joi, 1 aprilie 2021

Tezaur monetar din aur si argint, descoperit de un porc mistreț

Un tezaur format de 435 de monede de aur și argint din secolul al XIV-lea a fost descoperit de un cuplu, atunci când erau la o plimbare în pădure, lângă mănăstirea Kladruby din vestul Boemiei, Republica Cehă.

Din punct de vedere tehnic, tezaurul a fost descoperit de fapt de un porc mistreț, care a început "săpăturile" inițiale. Cuplul a observat două monede, una din aur și una de argint, lângă o piatră mare, plată. Când au ridicat piatra, au văzut că mai erau multe monede sub ea. Ei au raportat descoperirea Muzeului Boemiei de Vest din Plzeň, iar arheologii au dezgropat întregul tezaur.

Tezaurul include 92 de monede de aur cu o greutate totală de 326 de grame, dar și 343 de monede de argint. Monedele de argint sunt de tip groschen, care erau comune în Boemia și Europa centrală, în secolul al XIV-lea. Majoritatea monedelor din tezaur au fost bătute în Boemia, în timpul domniei împăratului Carol al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman. Monedele din argint sunt foarte uzate, deci probabil au fost în circulație largă. Monedele de aur, pe de altă parte, sunt în stare excelentă. Sunt ducați din vremea lui Carol I al Ungariei, a lui Carol al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman, ai lui Albert al III-lea, ducele de Austria și ai lui Rupert I, elector palatin.

Arheologii cred că monedele au fost îngropate în pământ la sfârșitul anilor 1370. Deși motivul pentru care cineva a ascuns comoara va rămâne probabil necunoscut, cel mai probabil a fost legat de mănăstirea din apropiere, din Kladruby.

Mănăstirea era situată pe o rută comercială medievală strategică, între Praga și Nürnberg. Și întrucât descoperirea a fost făcută nu departe de lăcașul de cult, dar și aproape de orașul regal Stříbro, este foarte probabil ca tezaurul să fie cumva legat de acestea.

Mănăstirea Kladruby, o mănăstire benedictină înființată de Vladislau I, ducele de Boemia, în 1115, a fost bogată de la început, dotată cu numeroase proprietăți și titluri. Bogăția și puterea sa au crescut, atingând punctul culminant în secolul al XIV-lea, când veniturile și teritoriul mănăstirii erau la un nivel regal. Avea propria rețea de castele defensive pe moșiile sale feudale și era adesea înconjurată de conflicte cu nobilimea zonei.

Datorită sumelor vaste care se revărsau în visteria abației, dar și puterii sale militare, întrebarea cine va fi numit stareț era de o importanță politică enormă. Acest fapt a ajuns la conflicte în 1396.

Monedele sunt acum conservate și catalogate. Acestea vor fi expuse la Muzeul Boemiei de Vest din Plzeň la începutul anului 2021.

Un comentariu despre subiectul „Tezaur monetar din aur si argint, descoperit de un porc mistreț”:
Administrator spunea...

Anonim, va rog sa nu mai publicați numere de telefon sau alte modalități de contact sau solicitare de servicii de detecție, nu sunt acceptate. Citiți regulamentul comentariilor. De asemenea, căutati servicii de detecție metale la companiile specializate, aici este doar un blog personal și nu oferim niciun fel de servicii de detecție.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.