duminică, 1 mai 2022

Un dublu-aureus extrem de rar, descoperit de un pasionat de detecție metale

Un dublu-aureus extrem de rar din aur din timpul împăratului Volusianus a fost descoperit în Ungaria. Volusianus a domnit ca împărat împreună cu tatăl său Trebonianus Gallus, pentru mai puțin de doi ani (noiembrie 251 – august 253), înainte ca amândoi să fie asasinați de propriii soldați. Deci monedele din timpul domniei sale sunt foarte rare. Monedele de aur Volusianus sunt și mai rare, cel mai rar dintre toate fiind un binio, care este are greutatea și valoarea dublă, comparativ cu un aureus standard.

Bătută la Roma, moneda cântărește 5,62 grame și are 23 mm în diametru. Reprezintă un bust al împăratului, purtând o coroană radiantă pe avers. Legenda aversului este IMP CAE C VIB VOLVSIANO AVG (Imperator Caesar Caius Vibius Volusianus Augustus). Pe revers este zeitatea Libertas în picioare, cu un picior îndoit în față și celălalt sprijinit de o coloană. Aceasta poartă îmbrăcăminte și ține un pileus (acoperământ pentru cap) în mâna dreaptă și un sceptru lung în stânga. Legenda este LIBERTAS AVGG, adică Libertatea adusă de cei doi împărați.

Moneda a fost descoperită de un detectorist de metale voluntar, care lucrează pentru Muzeul Rippl-Rónai, într-o cercetare arheologică din locația extinderii autostrăzii din Somogy, sud-vestul Ungariei. Excavarea a scos la iveală monede din bronz și argint, o fibulă rotundă din sticlă cu un model de șah, un inel de argint inscripționat și o cheie din bronz.

Puține monede romane din aur au fost dezgropate în Ungaria, care făcea parte din provincia Pannonia Superior, când a fost bătut acest binio. Capitala provinciei se afla în Carnutum, acum parte a Austriei, la 200 de mile nord-vest de locul descoperirii monedei. Astăzi, Somogy este cel mai puțin dens populat județ din Ungaria. Era și mai îndepărtat în secolul al III-lea. În județ a mai fost găsită o singură altă monedă romană din aur, bătută in timpul împăratului Valens (r. 364-378). O monedă extrem de valoroasă și rară, cum ar fi un aureus dublu, nu era probabil deținută de un localnic. Probabil a fost pierdută de cineva care călătorea prin zonă.

Moneda se află acum la Muzeul Rippl-Rónai, unde va fi testată pentru a determina procentul său de aur. Apoi se va alătura colecției permanente a muzeului, care cuprinde aproximativ 50 de monede romane, inclusiv singura altă monedă de aur găsită în Somogy.

Niciun comentariu despre subiectul „Un dublu-aureus extrem de rar, descoperit de un pasionat de detecție metale”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.