Pamantul romanesc ascunde sute de comori * Doar 10% dintre acestea au fost scoase la lumina * Cautatorii stiu multe locatii, dar nu vor sa vorbeasca pentru ca nu mai au incredere in autoritati "Suntem in posesia unor informatii foarte pretioase, conform carora numai in zona din sud-vestul Romaniei exista cateva sute de tone de comori ascunse", ne-a declarat Ioan Blaj, unul dintre cei 100 de membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure * Cautatorii se tem de mafia aurului * "Persoane importante din Romania lucreaza cu anumite grupuri de cautatori neoficiali.
Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc, cel putin teoretic, de sicanele autoritatilor. Din spusele celor care au facut din cautarea comorilor un hobby, tezaurele scoase la lumina pana acum la noi nu reprezinta decat 10% din cele ascunse in Romania de-a lungul timpului. Restul de 90% asteapta sa fie dezgropate. Cautatorii de comori cu patalama sustin ca stiu multe locatii in care se ascund tezaure, dar nu le vor divulga pentru ca nu mai au incredere in reprezentantii statului roman.
Desigur, daca te declari cautator de comori intr-o comunitate, toata lumea te va privi cu suspiciune si vei fi etichetat drept nebun, dar toti vecinii vor fi pe urmele tale daca iti iei sapa la spinare si te duci pe coclauri sa scormonesti. Toti se gandesc: o fi el nebun, dar daca are dreptate? Cautatorii de comori specializati pe acest domeniu au aparut, din cate se stie, prin secolul al XIX-lea, cu tot ce presupune aceasta indeletnicire: harti, legende, aventuri, chiar si crime. In Romania apar legende despre cautatori de comori celebri la inceputul secolului al XX-lea, in special in jurul anilor 1920. Dupa 1945 s-a manifestat un puternic control asupra a tot ce era metal pretios, iar cautatorii de comori au intrat intr-un con de umbra. Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat oarecum, oricare cetatean roman avand voie, teoretic, sa caute averile ascunse de daci, haiduci, regi, revolutionari etc. Practic, sunt cateva mii de persoane care cauta comori in toata tara, unii singuratici, altii in grupuri. Pentru unii este un hobby, pentru altii doar un mod de a te imbogati. Cei mai multi sunt in Constanta si Mehedinti. Pentru a separa graul de neghina, un grup de mehedinteni a hotarat sa creeze o asociatie si sa emita legitimatii acelor membri care sunt oameni respectabili - cam 100 la numar, deocamdata. "Intentia Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania este sa ridice aceasta indeletnicire la statutul pe care il are in Occident", spune istoricul Ioan Blaj, unul din membrii fondatori ai asociatiei si un infocat cautator, incepand cu anul 1978. Simplul fapt ca Ioan Blaj a acceptat sa vorbeasca deschis cu presa arata ca lucrurile incep sa se schimbe. Pentru a-si atinge telul, asociatia trebuie sa rezolve doua probleme esentiale: sa modifice legislatia si sa scape de impostori.
Piata neagra e la Timisoara ?
Conform informatiilor detinute de cautatori, asemenea manevre cu comori s-au facut si dupa 1990. Exista persoane cu functii mari in statul roman care fura tezaure si le vand in strainatate. Tranzactiile se fac la Timisoara. Iar cei care nu au protectie politica risca foarte mult. De aceea cautatorii sunt discreti.
"Pe de alta parte suntem in posesia unor informatii foarte pretioase, conform carora numai in zona din sud-vestul Romaniei exista cateva sute de tone de comori ascunse. Tezaurele scoase la lumina pana acum in tara noastra nu reprezinta decat zece la suta din cantitatea de comori ascunse aici incepand cu stravechimea. Restul de 90 la suta asteapta sa fie dezgropate. Vorbim de locatii deja cunoscute. Noi le-am putut scoate la lumina, dar nu o vom face decat dupa ce vom avea convingerea ca lucrurile merg pe un fagas normal in Romania. Sunt istoric, iar pentru mine si cei ca mine cautarea comorilor este arheologie, e un hobby. Noi nu suntem banditi, dimpotriva, vrem sa-i scoatem pe impostori din aceasta tagma", spune Blaj.
O data la doi ani au loc sedinte regionale ale cautatorilor, unde se fac schimburi de informatii, atat in ceea ce priveste hartile nou aparute pe piata, cat si despre aparatura folosita. Cautatorii sunt si ei separati pe specialitati: unii sunt simpli detinatori de informatii, respectiv cunoscatori de legende sau posesori de harti, altii se pricep la descantece - o comoara nu se dezgroapa oricum, pentru ca poate fi blestemata, de aceea sunt mai multe tipuri de ritualuri pentru neutralizarea blestemelor - iar altii, foarte rari, sunt oameni care stiu sa decripteze documentele secrete privind locul unde sunt ingropate obiectele cu pricina. Ioan Blaj este unul din specialistii in decriptari.
BNR detine hartile catorva comori
"Hartile de care dispunem provin in general din Banat, zona batuta de o gramada de imperii timp de peste 2000 de ani.
Majoritatea sunt din secolele XVII - XVIII. Au fel de fel de insemnari, de coduri care trebuie descifrate. Hartile sunt foarte scumpe, nu se intra usor in posesia lor. Cei care cauta in situri arheologice nu sunt cautatori adevarati, comorile nu sunt acolo, noi stim acest lucru. Este adevarat ca in zona Banatului sunt cateva sute de tone de comori ascunse. Nu sunt povesti, exista documente in acest sens. Chiar si Banca Nationala a Romaniei detine unele harti. Inainte de 1989 au venit reprezentanti ai BNR, sa caute comori la Fantana Robului, un loc in muntii din Mehedinti. Au sapat in locul indicat de harta lor si au gasit o piatra pe care era sculptat un semn. Era o cheie, asa cum ii spunem noi. Comoara cautata chiar exista, dar e ascunsa in alta parte. Ei nu stiu sa le descifreze", a spus razand Ioan Blaj.
Statul da cateva milioane de lei pe un coson dacic
"Un coson dacic, de pilda, poate fi vandut in Occident cu suma de 5000 de euro fara nici o problema. Se considera ca cel care l-a gasit este proprietarul lui de drept - asta in afara de cazurile in care vorbim de bunuri care trebuie sa intre in patrimoniul statului respectiv si care sunt rascumparate la valoarea lor de pe piata libera de la cel care le-a gasit. Adica, pe ansamblu, e o simpla relatie intre colectionari. La noi, Ministerul Culturii plateste doar un cateva milioane de lei pe coson - asta fiind doar una din problemele acestei activitati in Romania. Adica, tu duci bunul gasit, statul ii evalueaza pretul la cat doreste si din acest pret iti da o treime. Trebuie schimbata legislatia, in sensul ca cel ce gaseste o comoara trebuie sa devina proprietarul ei de drept, asa cum se intampla in Vest. Daca statul considera ca descoperirea trebuie sa devina obiect de patrimoniu, o cumpara la valoarea de pe piata libera. Mai departe, in Romania nu ai voie sa iesi cu detectorul de metale in teren, vorbesc de terenuri proprietate privata, decat daca anunti politia si autoritatile locale. Sunt considerat un potential infractor doar pentru simplul fapt ca am aparatul in masina. In Germania, de pilda, sunt 250.000 de cautatori de comori care cauta oricand cu orice aparatura doresc si nu are nimeni nici o treaba cu ei. Asta pe de o parte. Dar mai sunt si alte probleme", ne-a declarat Ioan Blaj.
Dintr-o galeata de aur i-au lasat 200 de grame
"Nici nu va dati seama cati oameni au aur ingropat in curte de inaintasii lor, dar nu au curaj sa il scoata. Sau daca il scot il ascund in alta parte, pentru ca le este frica de stat. Daca il declara i se confisca imediat, pentru un motiv sau altul. Cunosc un caz in care omul a declarat o galeata cu monede din aur. In final a aparut un document in care el declara ca acel aur avea greutatea de 200 de grame. Despre restul nu se mai stie nimic. Cata bataie a luat, numai el stie... Dar se intampla lucruri chiar mai rele, persoane importante din Romania lucreaza cu anumite grupuri de cautatori neoficiali. Primii ofera protectie la nivel politic, altii ofera informatii. Banii se impart intre ei. Toate siturile arheologice distruse de asa-zisi cautatori de comori sunt operele acestor hoti. Sa dau un exemplu: in 1986 au venit in zona Cerna Varf cateva transportoare blindate pline cu soldati, impreuna cu oficiali de la Bucuresti. Au sapat, au incarcat cateva lazi intr-un transportor blindat si dusi au fost. Exista martori oculari in viata care au recunoscut personajele, azi in posturi cheie ale statului. Ce s-a ridicat de acolo si ce destinatie a luat incarcatura?", a mai spus Blaj.
Sursa: ziuaonline.ro via http://ziarero.antena3.ro/articol.php?id=1183777478
Sunt in posesia unei harti a unei comori.
Felicitari,pacat ca esti anonim .... :) Cautare placuta.
eu caut sa achizitionez un detector, cine ma poate ajuta??? pushtyulyk_85_4u pt detalii. va rog sa ma ajutati
cand vm ajunge si noi ca an GERMANIA saputem ave libertatea de a ne scoate comorile fara a ne feri de stat
atunci cand vom ajunge ca si germania si eu voi putea sa spun cea ce in mod firesc ar treebui sa spun dar ma abtin tot de frica ca am sa raman cu 200 de grame
Inainte de 89 armata a facut sapaturi la ruinele unei cetati din judetul meu,si cum spunea cineva aici pe site,au incarcat multe lazi si dusi au fost... Dar,nu este tot:din spusele batranilor ce locuiesc in zona nu au gasit tot pentru ca nu stiau unde sa caute,iar batranii nu le-au dat indicii. Iar inainte sa ajunga ei acolo,cu vreo 10 ani inainte cativa sateni mai curajosi au gasit mult aur,monede,bijuterii dar e un secret cum le-au valorificat in acea vreme. Din informatiile pe care le detin,ar mai fi multe de gasit acolo desi comunistii au cimentat intrarile. oricum ruinele sunt abandonate cu totul si nu intereseazape nimeni. Intrebarea mea este,daca eu gasesc ceva acolo trebuie sa predau statului si ei imi dau ceva simbolic in schimb? E o lege care te obliga sa faci acest lucru? Cine poate sa imi dea info rog sa scrie pe ovaida@ymail.com
Aici gasesti toate informatiile de care ai nevoie:
Legislatie - Click aici
Si da, statul iti ia tot ce ai gasit si iti plateste in schimb un procent mic din valoarea metalului pretios gasit, nu din valoarea arheologica de piata a artefactelor. Dar daca e sit arheologic declarat si inregistrat, nu primesti nimic si mai faci si inchisoare sau iei amenda, ei decid, din cauza ca nu e voie legal sa faci cautari in sit-uri arheologice declarate.
Eu am Detector, stie cineva zone de cautare?
in letonia pe fondul crizei finaciare toata lumea dezgroapa reliceve din al2lea razboi mondial este o psihoza pana si pusti de 18 ani sau apucat de rascolit e bayul este plin bani se scot cu gramada am incercat sa intru in asazisa mafie sa sap ptr reintregirea colectiei mele personale nu a fost chip mi sa cerut sume de la 500 euro in sus ...in romania sint cativa axati pe ww2 foarte agresivi eu locuind in strainatate ..nu prea le convenit cand am vb cu acestia .....eu sint axat pe ww2 nu prea ma intereseaza aur comori dar cand descoper ww2 relicve pfuu am cea mai mare sadisfactie acesta este id meu stalingrad_zaitev@yahoo.com ma numesc dragos puteti sa ma adaugati in lista voastra am si detector in danemarca este la liber ...ptr a discuta despre locatii ww2 poate si un tur
Raspuns pentru George. Imi poti spune Liviu. Daca vrei plumbi, varfuri de sageti si poate si sabii de la 1595, te indrum eu. Dar parerea mea proprie si personala este ca mai bine faci rost de o macara ca sa scoatem piatra de moara dintr-o fantana din apropierea locului bataliei, unde au aruncat turcii aurul comandantului garnizoanei dupa care au pravalit si blestemata aia de piatra de moara. dliviu10@yahoo.com
bunicul meu a gasit un medalion din aur cu inscriptia pe el"In cinstea a 16-lea an al capitaniei mele CarolI''si 3 cucosei de aur pe un camp si cred ca daca as lua un detector as gasi mult mai mult
vreti sa spuneti ca toti "cautatotii de comori" sunt oameni onesti si puri?
acesti cautatori au interes finaciar si sunt gata sa vanda istoria unei tari ca sa-si umfle ei buzunarele! va doare-n cot de istorie - e "proprietatea voastra privata" ce sa spun
singurul lucru care va oftica e ca nu puteti sa obtineti mai multi bani de la stat asa ca le vindeti la negru
Bai anonim, esti ingust rau la minte. O activitate de cautare comori este legala in conditiile legii in Romania si consuma multi bani si timp si in 99,99% din cazuri fara un rezultat palpabili financiar. Probabil mai mari sanse ai sa castigi potul cel mare la loto.
Pe de alta parte, in orice tara condusa de oameni inteligenta ( vezi Anglia de exemplu ), statul zice mersi ca sunt pasionati care dezgroapa istoria si apoi o scot la licitatie. Statul cumpara la un pret real al valorii comoara norocosului gasitor, isi etaleaza apoi si intareste originile si istoria si toata lumea e multumita. Anglia si alte state incurajaza financiar si platesc extrem de bine pe descoperitorii de comori ( milioane de euro ). Romania baga la puscarie descoperitori istoriei neamului si confisca tot fara compensatie financiara, iar banii pe care ar fi trebuit sa ii dea descoperitorului ii fura si isi fac smecherii vile cu piscine si isi iau masini de sute de mii de euro.
Bineinteles, tu ai o gandire blocata in trecut. Dute inapoi la telenovela ta.
Eu cunosc cateva locuri de cautat comori dar nu am pe nimenea de incredere cu 1 detector performant sa ma ajute
mai va uitati la prea multe filme de aventuri sf etc comori comori voi credeti ce spune ioan blaj ca el stie zone stie pe dracu sti cum ai chestia asta ca planeta nibiru vine vine an decembrie ne loveste dar ia ai invizibila nu o vede nici un observator asaca povestile lui cautatorul de aur nu le credeti daca ai noroc gasesti daca te afli an locul potrivit ok ai dat lovitura cautarea fie cu voi va saluta rubin
exista o comoara imensa an muntii bugegi cand steaua mera sta pe palarie penele pica siti lumineaza calea an jos tu cazi si plutesti pe clesti de arama succes vanatorilor am fost anauntru este pentru toti inteligenta fie cu voi rubin
:))
Comori Comori si iar comori :))
Grea viata asta :)
Convingerea mea este ca daca cineva are stiintza ca undeva anume se ascunde o comora , in acel moment vinde si pe mama si pe tata si ia detector , nu se lauda la toti ca stie si el nu face nimic , asa ca eu unul nu pun botul la fantezistii cunoscatori de locuri ,, sacre '' :))
mult succes tuturor
dureaza mult sa opti autorizatie sau pemis de a detine un detector de metale.ce acte ati trebuie?
Citeste despre acte aici in legislatie:
http://hartacomorii.blogspot.ro/search/label/Legislatie
salutari rubin de la dorin
asociatia a fost infiintata la resita
Personal, consider ca statul roman avand in vedere multitudinea de legende si chiar de harti ale comorilor ar trebui sa infinteze un departament de cautare a comorilor Romaniei, cu participarea tuturor persoanelor interesate, care sa fie recompensate substantial pentru informatiile aduse, sau pt descoperirile facute si atuncea toata lumea ar avea de castigat....din cate cunosc s-ar putea scoate Romania din criza...
cred ca nici 10% nu au fost descoperite,vreo 1%sau mai putin la cate civilizatii au fost la noi,si cati barbari au trecut toti avea comori
sa va fac un pic de ciuda,dupa cum bine stiiti pe la noi au fost grofi,evrei,care cand au venit rusii au fugit unii au fost prinsi,sau uni sau dus in alta localitate si au fost lasati in pace,ei toti au avut oarecum comori,au existat ceva harti de pe timpul razboiului cu locul unde si -au ascuns grofii averile erau la o primarie (nu dau nume)iar cand primaria veche a fost stricata tatal meu care era secretar a luat tot timbre din 1900 prin care si hartile acestea monede vechi etc,dar raman anonim din frica,dar o sa mai trec pe aici sa vad ce scrieti:)
Pai si nu te tentează sa le cauti ? :)
nu
Inseamna ca nu esti pasionat si / sau ai situatie materiala buna.
nu inseamna nimic,si da bani am dar problema este ca cum au plecat evreii au intrat altii la ei in case etc,nu stii expresia asta-i casa evreiasca,tu ai vrea sa ma apuc eu sa-i fac la om gropi pe gazon????
Pai daca ai bani si nu esti pasionat, de aia nu cauti comori.
eu caut dar nu acolo am zis doar ca detin aceste harti dar de cautat caut monezi am o colectie de peste 2000 monezi
Eu am vreo 5000 de monezi de aur din ani 1600 cred sau cel putin asa am descifrat cu semnul lui nicolae cel mare un steg cu 4 mari daca stie cineva unde sai valorific la adevarata lor valoare sa lase mesaj .am vandut unu la amant si mi-a dat 30 de mil vechi dar cred ca o mineda valoreaza cateva mii de euro pe putin
Majoritatea celor care au postat aici sunt agramati si asta ma intristeaza. Nu inteleg cum un om care nu a reusit sa invete sa scrie ar putea descifra o harta. Hartile comorilor nu au un "X" marcat in locul cu pricina si sunt convins ca si daca l-ar avea agramatii nu l-ar gasi (da, cu un singur "i") decat (pentru agramati "doar") daca ar fi desenat si pe stanca...
Singurul mod in care ar putea gasi (ufff, iar cu un singur "i") o comoara ar fi (acum cu un singur "i"... ciudat!) sa se impiedice de ea. Pentru asta nu e nevoie de niciun detector de metale, trebuie sa fii (da, cu doi de "i", la naiba!) doar "prost de dai in gropi".
Succes la sapat! Pana atunci va sfatuiesc sa va angajati, poate chiar la sapa, fiindca nu e o rusine.
Daca vreti totusi sa descoperiti o comoara incepeti cu limba romana si apoi puteti trece si la altele.
Harta este aici: http://dexonline.ro/
Acelasi lucru îţi recomand şi ţie, domnule jandarm gramatical. :) "V-a place bani" :))))
"Vă plac banii" era corect. Era bine să observi gramatica ta înainte să comentezi despre alţii. Şi discuţi şi offtopic. Să revenim la comori.
Domnule Anonim, special am scris asta in loc de nume ca sa atrag atentia supra comment-ului, a fost doar o ironie.
Ma mir insa ca nu ati observat ca nu am pus cratima la "va placut" in acelasi titlu - poate vi s-a parut corect :)))
By the way, este prima oara cand fac asta in peste 15 ani de surfing pe net, insa pur si simplu nu mai suport... Am intrat aici pentru topic si m-am enervat cumplit cand am observat ca subiectul este diluat de tot felul de analfabeti.
Revenim la comori.
salut cine poate sa ma ajute sa imi dea niste sfaturi cat costa o autorizatie pentru a putea cauta si eu si un detector bun sunt inebunit dupa ele mia intrat in sange am fost cu cineva sa caute si de atuncea si noaptea visez cu ele
Un detector bun, 1500-3000 RON, autorizatia vreun milion.
Citeste pe aici:
http://hartacomorii.blogspot.ro/search/label/Detectoare%20de%20metale
http://hartacomorii.blogspot.ro/search/label/Legislatie
daca descoperi bani de aur si au fost ai unui strabunic , ingropati in gradina lui., daca respectivul a fost inchis de comunisti ca nu a dat lor aurul , ii pot pastra?
Nu poți păstra aurul. Îl declari la Politie, il predai si apoi, daca dovedesti ca e al bunicului tau, faci succesiunea si îl recuperezi, dacă îți revine ție.
de ce nu poti sa il pastrezi? cum poti face dovada ca apartinea bunbicului? daca l-ai descoperi intr-o locuinta ce a apartinut bunicului s-ar schimba treaba? mai e valabila legea data de comunisti care interzicea detinera aurului?
Toate comorile ce le gasesti in pămant trebuie predate autoritatilor, asa e legea in Romania. Apoi iti dau ei un procent din valoarea metalului pretios. ASTA E LEGEA în Romania. Daca nu vrei să o respecti, E PROBLEMA TA.
intreb , nu zic ca nu vreau sa respect legea. care e diferenta ca o gasesti in pamant sau deasupra lui?
Niciuna, in ambele situatii obiectele trebuie predate. Daca gasesti un portofel pe drum, deci deasupra pamantului, trebuie sa il predai si pe ala, altfel risti puscarie sau amenda. Ideea e simpla, ca sa te lamuresc: ORICE gasesti, indiferent ca e sub pamant, pe pamant, in ape si nu e al tau de drept ( deci e a altcuiva necunoscut ) trebuie predat autoritatilor. Daca primesti si tu vreo parte din ce ai gasit, ramane de vazut. Oricum sigur nu primesti puscarie, cum ar fi in cazul ca nu le predai.
chiar nu intelegeti ce spun? daca gasesti ceva ce nu stii cui a ap[artinut , sunt de acord sa il predai , (portofel , orice) dar daca gasesti ceva ce stii ca ar fi fost ingropat de o ruda de-a ta ?
Tu nu il intelegi. Il predai, de ce nu iti vine sa crezi ? Sau nu il predai, faci o infractiune ( ca nu ai cum sa dovedesti ca a fost al bunicului tau , deci te incadrezi tot la proprietar necunoscut ). Politistul de intreba: dovedeste ca e al bunicului tau. Tu nu poti dovedi. Politistul spune: Deci e persoana necunoscuta, de ce nu l-ai predat? Ia de aici amenda. Sau treci la puscarie. :))))
Anonimilor, e simplu: ca sa fi in legalitate, orice obiect gasit care nu e AL TĂU PERSONAL ( de exemplu ti-a cazut telefonul pe camp si l-ai regasit după 5 minute de cautari ), trebuie predat la autoritati, indiferent unde l-ai gasit si indiferent că tu crezi că apartine unei rude, pentru care tu te consideri legal unicul mostenitor. Daca nu vrei sa il predai, te poti bucura de el, dar bineinteles ca si Contravenient sau Infractor, in cazul in care esti prins. Deci si eu recomand predarea, daca vrei sa dormi linisiti. Asa ca anonim, nu stiu care sunt motivele pentru care tot insisti tu sa ti se dea dreptate, celalalt anonim care iti raspunde are 100% dreptate.
Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 stabileste amenzile contaventionale:
- Art.4 alianeatul 3: Descoperirile arheologice întâmplătoare se anunţă în termen de cel mult 72 de ore, primarului localităţii de către persoana descoperitoare, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză.
- Art. 8.1 – Bunurile mobile rezultate în urma descoperirilor arheologice întâmplătoare vor fi predate de către descoperitor în termen de maximum 72 de ore Direcţiilor pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Art. 23, c) neanunţarea, în termenul stabilit de ordonanţă, a descoperirilor de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (3) pentru descoperiri arheologice întâmplătoare, cu amendă de la 2000 RON la 50000 RON şi confiscarea bunurilor descoperite; neanunţarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrările de construire sau de desfiinţare constituie circumstanţă agravantă;
Codul Penal stabileste infractiunea:
Art. 216
Însuşirea bunului găsit
Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare în posesia făptuitorului.
ptr oricine stie sa citeasca , in lege , se zice descoperire intimplatoare . ce e aia intam[platoare?, cum s-a zis , mergi pe drum si gasesti o comoara. de acord? daca muncesti nu stiu cat si in sfarsit gasesti ce ai cautat , nu mai este intinplatoare, nu? sa nu se creada ca am gasit ceva si nu stiu cum sa o insusesc. dar observ ca legea e interpretata in sens comunist , sau poate asa a vrut sa se dea. Ptr Laurentiu , ca vad ca te pricepi la legi si cod penal , daca cineva a folosit in instanta un document pretins ca a fost emis de Primarie , dar se dovedeste ca nu este inregistrat la arhiva primariei , ce pedeapsa se aplica si cui?
ms!
cum poti dovedi ca au apartinut bunicului acele monede? tiganii cum au dovedit in 90 cand li s-a dat inapoi si celor indreptatiti si altora?
S-a dovedit cu actele care au fost la dosarele securitatii si in care scria cantitatea de aur confiscată. Eu nu inteleg care e problema ta. Ai gasit ceva si te mustra constiinta? Nu e treaba noastra sa ti-o linistim si nici sa te indemnam a fii infractor. Asculta sfatul nostru daca vrei, iar daca nu vrei, nu ne mai stresa si jigni, mai ales ca ai primit raspunsuri obiective si legale. Daca tu cauti sustinatori morali ai unor activitati ilegale, cauta-i in alta parte, aici nu ii vei gasi.
Multa lume viseaza la comori dar se pare ca vor ramane doar cu privitul la tv
Si totusi unii care nu sunt negativisti ca tine incep sa le caute si surpriza: unii chiar gasesc comori. E exact ca la Loto: ai sansa foarte mică sa castigi, dar daca nu joci nu ai nici o sansa. Dar daca joci, o sansa exista. Asa si cu detectia de metale: pentru unii e o pasiune, nu spera sa gaseasca vreo comoara sa ii imbogateasca, dar sigur vor gasi in timp artefacte de mica valoare, care le va satisface placerea de a cauta.
pentru anonim am macara si unele utilaje ridicam piatra ?
Pentru toti Anonimii visatori.
Daca facem un bilant la finele anului 2013 avem rezultatul ca toate tezaurele gasite si predate de detectoristii autorizati s-au facut pe terenuri necunoscute, fara legende batranesti ci inopinant,din intamplare,din perseverare si mai ales din noroc.Dar cel mai tragic este ca in loc de laude s-au ales cu eticheta de " Cautatori de Comori " dar ei fiind de fapt Detectoristi si au ca hobby ' Cautarea de Obiecte Pierdute " Pentru ca ei cand intra pe un camp, periaza locul si sapa dupa orice obiect detectat.Iar de la a cauta comori si pana la a sapa aiurea dupa orice ,e cale lunga.
Ce e mai jalnic ca daca intra pe aceste postari ale voastre dacul Vladimir Brilinsky si citeste ce visati voi pe aici ( adica la comori si tezaure ), acest dac are tot motivul sa denigreze detectoristii si acest hobby al lor si sa faca pe toata lumea,hoti,vandali, impostori, profanatori si exact ca si voi se bazeaza pe povesti si basme.Asa ajunge un hobby sa fie defaimat si hulit de pe baza unor vise si visatori.Mai exact aud pe unu si pe altu ca daca ar avea un detector ar cauta comoara lui baubau si ar traii fericiti balacinduse in ea pana la adanci batranete.Sfatul meu este sa va cumparati mai intai un detector, sa il inscrieti la politie si apoi nene sa o luati pe coclauri si pe ploaie si pe vant pana va ies din cap visele cu comori de la atatea potcoave si tinichele de care o sa dati.Si cand ajungeti seara acasa terminati de atatea gropi sapate o sa aveti timp sa si visati la comoara bunicilor. Un an nou cu multa intelepciune pentru voi.
Anonim de mai sus, multa intelepciune si pentru tine, din cauză că ai nevoie. Dar nu prea tine pseudo-demonstratia ta flegmatică si ironică pe aici, pentru ca si pe aici sunt oameni cu detectoare autorizate si cu experienta. Asa ca nu mai denigra munca si visele unora, ca oricum nu ai dovedit nimic cu demonstratia ta plin de lacune, exact ca a unui flamer caruia ii e frica ca nu cumva sa faca si altii căutări.
Stii de ce nu sunt multe descoperiri in Romania ?
- Din cauza unora ca tine care vor sa denigreze munca detectoristilor, desi se prefac ca sunt de partea lor.
- Din cauza ca legea nu este foarte recompensivă.
- Din cauza că hobby-ul este foarte putin cunoscut in țara noastra, prea putini constientizand ca poate fi practicat legal.
- Din cauza ca nu toti sunt corecti si declara ce au descoperit.
- Din cauza ca nu se face cercetare, subiectele de acest gen fiind tabu ( desi perfect legale si recomandabile pentru istoria neamului ), iar cand cineva prezinta mici elemente sau legende, este hulit de oameni cu interese proprii, asa cum faci tu.
- Din cauza ca multi cred ca detectoristii cauta comori, fara sa constientizeze ca pentru unii este pasiune si e suficient si o monedă ruginita daca au gasit.
Sper ca am fost clar. Daca nu ai inteles, pot sa iti si desenez, domnule anonim care te prefaci ca esti pentru promovarea acestui hobby. :)
@Anonim4 ianuarie 2014, 19:27
Nu trebuie să jignesti pe ceilalti detectoriști care nu folosesc la căutări doar metoda ta "la întâmplare", considerand că metoda lor este lipsită de intelepciune. Fiecare caută după metoda proprie, care nu trebuie sa fie neapărat metoda ta. Unii prefera predocumentare, iar cum sursele posibilei locatii a unei comori sunt in general documente si hărți foarte vechi ( de obicei pierdute sau inexistente ), singurele alternative rămân povestile din bătrâni si legendele, care întotdeauna contin un sâmbure de adevăr, punct de plecare intr-o cercetare.. Există detectoristi care preferă să adune posibile informatii din diverse surse atunci când decid să aleagă o zonă de căutare. Studiază metodele unor mari căutatori de comori precum Mel Fisher ( care se autointitulează cu mândrie "căutător de comori") si care a descoperit tezaure impresionante, informandu-se in prealabil. Nu te limita la lumea ta mică din arealul tău vizibil inconjurător. SI lasa-i pe ceilalti sa caute si să cerceteze ce si cum vor, nu e treaba ta să impui ceva, nu mai suntem în era comunistă.
Da, fiecare e liber sa spuna ce vrea si cum vrea dar Arheologii,Muzeografii si Paznici siturilor pe baza povestilor cu comori fac lobi impotriva detectorismului in Romania.Corect, oricine e liber sa caute o comoara de care a auzit din batrani dar in momentul cand face publica ideea lui trebuie sa stie ca are obligatia conform legi sa o predea la Muzeu in 72 ore,dar din postari nimeni nu specifica ca va face acest lucru.Nu sunt comunist si nici politist dar la noi pentru comportamentul unora sunt pedepsiti si cei cinstiti ( vedeti de ce au avut parte in ultimile luni detectoristii cinstiti ) ce razbui mediatic s-a facut impotriva acestui hobby, de cand Primul Ministru Ponta a premiat pe Iulian pentru tezaurul monetar gasit si predat.Cred ca gestul Premierului a fost sa arate ca Detectia la noi trebuie incurajata si cand colo uni arheologi s-au ofensat si nu mai stiu cum sa denigreze acest hobby care poate fi asemanat ca pescuitul,vanatoarea,parasutismul si spun ca se distruge istoria tarii daca cineva gaseste o sabie si o preda muzeului.Ei spun ca mai bine ramanea in pamant pana o gasea un arheolog, dar oare o gasea?.Inteleg sa fie respectata legea,siturile si cei prinsi sa raspunda pentru faptele lor dar sa denigrezi o comunitate pentru ca exista si oameni rai,avari si iubitori de argint este ca si cum in cartierul tau exista doi hoti si pentru ei se spune in oras ca tot cartierul tau e format din hoti.Ca in partile Apusenilor se spune ca vin hoti, poate este adevarat, dar autoritatile in loc sa-i prinda si sa-i judece spun ca orice nou detectorist automat este un viitor delicvent.Cum pot pune la olalta hotii cu cinstitii, cum pot jigni un om onest fara sa aibe nici o dovada si mai ales ca deabia vrea sa devina un detectorist onest?Si asta nu numai in Alba ci s-a raspandit si in Piatra Neamt si cine stie unde va mai ajunge acest obicei marsav.Atunci tot eu sunt comunist sau gandesc ca un comunist ?Cred ca aceia sunt comunisti care nu au inteles ( si poate nu vor intelege toata viata lor) ca de 23 de ani suntem o tara democrata,capitalista unde fiecare cetatean are si indatoriri dar si drepturi si cel mai mare drept este sa fie tratat ca un cetatean cinstiti pana la proba contrarie.Poate ai observat ca in ultimi ani se foloseste prezumtia de nevinovatie in cazuri de crime pana la terminarea procesului cand primeste sentinta.Pai daca un criminal este socotit ca om cinstit, atunci un om cinstit cum poate fi facut viitor hot ?Am postat aici ca sa le aduc la cunostinta ca viitori gasitori de comori trebuie sa fie buni romani (nu pionieri sau soimi)si sa aibe demnitatea de a preda comoara din care Muzeul (care de fapt e statul) sa recompenseze conform legii cu 30% pe gasitor+multumirile de rigoare.De aceea nu e bine ca uni visatori sa afirme ca de gasesc o comoara este a lor pentru ca altii abia asteapta sa aibe motiv de interpretari. Nu inteleg oare peste cate secole si la noi omul cinstit va fi tratat ca un om cinstit si nu pus la gramada ca in gulag-urile comuniste.Asa ca orice metoda de cautare e buna atata timp cat prin ea respecti legile acestei tari,avem legi si ele trebuiesc respectate de ambele parti implicate in Detectia Metalelor.
Sa auzim numai de bine Laurentiu si sa vina ziua cand detectia in Romania va fi recunoscuta ca un hobby cinstit, onest si sprijinit de catre autoritatile acestei tari.
Anonim, ce vrei sa spui prin, te citez: "dar in momentul cand face publica ideea lui trebuie sa stie ca are obligatia conform legi sa o predea la Muzeu in 72 ore" ?
Deci ce trebuie sa predea la muzeu, ideea pe care o face publica???? Lol, ce vrei sa spui, ca nici eu nu te inteleg.
Tu ai citit frate alt articol de pe siteul asta ( care apropo, are peste 500 de articole) in afara de articolul asta, care nici macar nu e scris de siteul asta, ci e citat de Ziua Online, cum scrie la subsolul articolului ?
Tu nu intelegi frate ca asta e un site care promoveaza respectarea legii si pe detectoristi, precum si hobby-ul lor? Daca nu iti convine frate, nu mai intra aici. Eu nu inteleg ce nu iti convine. Nu iti convine că se numeste Harta Comorii ( de altfel un nume foarte frumos si plastic) si ca nu se numeste sec Detectia de metale, Detectoristii sau mai stiu eu cum ?????? Ai vreo fobie impotriva cuvantului comoară ? Chiar nu inteleg nici eu ce vrei.
In primul rand daca nu-mi placea siteul sau denumirea lui nu intram pe el.2-Este foarte bine editat si gasesti in el cam tot ce-si poate dori un iubitor de comori,tezaure,artefacte,prezentare detactoare si legislatia necesara.
Nu ma leg deloc de acest articol mai ales ca este din 2010 si spune adevarul pe fata ca sa fi detectorist la noi primesti in loc de laude doar probleme si necazuri.
Eu vreau sa trag un semnal de alarma ca sunt persoane influente care in loc sa ajute acest hobby ii pun piedici, a proteja istoria este una si a denigra un hobby este alta.
Aveti aici unul dintre multele articole ce circula pe internet pentru denigrarea detectoristilor,poate in scurt timp nu o sa mai aveti pe cine inchiria cu detectorul pentru ca nu o sa mai fie detectoristi in Romania in ritmul asta de denigrare a lor.Sara buna.
http://adevaruldespredaci.ro/primiti-cu-kosonii-cetatile-dacice-din-muntii-orastiei-de-la-epoca-traficantilor-de-comori-la-cea-a-vanatorilor-de-recompense/
Dragii Mosului
Ca de inceput de an va urez la toti un calduros "LA MULTI ANI !"
Acum dragi mosului va dau si eu un sfat pe care sa vil aduceti aminte atunci cand veti fi fericitii descoperitori ai comorii visurilor voastre.
Ma bucur cand vad atatia cautatori de posibile comori,bravo voua,si eu eram la varsta voastra un visator impatimit dupa comori,cand vizitam un monument istoric si profa ne spunea aiureli cu datarea si cine l-a construit, eu si inca cativa colegi cautam cu privirea unde o fi intrarea secreta?da unde so fi ascuns obiectele de valoare?si alte asemenea intrebari puse in soapta.Daca la iesire ne intreba cineva de perioada in care s-a construit castelul,raspunsul ar fi fost :credem ca in beci ca acolo nu le gasea nimeni.Cat despre detectoare nici pomeneala,singurele detectoare le vedeam in filmele cu nemti cand cautau mine anti tanc.Acum sa revin in zilele voastre.Sfatul meu este ca daca veti gasi vre-o comoara sa nu va puna necuratu sa o opriti pentru voi ca o sa dati de el,stiti voi de NECAZ.In sprijinul vorbelor mele trebuie sa va prezint,cu parere de rau,un caz recent in care un om cinstit a ajuns sa aibe probleme.Acestea vi le scriu ca sa nu patiti si voi asa ceva.Bucurativa de viata dar in limita legii.Postez aici cateva stiri care la un loc au distrus un om si familia lui,asa ca atentie:BANU-I OCHIU DRACULUI.
http://ziarulceahlaul.ro/descoperitorul-tezaurului-de-la-tazlau-cercetat-penal/
SI AICI AVETI INCEPUTUL POVESTI CARE SE PAREA CA VA FI O BUCURIE MARE
http://www.realitateamedia.ro/eveniment/15098-comoara-din-tazlu-un-pietrean-inginer-silvic-i-arheolog-amator-a-descoperit-un-tezaur-de-279-de-monede-vechi-de-dou-mii-de-ani.html
http://zch.ro/?p=33130
http://zch.ro/?p=33200
http://www.realitateamedia.ro/social/15110-acuzat-pe-nedrept-c-a-profanat-un-sit-arheologic-descoperitorul-tezaurului-de-la-tazlu-renun-la-propria-i-pasiune.html
da cred ca si aici putem spune precum batranii "BLESTEMUL COMORI"
Sa auzim numai de bine, cu respect DUBLON.
Intamplari extrem de neplacute!
Mesaj de pratmin » Sâm Ian 18, 2014 10:23 am
Va prezint mai jos povestea colegului @sopri pentru a face ceva lumina...
<>
Intradevar, in data de 16.01.2014, la ora 06.15, intreaga familie (eu, sotia si fetita de 1 an si 7 luni) a fost trezita de sunetul ingrozitor al suneriei (sa o ia dracu’…trebuie neaparat sa o schimb). M-am ridicat buimac din pat, nu stiam ce se intampla, iar in drum spre usa mi-au trecut 1000 de ganduri prin cap (cine a mai murit, mi-au furat sau spart masina, etc). Buimac, cum eram, am deschis usa fara sa ma uit pe vizor, si am vazut in fata mea 5 persoane, dintre care doar una cunoscuta. Acea persoana era domnul politist de la patrimoniu care mi-a eliberat autorizatia detectorului. In momentul ala m-am linistit si cred ca am si exclama: „Ce bine ca sunteti Dvs!!!”. Gandurile negre au disparut, el mi-a aratat un mandat de perchezitie a locuintei si i-am poftit in casa. Inainte de a incepe perchezitia, m-a intrebat daca am ceva bunuri arheologice, moment in care l-am poftit si i-am aratat 22 de denari romani. DECI VREAU SA MA FAC BINE INTELES, EU I-AM PUS LA DISPOZITIE MONEDELE, NU EL LE-A GASIT IN TIMPUL PERCHEZITIEI. Mi-a spus ca foarte bine am facut ca am declarat monedele inaintea perchezitiei, si a inceput perchezitia. Operatiunea a inceput in baie, a continuat in dormitor, unde in biblioteca aveam vreo 10 carti din domeniul arheologiei si conexe, carti pe care le-a ridicat. Am inceput sa rad, nu stiam pana in momentul de fata ca cititul si documentarea sunt interzise. Printre aceste carti erau si cateva volume cu Memoria antiquitatis, exemplare pe care le gasim si http://www.cimec.ro/Biblioteca-Digitala/Biblioteca.html. Puteti verifica , ca sa va convingeti. In dormitor aveam si un desktop, care a fost ridicat, detectorul era pe hol, si acesta ridicat, iar in bucatarie era laptopul sotiei, ridicat si acesta...Si uite asa se schimba viata intr-o secunda (ieri aveam 2 calculatoare, iar azi scriu de pe un laptop imprumutat de la o ruda....ce am fost si ce am ajuns).
Pentru D-nul Administrator.De aproape un an,decand intru pe acest site si de fiecare data gasesc ceva noutati si multe comentari din care se pot invata multe.Zilele acestea cautand pe you-tube am dat peste acest filmulet si ma atras ideea ca uite domnule in alte tari cat de bine sunt primite descoperirile cu detectorul incat au facut si un Top 10 la cele mai valoroase.Aici aveti filmuletul :
http://www.youtube.com/watch?v=vLVd5slB35Q
Acum zic eu ia sa vad la noi care ar fi 10 cele mai valoroase descoperiri monetare si am gasit doar 5.Le trec in ordinea cantitatii pentru ca la noi valoarea rascumpararii este cam secreta,Poate cu ajutorul dumneavoastra ar fi bine sa avem un top 10 pentru tezaure monetare gasite cu detectorul si eventual valoarea recompensei primite pentru a se mai linistii spiritele in lumea detectoristilor care spun ca cine preda nu primeste nimic.Stiu ca asa suntem noi romanii cand primim bani nu mai spunem la nimeni ba mai si mintim ca inca nu iam primit.Un articol pe aceasta tema zic ca ar fi binevenit.
1).01 sept 2013.47.000 monede din argint turcesti gasite in Golesti de Iulian E.
Stim ca a primit 4500 lei prima de la Primul ministru si urma sa primeasca 200.000 euro rascumparare.
2).10 oct.2010. Inel aur cu camee roman la Deda,gasit de P.C. (digger ) 28,41 grame si a primit 6500 lei.
3). 5 ian 2013. 1471 monede din argint,1,8 kg gasite de D.B. (Jony 32) in jud. Dolj.
Nu se stie nici azi daca a primit rascumpararea.
4). 16 oct 2013. 271 Denari,monede argint romane gasite de ing. silvic M.I.I. (Sopry 21) in comuna Tazlau. A declarat ca rascumpararea s-a facut dupa o luna si jumatate.
5). 15 sep. 2013 75 monede din argint romane sec IV in punga din piele.Gasite de P.P. din Rasnov pe drumul ce duce in Poiana Brasov.A primit 1100 lei.
datele sunt luate de pe forumuri asa ca nu garantez pentru exactitatea sumelor.
Acest TOP ar fi bun pentru a sti tot omul ca cine preda muzeului micile lui descoperiri sigur primeste rescumpararea care e stabilita de lege.
Daca cei din alte tari predau artefactele la muzeu atunci ar trebuii sa le urmam exemplul.
Am scris aceste date culese de pe net in ideea ca cineva mai documentat ar putea face un articol bun mai ales in aceste vremi tulburi la adresa Detectingului ca hobby.
Va doresc succes.
Multumim pentru aprecieri, sfaturi si date. Ideea de articol este foarte buna. Insa probabil dvs. ati cautat cu mare atentie situatiile despre care se stie public ca s-au oferit recompense de catre autotitatile din România. Cam tot acestea le stiam si noi, asa ca ar fi cam dificil de realizat un top 10 recompense. Poate realizam Top 5, asa cum spuneti si dvs. :) Si important ar fi sa fie publicate undeva pe un site oficial aceste date, ca ar fi cam nepotrivit sa sintetizam date neverificabile, fara sursa oficiala. S-ar crea foarte multe discutii in care topul ar fi privit ca unul nereal.
Aveti perfecta dreptate ca cineva pe un site oficial ar avea datoria sa prezinte acest TOP pentru faptul ca muzeografii tipa ca detectoristii gasesc comori si nu le predau iar detectoristii tipa ca predau comori si nu primesc cei 30%.Acuma noi pe cine sa credem ?
Aceste doua tabere nu se inteleg deloc, sunt mai rau decat cainele cu pisica.Atunci ar trebui sa intervina a treia persoana care sa aduca pacea intre ei.La inceputul anului s-a reusit sa se programeze o intalnire intre detectoristii din Timis cu muzeografii de la Timisoara dar cand sa se realizeze a aparut scandalul de la Muzeul din Neamt si am impresia ca sau anulat toate.Intrebarea mea arzatoare este: cine si ce ar putea sa puna la punct aceasta disensiune intre beligeranti si mai ales ce minister are obligatia sa ia atitudine ca sa se termine cu disensiunile dintre detectoristi si muzeografi, nu de alta dar ne facem de rusine si cu asta in Europa ca dupa 23 de ani detectorismul este liber dar detectoristul este comparat cu talharul.SPER SA VINA ZIUA CAND CINEVA DE SUS,DE LA CONDUCERE,SA PUNA LA PUNCT PENTRU TOTDEAUNA ACEASTA SITUATIE HILARA.
Va doresc toate cele bune.
sa nu zici ca vrei sa o vinzi
Trei, patru zile, un domn cumsecade la politie, a lasat si nr de telefon pentru eventuale nelamuriri. Asta la Sibiu, nu stiu in alta parte cum sunt politistii.
Limba noastra-i o comoara...
Cum dau de Ioan Blaj de la asociatia cautatorilor de comori? Vreau sai arat ceva...o descoperire straveche
anonim 50 am cumparat un detector,cum trebuie sa fac sami scot o autorizatie de cautat te miri ce
Mergi la Politie, la departamentul de patrimoniu si le ceri toate lamuririle. Vei face o cerere acolo si arati factura de cumparare a detectorului si faci cerere si pentru cazier, ca trebuie si el depus. Trebuie sa platesti si o suma mica la Trezorerie. Important este sa nu testezi detectorul in afara curtii tale (daca ai), pana nu obtii autorizatia, ca e fapta penala in acest caz.
Eu nu stiu de ce va agitatzi atat poate ka detectoristi care cauta acum nu vor sa mai apara alti detectoristi noi ka sa nu fie conkurenta. Uitativa ka in jurul bucurestiului unde e zona de cautat nu mai ai ce gasi ka au scos si rugina din pamant. Atunci de ce sa spuna hai facetiva mai multi cautatori ka sa nu mai gasim noi.
Logik unde este konkurenta multa da faliment toti.
dami un nr de tel pe adresa de email orrolles@yahoo.com
ce detector ai pe adresa de email orrolles@yahoo.com
vb pe adresa de email orrolles@yahoo.com astept sa-mi lasi un sms de unde esti si un nr de tel si te sun pa
buna la toti groparii din tara.am citit pe forum si se potriveste perfect cu situatia din tara...se sapa unii pe altii in loc sa sape inpreuna.dupa cite imi dau seama se gas detule chestii ingropate sa ajunga la toti inkl la muzeee apropo de muzee stiti cam cite lucruri zac in depozite s-au zaceau ca dupa "revolutie"?!cine mai crede asa zisii arheologi ..nu toti sint si arheologi care merita numele ...mai traiesc?s-au golit cam de tot ce era interesant unele au ajuns in afara altele in colectii private bombonel are si el si altii dar dupa cum a declarat odata inainte sa scrie carti la vorbitor toate is copii sau cumparate la tirgu de vechituri imi vine sa-i dau in cap cu detectoru daca as reusi ar fi cea mai buna investitie a mea da sa lasam politica ca stiti voi mai bine ce e in tara eu am aici digi tv noroc ca ma mai uit la discovery altfel eram demult posesor de camasa daia cu mineci lungi.asa deci sa spun de ce am intrat pa forumu vostru s-au a cui e .locuiesc in austria de f multi ani am si uitat si am u detector teknics g2 bunicel am gas la capace de bere grupa mare ma gindeam sa fac afaceri cu tiganii da am auzit ca nu se incurca numa cu metal furat asa ca afacerea pica am gas si niste monezi nu prea valoroase aici treaba cu cautatu nu e asa de complicata ca in tara ca aia de la capitala vrea sa se imbogateasca numa ei le pasa de arheologie numa daca e 18k .asaca daca e cineva amator de parteneriat eu aduc hirletu ca detectoru tr sa-l treaca pa numele lui altu, ca eu mi-s cam de pe vremea cind l-or linsat ciocoii noi pa aia vechi austriac numa pa acte in inima de la maramu.ase ca drajji miei dati bip ca sun inapoi la 00436769735617 email dupa oala bal_cos@live .at .daca gas ceva dam la stat 30% ca ase scrie la decret s-au invers scris pa dos.pace si spor la prasit.
Bun comentariul !
Dar vezi ca deja esti luat in vizor pentru denigrarea capurilor post lovitura de stat.
poa sa-mi care detectoru
Ce parere aveti de un Safari Minelab? Am sanse sa "capturez ceva"?
Da, e un detector foarte bun, printre cele mai bune.
Dupa ce am obtinut autorizatia, de la politie mi s-a spus ca pe raza localitatii mele exista 3 situri arheologice. Am cautat pe o pagina de internet indicata de ei, unde am vazut ca exista aceste trei situri. Problema este ca nimeni nu stie nimic despre ele, nu au fost efectuate lucrari in zona si nici nu sunt delimitate intr-un anume fel.
In cazul in care o sa gasesc un anume obiect, iar eu sa ma aflu exact in una din zonele respective, se considere infractiune, cum spune cineva mai sus??? As anunta autoritatile competente, as preda bunurile iar ei sa spun ca ma asteapta Elena Udrea la ea in "camera"... Sunt nou in domeniu. Multumesc.
Daca te plimbi pe un site arheologic, nu e infractiune. Daca te plimbi cu detectorul, deja e o suspiciune mare si e posibil sa fi luat la intrebari serioase. Daca mai si detectezi, e infractiune.
Daca sunt 3 situri arheologice la tine in localitate si tu nu le stii care sunt, intereseaza-te la Politie sau la Muzeul din localitate care sunt si unde sunt localizate si tine distanta de 500 metri față de ele.
Eventual, daca nu iti explica, faci si o cerere inregistrata si la care soliciti si tu o copie si sunt obligati sa iti raspunda in maxim 30 zile lucratoare. Specifici si motivul, in care spui ca nu doresti sa incalci legea din greseala, necunoscand locatia exacta a siturilor.
Daca schimb detectorul este nevoie de o alta autorizatie?
Ma gandesc ca da, din moment ce detectorul de metale e inregistrat cu o serie la Politie, iar tu vei folosi, dupa schimbare,alt detector, cu alta serie. Cel mai bine e sa mergi la Politie , sa intrebi care e practica in zona ta.
unde gasim legislatii ale altor tari care reglementeaza protectia si drepturile cautatorilor si colectionarilor de comori
E greu si mult de munca pentru un raspuns la aceasta intrebare, exista foarte multe tari in lumea asta, trebuie cautata legsilatia comorilor pentru fiecare tara in parte. De exemplu, am cautat pentru tine legislatia comorilor din Anglia si Irlanda de Nord:
http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1996/24
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/77532/TreasureAct1996CodeofPractice2ndRevision.pdf
cum putem deveni membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure ; multumesc , Nelu
Din cate stiu, s-a desfiintat intre timp acea Asociatie a Cautatorilor de Comori si Tezaure sau cel putin nu mai are activitate.
fao la liber nelule nu mai cauta asociati ca dak mergeti in grup si descoperiti ceva nu te alegi cu nimic impartiti 20 la suta nu stiu citi oameni pt ca asociatia isi iadreptul si statul la fel asa ca poti sa incasezi singur procentul ai o multime de sfaturi mai sus si despre lege nu vreu sa repet aceleasi chestii dar totusi iti iei detector il inregistrezi astepti autorizatia sti ca nu ai voie la mai putin de 500 de metri de siturile arheologice in rest muntii te asteapta
CONSIDER CASUNT BUN IN RADESTEZIE AM SI CU CE
Vo rog sa mă ajutați cu descifrarea unor însemne găsite pe o stâncă, însemnele constând în : pește, om adult și copil, apă curgătoare, 2 cercuri unul mai mare cel mic în interiorul lui iar în interiorul celui mai mic un punct Alexandru din banat
salut pe toata lumea.sunt cristi si am un Golden King Locator DRR Plus cu antena mare de 1m si unca una mai mica.imi trebuie activitate.lasati-mi comentarii pe blog.
Salut Cristi ce poti sa spui despre Golden King asi merita banii?
Este cineva din Timiș pasionat de aceasta activitate?
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.