joi, 11 august 2011

Cu detectorul de metale a descoperit o comoară a vikingilor

Un pasionat cautatori de comori a descoperit recent, cu ajutorul unui detector de metale, un tezaur viking format din monede de argint şi artefacte provenind din mediul cultural rural din Cumbria. Comoara, care a fost provizoriu evaluata la zeci de mii de lire sterline, a fost găsită in Furness ( o peninsula din sudul Cumbriei, Anglia ), intr-o locatie care nu a fost divulgata presei.

Colectia de obiecte gasite este acum examinata de către experţii de la British Museum şi este de aşteptat să fie declarata ca fiind comoara. Expertii de la Muzeul Barrow's Dock spera sa achizitioneze tezaurul, fiind extrem de incantati de descoperire.

Comoara se compune din 92 monede de argint şi alte artefacte, inclusiv lingouri şi o brăţară de argint. Printre monede se afla si o pereche de dirhami arabi.



Experţii cred că descoprirea reprezinta o dovadă semnificativă a culturii materiale a vikingilor din peninsula secolelor al IX-lea - al X-lea.

Curatorul Sabine Skae de la Muzeul Barrow's Dock a spus: "Acesta este cea mai captivanta descoperire din Furness. Ea are o semnificaţie de importanta naţională, deoarece tezaurele din aceasta perioada sunt foarte rare şi, de asemenea, niciodata nu a fost gasita o colectie atat de mare de artefacte apartinand vikingilor, in acelasi loc. Deşi este dificil în acest stadiu sa stabilim o valoare exacta a comorii,  totusi credem ca descoperitorul va fi recompensat cu cel putin cateva de zeci de mii de lire sterline."

Academicienii de la British Museum vor da verdictul cu privire la declararea descoperirii ca tezaur si apoi aceasta comoara va fi evaluata de catre un comitet independent. Abia apoi muzeul Dock va face oferta de achiziţionare a comoarii.

 Dr. Gareth Williams, expert al British Museum in cultura vikinga, a declarat: "Pe baza informaţiilor şi a fotografiilor pe care le-am văzut până acum, pot spune ca acesta este un tezaur fascinant. Prin anii 950, cele mai multe zone dintre Anglia au fost integrate într-un singur regat, cu o monedă unitara, dar această parte de nord-vest nu a fost inclusa în regatul englez decât mult mai târziu, iar tezaurul descoperit demonstreaza acest lucru."

Un comentariu despre subiectul „Cu detectorul de metale a descoperit o comoară a vikingilor”:
Anonim spunea...

e culmea cu englejii ăştia, în fiecare zi găsesc câte ceva...

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.