duminică, 2 mai 2021

Diademă antică din aur, descoperită în timpul săpăturilor la o fundație

Un sarcofag roman în care se afla și o diademă de aur a fost descoperit în timpul unei construcții din Izmir, Turcia. Muncitorii au descoperit sicriul de piatră atunci când au săpat o fundație în cartierul istoric Konak. Ei au anunțat descoperirea Ministerului Culturii și Turismului. O săpătură de descărcare arheologică a dezgropat ulterior sarcofagul cu capac care conținea rămășițe umane, fragmente de ceramică și fragmente ale unei diademe din aur.

Încă nu au fost datate cu radiocarbon, dar arheologii cred că sarcofagul și rămășițele sunt din secolul al II-lea d.Hr., o perioadă în care Smyrna antică se afla la un maxim de prosperitate sub Imperiul Roman. Diadema este extrem de rară și indică faptul că decedatul a fost membru al clasei conducătoare.

Așezarea de pe Golful Izmir datează din neolitic, fiind una dintre cele mai vechi așezări ale Mediteranei. Orașul grecesc Smirna a fost fondat acolo în jurul anului 1.000 î.Hr. Din a doua jumătate a secolului al VII-lea î.Hr. era deja un oraș construit organizat. A prosperat prin agricultură și comerț, devenind unul dintre cele mai importante orașe din bazinul mediteraneean.

Vechea Smirna a fost distrusă de forțele persane sub conducerea lui Cirus cel Mare în 545 î.Hr. și nu a fost refondată până când Alexandru cel Mare nu i-a învins pe persanii aflați sub conducerea lui Darius III, în anul 333 î.Hr. Două sute de ani mai târziu, vechea Smirna a fost absorbită în provincia Asiei Romane, iar până în secolul I d.Hr. își revendica statutul de centru urban major. Hadrian a vizitat Smirna în anul 124 d.Hr., iar Marcus Aurelius a reconstruit-o după un cutremur din anul 178 d.Hr. Majoritatea structurilor din epoca romană care supraviețuiesc în oraș datează reconstrucției aureliene.

Comitetul pentru conservarea patrimoniului cultural din İzmir a decis să declare zona ca sit arheologic de gradul III, datorită faptului că „piesele pot aparține mai multor înmormântări de sarcofag din zonă”, dar și deoarece „zona oferă date importante despre vechea așezare Smirna”.

Potrivit deciziei, înainte de acordarea autorizației de construcție în zona excavată și în zona înconjurătoare, vor fi efectuate săpături de descărcare arheologică, iar o verificare va fi făcută de experții Direcției Muzeului İzmir.

Niciun comentariu despre subiectul „Diademă antică din aur, descoperită în timpul săpăturilor la o fundație”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.