marți, 4 ianuarie 2022

Inel roman cu capete de șarpe, declarat comoară

Un inel roman, care e posibil să fie realizat de același bijutier al faimosului tezaur de la Buckinghamshire, a fost declarat comoară. Inelul din argint, cu două capete de șarpe, a fost găsit în Buckinghamshire de un pasionat de detecție metale din Essex. 

Obiecte aproape similare, cu aceleași capete distincte de șarpe, fac parte din Comoara Snettisham Jeweller, descoperită în Norfolk, în anul 1985. Tezaurul Snettisham, despre care se crede că provine din stocul unui singur bijutier, a fost îngropat într-o oală, în jurul anului 155 d.Hr, și redescoperit în timpul unor lucrări de construcție.

Inelul nou găsit, dezgropat la Upper Winchendon lângă Aylesbury, a fost îndoit, astfel încât experții „nu pot fi 100% siguri de designul său original”.

Deoarece tezaurul de la Snettisham avea fragmente cu aceste tipuri de capete de șarpe, "este posibil ca inelul nou descoperit să provină din acel atelier". Dar, deoarece a fost găsit într-un câmp fără context arheologic, experții nu pot fi siguri.

Se crede că bijuteriile cu simbolurile unor șerpi erau purtate ca amuletă, deoarece în lumea clasică șerpii erau simboluri pozitive, asociate vindecării, renașterii și strămoșilor.

Este destul de neobișnuit, din cauza celor două capete de șerpi. Nu avem multe exemple ale acestui tip de inel în baza de date Portable Antiquities Scheme”, au explicat arheologii britanici.

Inelul de argint ar fi „aparținut cuiva care avea acces la o sumă mai mare de bani”, deoarece versiunile mai puțin valoroase erau realizate din cupru.

Un muzeu și-a exprimat interesul de a cumpăra inelul și așteaptă verdictul Comitetului de evaluare a comorilor, cu privire la preț.

Niciun comentariu despre subiectul „Inel roman cu capete de șarpe, declarat comoară”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.