ei ar fi putut, teoretic, să se așeze la masă cu călugării din Lindisfarne pentru a juca un joc care era familiar ambelor culturi. Aproape sigur vikingul ar fi putut alege setul de reguli ale jocului”, au explicat arheologii.
Săpăturile din Lindisfarne, care vor reveni pentru cel de-al cincilea sezon în septembrie 2020, sunt condusă de DigVentures, o companie care realizează săpături arheologice susține prin donații publice (săpăturile sunt de asemenea deschise participării publice), în parteneriat cu Universitatea Durham. Participanții la campania de strângere de fonduri obțin acces la un flux video al săpăturilor, precum și dreptul la o săptămână de curățat artefacte și până la două săptămâni întregi de săpat. DigVentures antrenează toți voluntarii care lucrează alături de arheologii profesioniști.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.