vineri, 19 august 2022

169 de inele preistorice din aur, descoperite în România

169 de inele de aur, o brățară pluri-spiralată din cupru și 800 de mărgele din sidef, formând un tezaur unic în Europa centrală și de Est, au fost găsite de arheologii de la Muzeu Tarii Crișurilor atunci când au desfășurat cercetări arheologice la Sântandrei, pe drumul de legătură dintre Autostrada A3 si Oradea.

Arheologii consideră tezaurul ca fiind "fenomenal", mai ales deoarece aurul de abia se descoperise în eneolitic. Existau doar aproximativ 150 obiectele din aur din aceasta perioadă, descoperite până acum în Bazinul Carpatic. Aurul a fost descoperit in mormântul unei femei despre care arheologii au considerat a fost "extrem de bogată".

Complexul 22 al sitului arheologic 8 considerat de arheologi ca fiind extrem de bogat pentru perioada epocii cuprului, datat estimativ la 4500 ani î. Hr.

Inelele cântăresc în total peste 200 grame si sunt în proces de curățare în laborator. Sunt realizate din aur aluvionar, obținut din spălarea nisipului (în preistorie nu se folosea aur din exploatări filoniene).

Niciun comentariu despre subiectul „169 de inele preistorice din aur, descoperite în România”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.