marți, 1 iunie 2021

Vas antic în forma de lebădă, plin cu lichid, descoperit în China

Un vas din bronz, în formă de lebădă, vechi de 2000 de ani, umplut cu mai mult de trei litri de lichid necunoscut, a fost dezgropat în orașul Sanmenxia, în provincia Henan din centrul Chinei. A fost descoperit într-un mormânt găsit în timpul unui studiu arheologic. Este primul vas de bronz cu gât de lebădă, descoperit vreodată în Sanmenxia.

Studiile indică faptul că datează din perioada dintre sfârșitul dinastiei Qin (221-207 î.e.n.) și începutul dinastiei Han timpurie (202 î.Hr.-220 d.Hr.). Alte artefacte găsite în mormânt sunt o sabie din fier, un fierbător din bronz și un vas și obiecte din jad. Acestea sunt piese fine, dar nu de tipul aristocratic care este descoperit într-un mormânt al clasei superioare. Decedatul era probabil un oficial cu titlu, dar unul cu un nivel social relativ scăzut.

Majoritatea vaselor de bronz din această perioadă erau modele largi în mijloc. Formele de animale sunt rare în ceramică, mai frecvent observate la lămpi precum lampa în formă de gâscă, descoperită în 2018 într-un mormânt din dinastia Han. Acesta cu siguranță nu este o gâscă.

Arheologii au invitat un veterinar să ajute la confirmarea formei de lebădă.

Forma seamănă cu cea a unei lebede. Ciocul unei lebede este mai lung decât cel al unei gâște”, a spus Gao Ruyi, medic veterinar senior din Sanmenxia.

Arheologii au speculat că meșterii antici au avut posibilitatea de a observa atent lebedele, pentru a putea crea un vas într-o formă atât de realistă.

"Putem estima cu îndrăzneală că lebedele ar fi putut să apară în Sanmenxia în timpul dinastiei târzii Qin și timpurii Han", a spus Zhu.

În mormântul găsit în Luoyang se afșa și un vas de bronz (cel mai tipic tip, cu burtă) plin de lichid. S-a crezut la început că fluidul de culoare crem era orez sau vin de sorg, despre care se știa că erau folosite în ritualurile funerare Han, dar ulterior s-a descoperit că este o băutură mult mai rară: un „elixir” făcut din minerale.

Arheologii nu speculează însă ce ar putea fi lichidul din vasul în formă de lebădă. Este mai tulbure și mai întunecat decât elixirul, un maroniu gălbui noroios cu depuneri în partea de jos. Nu miroase a alcool. Se pare că miroase a pământ. O probă a fost trimisă unui laborator din Beijing pentru analiză.

Niciun comentariu despre subiectul „Vas antic în forma de lebădă, plin cu lichid, descoperit în China”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.