luni, 18 ianuarie 2016

Instrumente software pentru scanare artefacte arheologice

Un proiect finanțat de Uniunea Europeană si denumit "Precious" ar putea ajuta arheologii chiar dacă acestia au la dispozitie bugete mici. Initiativa este in curs de dezvoltare si va pune la dispozitie o serie de instrumente software care pot sa fie utilizate in procesul de scanare si refacere a artefactelor.


Primul instrument software poate fi folosit pentru a scana obiecte de piatră și pentru a estima modelele lor de eroziune.

Al doilea software scaneaza fragmente și piese si le uneste grafic, realcătuind digital artefactul.

În cele din urmă, al treilea instrument software poate umple golurile din obiectele simetrice, dacă o parte din fragmente nu a putut sa fie găsită.

În conformitate cu proiectul Uniunii Europene, funcțiile utile ale aceste instrumente software sunt posibile prin dezvoltarea sistemelor de scanare predictivă: "Această tehnică ajuta ca descoperirile arheologice sa fie digitalizate, pentru a prezice modelele de eroziune, pentru a reface forme și fragmentele rupte si lipsa si pentru a gasi fragmente se potrivesc, ajutand la refacerea obiectului arheologic."

Cel mai buna veste despre aceste instrumente software este că arheologii vor putea să le descărce gratuit la inceputul acestui an de AICI, pe masura ce vor deveni disponibile.

Niciun comentariu despre subiectul „Instrumente software pentru scanare artefacte arheologice”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.