miercuri, 2 martie 2022

Lucrările agricole au scos la suprafață o statuetă de bronz cu ochii auriți din Epoca Fierului si alte peste 800 artefacte

O statuetă din Epoca Fierului, înfățișând un bărbat cu ochi auriți, a fost dezgropată în Jánovce, în nordul Slovaciei. Bărbatul este reprezentat fără haine, purtând ceva gros in jurul gâtului. Orificiile largi ale ochilor sunt acoperite cu aur care strălucește puternic, în contrast cu bronzul patinat. Statueta fost creată de cultura celtică La Tène, care a dominat zona până când a fost cucerită de Roma, în secolul I î.Hr.

Orașul Jánovce a fost fondat în Evul Mediu. Prima referință documentată a acestuia a fost scrisă în anul 1312. Dar se știe încă din secolul al XIX-lea că era o zonă bogată în material arheologic din perioada La Tène. Aceasta bogăție arheologică a transformat orașul intra-o țintă pentru jefuitori de artefacte.

Deși au existat unele săpături arheologice în zonă, Jánovce nu a fost cercetat în mod sistematic. O echipă de cercetători de la Muzeul Spiš a efectuat un sondaj arheologic preliminar pentru a-și face o idee despre potențialul sitului. Dar nu au fost efectuate săpături ulterioare. Tot ce au făcut a fost să colecteze obiecte scoase la suprafață de activitatea agricolă, iar din lucrările din primăvara și toamna anului 2020 au recuperat peste 800 de artefacte, din preistorie până în era modernă.

Majoritatea descoperirilor au fost din perioada La Tène, care se suprapune cu Epoca de fier romană (sec. III - I î.e.n.). Artefactele includ monede celtice, fibule de bronz, ceramică, mărgele de sticlă și bijuterii. Acestea erau obiecte de lux și un mare număr de artefacte a fost găsită în zona Spiš, cu o concentrație deosebit de mare în Jánovce. Bogăția descoperirilor indică faptul că așezările celtice din perioada La Tène au fost excepțional de bogate, mult mai bogate decât în alte regiuni din ceea ce este astăzi Slovacia.

Toate obiectele recuperate din solul arat din Jánovce se află acum la Muzeul Spiš unde sunt documentate, curățate și conservate. Ajutat de experți de la Departamentul de Arheologie, Facultatea de Arte și o universitate, muzeul intenționează să expună unele dintre descoperiri într-o nouă expoziție. Figurina cu ochi aurii va fi cea mai importantă dintre acestea.

Niciun comentariu despre subiectul „Lucrările agricole au scos la suprafață o statuetă de bronz cu ochii auriți din Epoca Fierului si alte peste 800 artefacte”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.