marți, 21 decembrie 2010

Cautatorii de comori sunt braconieri, vandali, hoți, traficanti ?

De ce sunt catalogati de obicei, in articolele de pe internet, la tv sau in ziare, toti cautatorii de comori ca braconieri, vandali, hoți, traficanti si asa mai departe? Oare au impresia acei ziaristi ca toti cei care sunt pasionati de arheologie intra in categoria infractorilor?


 Astazi m-am hotarat sa iau atitudine.

Sunt de acord sa fie numiti astfel doar cei care nu respecta legea si devasteaza site-uri arheologice declarate si catalogate. Dar cei care cauta pe un camp sau pe un deal, pe un munte sau in alta parte, in locuri nedeclarate oficial sit arheologic, si mai au si norocul sa gaseasca o mica sau mare comoara, de ce sunt anchetati, huiduiti sau cercetati penal?

Acest lucru nu inteleg. In orice tara civilizata sau presupus democratica ( sa zicem de exemplu Anglia sau Statele Unite ale Americii ), un cautator de comori care a gasit o comoara este declarat aproape erou national, pentru ca astfel contribuie la adaugarea de noi dovezi in sprijinul istoriei natiunii respective si a dainuirii pe acele meleaguri. Si este recompensat substantial in schimbul relicvelor arheologice gasite, nu doar ca un mic procent din valoarea metalului pretios, ci la adevarata valoare numismatica sau arheologica a comorii gasite. Nu este anchetat, ci din contra, felicitat de toata mass-media.

In Romania, a detine un detector de metale, si aici vorbesc de detinerea legala, cu autorizatie, iti creaza deja imaginea unui paria al societatii. Vecinii te privesc ca pe un nebun, dar cand mergi in gradina sa testezi detectorul, deja sunt cu ochii pe tine, nu cumva vrei sa "braconezi" vreo comoara? Reminiscente comuniste, invidie, incultura, oricare poate fi cauza. Din partea unui om simplu te poti astepta la asa ceva. Dar din partea unui ziarist? Oare sunt ziaristi creati pe banda rulanta, fara o cultura generala bine dezvoltata, fara deontologie ? Poate ii macina aceleasi sentimente de invidie ca pe vecini, care abia asteapta sa iti faca o reclamatie, "sa te invete minte"?

Toate aceste fenomene ziaristice si sociale, citite pe internet, poate au tocmai rolul de a infrana dorinta celor care vor sa cumpere un detector de metale si a incepe astfel sa aiba un hobby interesant. Sper ca se va schimba ceva in tara aceasta, si sa nu mai fie privit orice detinator de detector de metale ca suspectul perfect. Poate se va schimba legea si in Romania, iar cei care au norocul sa gaseasca vestigii arheologice sa fie plini de mandrie, fiindca au oferit arheologilor si istoricilor o noua sursa de cercetare, si plini de bucurie, fiindca munca si norocul le-au fost rasplatite pe masura din punct de vedere financiar. Astfel, poate vor disparea si cei numiti traficanti de istorie, fiindca ar oferi cu drag acele obiecte pe care le-au gasit statului si nu s-ar mai chinui si risca sa le vanda fraudulos peste hotare, in speranta ca vor primi justa contravaloare a comorii gasite. Si aceasta justa contavaloare ar trebui platita, nu doar o parte din valoarea intrinseca a metalului pretios. Pai ce, daca cineva gaseste un tablou de Michelangelo sa zicem, ii este oferita doar contavaloarea panzei si vopselelor acelor picturi?

Asadar, voi stimati creatori de mass-media, cand mai publicati un articol, daca ati avut ghinionul sa cititi acest protest pe care l-am facut din proprie initiativa , in numele cautatorilor legali de comori , ar fi bine sa va conformati si sa numiti altfel pe cei care cauta comori, si sunt , pana la proba contrarie, oameni de buna credinta.

6 comentarii despre subiectul „Cautatorii de comori sunt braconieri, vandali, hoți, traficanti ?”:
Nicolae spunea...

Asa e, ar trebui sa se schimbe mentalitatea asta de comunisti in Romania! Cine stie cand o sa evoluam si noi ca popor. Felicitari pentru articol!

corneliu spunea...

Frumos articolul, nu sunteti singurul care gandeste astfel. Suntem mult mai multi , ne puteti gasi aici : detectiemetal.com

Anonim spunea...

bravo. sunt pasionat de istorie,de legende si de comori insa nu am un detector inca insa subscriu la fiecare cuvant ce l/ai scris.

adrian spunea...

dati-mi si mie detali referitore la un detector cat de cat accesibil ca pret si de unde pot sa-l achizitonez,vreau sa ma apuc de cautat comori ,probabilitatea de a realiza ceva in viata in sensul asta e mai mare de cat ,orice promisiune venita din partea statului ...prin care s-ar imbunatatii nivelul de trai...

Pavel Codreanu spunea...

Ha ha ... :) Uite asa mai pierd unele firme clienti, daca nu isi fac publicitate. Pai daca puneati o reclama de la o firma de asta de vinde detectoare, castigau chiar azi un client :P

HD Satelit România spunea...

@Pavel Codreanu . Din pacate, domnule Codreanu, nu avem posibilitatea sa afisam bannere de la firme care comercializeaza detectoare de metale, intrucat nu am fost contactati in acest sens. De multe ori se pierd clienti, cum spuneti dumneavoastra, fiindca nu se constientizeaza valoarea marketingului pe perioada indelungata, in speță publicitate pe site-uri cu public țintă, adica exact posibili clienti dintr-un domeniul in care o firma isi vinde produsele. Acest tip de "reclama targetata" este de zeci de ori mai eficienta decat publicitatea, sa zicem la detectoare de metale, pe site-uri de filme, muzica, jocuri etc. Dar aceasta este o alta discutie, va multumim pentru comentariu, dar sa revenim ontopic.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.