vineri, 1 iulie 2022

Cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone din aur, descoperit în Anglia

Un grup de 131 de monede de aur descoperite sporadic, pe parcursul a 30 de ani, într-un câmp din West Norfolk, a fost declarat cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone descoperit în Anglia.

Tezaurul a fost îngropat în jurul anului 600 d.Hr. Conține în mare parte monede mici din aur, emise într-o zonă care acum se află în Franța. Pe lângă aproximativ 100 astfel de monede, există nouă solizi din aur din Imperiul Bizantin, o monedă mai mare, care valora aproximativ cât trei monede mici. Alte patru obiecte de aur (un pandantiv, un lingou și două fragmente din bijuterii mai mari) fac parte, de asemenea, din tezaur.

Piese individuale au fost descoperite din când în când în acest teren din West Norfolk de către detectoriști și arheologi, începând cu anul 1991. Cel mai mare grup, de aproximativ 35 de monede, a fost descoperit de un singur detectorist de metale între anii 2014 și 2020. Detectoristul, care a preferat să rămână anonim, a anunțat descoperirile la ofițerul de legătură din Norfolk Finds, conform legii.

Zece dintre monede au fost descoperite separat, de un detectorist diferit, dar care nu a anunțat descoperirea. Nici măcar nu i-a spus proprietarului care i-a dat permisiunea să scaneze câmpul că a găsit monedele, pentru că atunci ar fi trebuit să împartă valoarea comorii. În schimb, a încercat să le vândă pe ascuns. Două au fost vândute la o piața de antichități, înainte de a se afla despre descoperire, și nu au mai fost recuperate. Descoperitorul a fost condamnat la 16 luni de închisoare, după ce a pledat vinovat.

Cel mai mare tezaur anterior de monede din epoca anglo-saxonă era considerat Crondall Hoard, descoperit în Crondall, Hampshire, în 1828. Tezaurul era format din 101 monede. A fost îngropat puțin mai târziu, înainte de anul 650 d.Hr., și include 73 monede din primele emise în Marea Britanie după retragerea romană. Este posibil să fi fost inițial un tezaur mai mare, dar a fost împrăștiat de activitatea agricolă. Aceeași soartă a avut-o probabil și tezaurul West Norfolk, motiv pentru care a fost găsit fragmentar pe teren.

Tim P., curatorul principal de arheologie la Norwich Castle Museum and Art Gallery, a catalogat grupul de monede ca fiind o „descoperire semnificativă la nivel internațional. Studiul tezaurului și al locului descoperirii acestuia are potențialul de a ne ajuta să înțelegem sistemele comerciale și de schimb timpurii”.

Niciun comentariu despre subiectul „Cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone din aur, descoperit în Anglia”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.