luni, 2 august 2021

Au descoperit 507 monede din argint în timpul lucrărilor la un drum

Membrii Asociației Istorice și de Explorare „Jaćwież” au descoperit pe un șantier din Ełk, Polonia, peste 500 de monede datând din secolul al XVII-lea. Descoperirea a fost făcută de cercetători care foloseau detectoare de metale pentru a verifica solul ce era îndepărtat înainte de asfaltarea unui drum.

Au găsit în total 507 de monede de argint care datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Monedele provin din diferite țări europene. Presa locală precizează că tezaurul include monede poloneze, suedeze, olandeze, scoțiene și daneze. Unele dintre monedele identificate îl reprezintă pe Fryderyk Wilhelm, Charles X Gustav, Jan Kazimierz, Leopold II, Georg Wilhelm, Christian IV (Danemarca), Charles II (Scoția) și Sigismund III.

Monedele au fost ascunse după anul 1652, conform celui mai recent an identificat pe una dintre monede. Cercetătorii presupun că monedele ar fi putut fi îngropate într-o oală de lut de un negustor local, sau poate de un hangiu ori de un soldat, dar nu a mai reușit sa le recupereze.

La acea vreme, Ełk se afla în limitele Ducatului Prusiei, pe o rută comercială importantă care lega Mazovia (o regiune istorică din Polonia de centru-nord-est) de Königsberg (denumirea istorică prusiană pentru Kaliningradul actual, Rusia).

Monedele vor fi preluate de Muzeul Istoric din Ełk pentru identificare și conservare, înainte de a fi expuse pentru public.

Niciun comentariu despre subiectul „Au descoperit 507 monede din argint în timpul lucrărilor la un drum”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.