luni, 10 ianuarie 2011

Capcanele comorilor "blestemate" - Partea 1

Se stie ca proprietarii comorilor le-au ingropat cu scopul de a fi recuperate de catre ei, de catre regii lor sau de catre copiii lor. De aceea, dorind ca nimeni altcineva sa nu se atinga de aceste averi, le-au "blestemat", de fapt au pus anumite capcane, unele primitive, altele sofisticate, in scopul de a ucide sau a ingreuna pe cel strain, care doreste sa fure comoara. Deci comoara trebuie sa fie recuperata doar de cel careia ii era destinata. Pentru aceasta, s-au pus diverse semne care indica nu doar locul comorii , ci si pericolele capcanelor acestor comori. Probabil ca urmasii celor care ingropasera comoara stiau ce simbolizeaza aceste semne si cum sa se fereasca de capcanele pe care le indicau, dar daca nu a fost recuperata aceasta comoara de acei urmasi ? Daca un cautator din prezent vede acele semne, cu siguranta ca nu isi va da seama ce reprezinta si va cadea probabil intr-o capcana inca functionala.

Intrucat in Romania nu exista o astfel de simbolistica dovedita stiintific privind capcanele indicate prin semnele comorilor, ci doar legende si superstitii privind comorile blestemate si pericolele cel ii pasc pe cei carora nu le este sortita averea respectiva, vom discuta despre aceasta simbolistica ce marcheaza pericolele cautarii de comori, gasita si dovedita stiintific pe alte meleaguri, si anume, in America.

In America se discuta deseori despre aceste semne sau simboluri de avertizare a pericolului existentei unor capcane mortale, puse sa pazeasca aurul si tezaurele.

Spanilolii ajunsi in America, dupa ce au pus dobandit cu forta sau prin daruri, aur si giuvaeruri de la bastinasii cuceriti sau pacaliti, au fost nevoiti sa ingroape, in pericol fiind la randul lor, averea dobandita. Acesti spanioli, dar si alte popoare, au fost foarte priceputi in a proiecta si construi capcane mortale, care sa le pazeasca tezaurele. Capcanele au avut un design relativ simplu, dar au existat si capcane perfide , foarte elaborate. De exemplu, erau pusi bolovani intr-un echilibru foarte precar, deasupra unei mici sau inexistente comori, iar daca cineva sapa sub acel bolovan ca sa gaseasca respectiva comoara, imensa stanca se rostogolea peste cautator. Sau daca nu observa un cautator semnele de la intrarea intr-un tunel, podeaua fragila se prabusea si cautatorul cadea intr-o groapa adanca, plina cu tapuse ascutite de fier. Chiar daca respectivul cautator de comori a scapat de aceste pericole, pe podeaua tunelului spre comoara erau presarate particule foarte fine de otrava, substante chimice care rezistau sute de ani, care odata deranjate de talpile exploratorului, otravurile se ridicau in aer, iar acestea erau inhalate si provocau celui care a deranjat linistea comorii, o moarte rapida sau una lunga si dureroasa, pentru a nu se mai bucura de aurul gasit. Deci, acesta ar fi un blestem al comorii.

De asemenea, cautatorul era atras cu diverse momeli pe parcursul cautarii, monezi de aur sau bijuterii. Odata atinse, acestea erau fie foarte otravite, fie declansau diverse mecanisme mortale. Cautatorul versat stia ca daca vede aceste mici comori, nu trebuie sa le atinga, pentru ca indicau de fapt existenta unor pericole mai mari, dar si a unui imens tezaur. Stiu ca poate aceasta pare mai degraba a aventura a eroului arheolog Indiana Jones, dar de fapt aceste capcane au fost descoperite si au stat la baza inspiratiei unor asemena filme de aventuri. Iar multe comori cu asemenea mecanisme sunt inca nedescoperite, asteptand inca aventurierul care sa declanseze mecanismele, iar capcanele sa isi atinga astfel scopul pentru care au fost create.

Singura legenda din Romania care vorbeste de astfel de mecanisme ciudate este cea care o puteti gasi citind acest articol: Comorile din Pestera Izvera, pazite de mecanisme ciudate .

Dar sa revenim la povestea capcanelor spaniollilor. Pentru spanioli inima simboliza "aur". Acest simbol al inimii, spaniolii l-au modificat sau l-au completat cu alte insemne, pentru a-i da noi semnificatii. De exemplu:

1. Inima rupta in doua, pe laterale,  arata ca in acel loc exista aur, dar este insotit de multe capcane. Daca nu se evita aceste capcane, inima va fi rupta in doua, deci acel cautator va muri din cauza unor capcane foarte periculoase.

2. Inima strapunsa de un fulger indica un pericol major. Directia fulgerului nu indica neaparat directia locului unde este amplasata capcana, dar indica poate ca este o capcana foarte rapida. Deci, trebui avuta mare grija pe toata perioada cautarii.

3. Inima separata, slab vizibil in partea de jos a simbolului, indica nu doar o capcana mortala, ci o capcana chiar in acel loc, sub locul unde este desenat simbolul inimii sau in directia unde este indreptata partea de jos a inimii.

4. Inima rupta sau crapata exact pe axa centrala verticala ( pe mijloc ) indica un pericol iminent, aflat in imediata apropriere. Directia rupturii nu indica neaparat directia capcanei, ci doar existenta capcanei in imediata apropiere a simbolului.

5. Jumatatea de inima arata de asemena o capcana, dar nu neaparat si directia acesteia.




De asemena, un mic punct sau o gaura intr-un astfel de punct , simboliza pentru spanioli existenta unui pericol natural: aer toxic sau lipsa aerelui respirabil, capcanele de apa, zona otravita, zona cu serpi sau scorpioni. Aceste semne se gaseau la intrarea in cavitatea din munte sau in pestera, pe o adancime de maxim 200 de picioare. De obicei se intalnea prima data simbolul inimii bradate de fulger, care simboliza existenta unei mari cantitati de aur, dar si pericolele capcanelor puse. Ignorarea acestor avertismente ducea inevitabil la moartea celui care nu cunostea aceasta simbolistica, de exemplu bastinasii din America. Un spaniol se presupune ca avea cunostiinte despre aceste semne si ar fi avut astfel acces la comoara in siguranta.

Alteori, aceste semne erau puse doar la deruta. De exemplu, indicau un pericol fals, adica sa nu se apropie cautatorul de un anumit loc, de fapt acesta era chiar locul unde era ingropata comoara. Astfel, comoara era protejata chiar impotriva cautatorilor profesionisti, care ar fi invatat semnele. Acestea erau semne de inselaciune sau de descurajare. De obicei, capcana era doar una, principala, un bolovan de 30-40 tone, rotund, amplasat in primele 200 de pasi de la intrarea in pestera, bolovan care, aflat in echilibru precar, dar deranjat prin calcarea cu piciorul a unui mecanism sau prin incercarea de indepartare a acestuia, se pravalea peste pradatorii comorii. Sau bolovanul se putea gasi pe deal, iar rostogolirea acestuia pe deal in jos, chiar daca nu omora cautatorii, era suficienta pentru a cauza o sperietura zdravana si evenimentul ar fi fost interpretat ca un semn de previziune a unor pericole mortale, descuranjand continuarea dupa cautarea comorii. Daca cineva gaseau un astfel de bolovan, nu era nimic de obicei sub el, sau doar o infima cantitate de aur, sau poate nu era decat trupul acelui cautator, daca nu ar fi reusit sa se fereasca din calea giganticei stanci.



Alteori, la intrarea unui tunel, intrare ascunsa cu pietre, stanci sau plante dese, vegetatie naturala, era desenat doar un fulger, acesta simbolizand un pericol.  Acest fulger era sculptat pe o parte a intrarii in tunel, cu dalta in piatra sau mai rar in lemn. Acest fulger nu avea desenata si inima, pentru a nu indica prezenta aurului, ci doar pericolele, si astfel indeparta pe cei care ar fi dorit sa intre in pestera. Acest fulger fara inima nu mai exista desenat niciunde in pestera, ci doar la intrare. Uneori acest fulger abia era vizibil, deci trebuia cautat cu mare atentie.


Fulgerul trebuia cautat de o parte sau de alta a intrarii in tunel, chiar la o distanta de 2-3 metri. Acest fulger putea avea multe semnificatii. De exemplu, daca fulgerul era desenat pe partea stanga, insemna ca trebuie sa intri in tunel si sa mergi doar pe partea dreapta. Daca tunelul se bifurca in Y, era bine sa mergi pe bifurcatia din partea dreapta, chiar daca in tunelul din stanga se vedea ceva stralucitor. De asemena, pasajele marcate cu o cruce erau sigure. Crucea nu indica moarte, ci paza credinciosului.

Uneori fulgerul indica chiar prezenta pericolului exact la intrare, precum si directia pozitionarii acestuia. Capcana exista doar acolo, dar prin indepartarea bolovanilor care mascau intrarea, se punea in miscare un mecanism care ducea la uciderea cautatorului. Am gasit pe internet chiar povestiri ale unor cautatori de comori din perioada contemporana, care si-au pierdut partenerii din echipa de cautare, ucisi de astfel de capcane la intrare, deci nu sunt doar basme si nu trebuie luate in deradere.

Daca deasupra intrarii este o inima rupta intr-o parte, capcana exista nu la intrare neaparat, ci poate imediat ce ai intrat in pestera, prin prabusirea tavanului de stanci de deasupra, peste cautator.

Dar daca inima este rupta pe jumatate, chiar daca este desenata deasupra intrarii, nu se stie unde este capcana care aduce moartea cautatorului de comori, poate fi podeaua care se prapuseste de exemplu, iar cautatorul cade in tepuse ascutite.

Un alt semn de pericol este cel denumit "Cele 3 cruci". Doua cruci sunt desenate de o parte si de alta, iar a treia cruce pe podea,la intrare sau deasupra intrarii in tunel. Simbolistica este preluata din scena crucificarii lui Hristos. Cel credincios ar fi stiut ca trebuie sa mearga pe dreapta, acolo unde este crucea "bunului" hoț, care a fost crucificat impreuna cu Isus, dar care , marturisindu-si pacatele, ar fi fost mantuit. O variatie mexicana a acestui simbol cu 3 cruci era acela in care crucile laterale erau inlocuite cu 2 cranii, simbolizand ca trebuie mers doar pe calea din mijloc, cele doua tunele laterale, ramificate, aducand moartea cautatoului.

Oricum , probabil ca spaniolii lasau undeva scris sau transmitea catre regalitate sau prin mesager ori viu grai, modul in care sa vina altii, prieteni, rege sau familie, sa dezgroape comoara ascunsa, evitand pericolele, asa cum erau insemnate. Cei care veneau sa recupereze comoara trebuiau sa fie cu mare bagare de seama si sa respecte aceste semne de pericol intocmai. Oricum, toate aveau un simbol comun: Pericolul de moarte !

Capacanele si simbolistica prezentate aici nu acopera decat o mica parte dintre aceste semne de pericol de moarte cel il paste pe cautatorul de comori "blestemate".

Incheiem aici prima parte a acestui articol, cu invitatia de a urmari site-ul nostru, unde vom continua cu inca un episod foarte interesant legat de alte capcane ale comorilor "blestemate" din intreaga lume, dar si unde va vom prezenta fotografii reale a acestor capcane, gasite in Mexic si publicate in revista "Magazinul cautatorului de aur", revista editata in limba engleza in SUA.

Later edit:  Partea a 2-a fost publicata pe site ! Citeste aici partea 2 a acestui articol !

Acest articol v-a fost prezentat in premiera in Romania de catre site-ul Harta Comorii.

Niciun comentariu despre subiectul „Capcanele comorilor "blestemate" - Partea 1”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.