luni, 6 decembrie 2010

Comoara lui Mos Nicolae

Mos Nicolae a lasat o comoara nedescoperita. Poate va intrebati de unde a avut Mos Nicolae atat de multi bani incat sa faca cadouri tuturor copiilor cuminti ?

Sfantul Nicolae s-a nascut candva la inceputul mileniului in sudul Turciei de astazi, intr-o familie de crestini bogati, insa parintii sai au murit intr-o epidemie cand el era inca un copil. Nicolae si-a dedicat de atunci intreaga avutie ajutorarii oamenilor saraci, bolnavi si suferinzi, devenind cunoscut in toata lumea ca un adevarat alint pentru sufletele celor in nevoie si ca un protector al copiilor. In perioada Imperiului Roman, crestinii erau persecutati, asa ca Sfantul Nicolae a fost intemnitat din cauza credintei lui, murind pe 6 decembrie 343. Ziua mortii lui a devenit ziua Sfantului Nicolae, moment in care sunt sarbatorite atat faptele lui de sfant, cat si povestile ce au dus la nasterea legendei lui Mos Nicolae.

O alta legenda spune ca la moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra.
Sfantul Nicolae este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita numeroaselor minuni pe care le-a savarsit el este supranumit si “Facatorul de Minuni”.

Dar sa revenim la comoara lui Mos Nicolae. Legenda lui Mos Nicolae reprezinta una dintre cele mai populare si mai frumoase sarbatori de iarna, insa el a existat in realitate, fiind cunoscut in lumea crestina ca Sfantul Nicolae. Legende sunt multe, sa amintim doar cateva.

Una dintre aceste povesti este despre un om sarac care avea trei fiice. In acele timpuri, pentru ca o fata sa fie luata in casatorie, avea nevoie de o zestre considerabila daruita de tatal sau, iar cu cat zestrea era mai mare, cu atat cresteau sansele ca fata sa-si gaseasca un sot mai bun. Fiicele acestui nevoias, neavand nicio zestre, erau astfel sortite sa fie vandute ca sclave. In mod misterios, omul a gasit in casa trei pungi cu galbeni, ce contineau cate o zestre considerabila pentru fiecare fata astfel incat sa-si poata gasi un sot cumsecade. Se spune ca saculetii cu galbeni au aparut de nicaieri in sosetele si cizmulitele lasate in fata focului la uscat.De atunci, s-a pastrat obiceiul de a atarna ciorapei sau de a lasa o pereche de ghetute in fata usii, in asteptarea cadoului de la Mos Nicolae. Intr-o alta varianta a povestii, galbenii din saculet sunt inlocuiti cu trei bile de aur, de aici mostenindu-se traditia de a oferi portocale cu ocazia Sf. Nicolae.

O alta poveste traditionala de Mos Nicolae relateaza intamplarile a trei invatacei ce calatoresc catre Atena, unde se afla scoala. Intr-o noapte, poposesc la hanul unui om foarte rau, care ii jefuieste si apoi ii omoara, ascunzand apoi ramasitele lor trupesti. Se spune ca Sf. Nicolae calatorea pe acelasi drum si intr-o noapte a hotarat sa traga la acelasi han. In acea noapte, Sf. Nicolae a avut un vis in care ii apareau faptele oribile ale hangiului si, la trezire, l-a fortat pe acesta sa-si recunoasca crimele. Dupa ce s-a rugat vreme indelungata, Sf. Nicolae a reusit sa-i readuca la viata pe cei trei invatacei.

In Franta, aceasta legenda este spusa in alta varianta, in loc de invatacei vorbindu-se de trei copii ce se jucau si au fost rapiti de un macelar fara suflet, fiind readusi in sanul familiilor lor tot de Sf. Nicolae. Asadar, Sf. Nicolae este considerat a fi patronul si protectorul copiilor, fiind celebrat in timpul acestei sarbatori de iarna.

O alta istorioara spune ca Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfintul ierarh Nicolae si pe Sfintul Casian Roman. Cei doi sfinti s-au imbracat in vesminte stralucitoare si au pornit la intilnirea cu Domnul. Pe drum, cei doi au zarit un carutas a carui caruta se infundase in noroi. La vederea omului aflat in necaz, Sfintul Casian, in loc sa dea o mina de ajutor, a plecat pentru a nu intirzia la intilnirea cu Dumnezeu. In schimb, Sfintul Nicolae l-a ajutat pe taran, si-a murdarit hainele si nu a ajuns la timp. Ajuns primul, Sfintul Casian a fost intimpinat de Dumnezeu cu o politete rece. Atotputernicul i-a zis: „Esti punctual, impecabil in tinuta, dar iti lipseste ceea ce lui Nicolae ii prisoseste: dragostea fata de aproape“.

Exista multe alte povesti in care Sf. Nicolae este infatisat si ca protector al marinarilor, intrucat a salvat prin puterea rugaciunii corabia pe care se afla in timpul unui pelerinaj catre Ierusalim. De asemenea, se spune ca el a salvat multe popoare de la foamete, salvand vietile celor acuzati pe nedrept si multe altele. El a facut multe fapte bune in secret, fara a astepta niciun fel de recompensa din partea celor pe care i-a ajutat. In Romania, Sf. Nicolae este considerat a fi un facator de miracole, iar in alte tari este privit ca fiind protectorul a diferite categorii de oameni, de la copii si studenti pana la marinari, calatori si persoane condamnate pe nedrept.

Dar sa revenim la comoara lui Mos Nicolae. Mos Nicolae a lasat o comoara inca nedescoperita pentru multi dintre noi. Stiu, ma repet, dar sunt convins ca deja banuiti la ce comoara fac referire. Desi a avut o mare avere in aur si alte bogatii, Mos Nicolae ne-a lasat o comoara mult mai de pret, o comoara spirituala, aceea a bucuriei de a darui, de a face mai fericiti pe cei mai putini norocosi in detinerea de lucruri materiale efemere. Daca Mos Nicolae ar fi pastrat toata averea sa pentru el, am mai fi stiut noi astazi ceva despre acest supraexemplu omenesc? Nu, s-ar fi pierdut in uitare, iar banii s-ar fi imprastiat in vant fara folos. Desi sunt convins ca nu egoismul intrarii in amintirea umanitatii a fost scopul celui pe care il numim de secole Mos Nicolae, puterea oferita de exemplul sau si-a atins menirea. Ne-a facut mai buni, mai darnici, macar pentru o zi, ori pentru o seara minunata, in care impartasim bucuria de a darui celor dragi cadouri si mai ales, clipe minunate. O seara care, in sufletul nostru, ne anunta ca se apropie Sarbatoarea Nasterii Domnului. Si sunt convins ca daca am darui ceva folositor, din tot sufletul, si unei familii in lipsuri materiale, din multul sau putinul pe care il avem, pacatele pe care le-am savarsit prin greselile noastre de peste an ar fi in mare parte iertate. Fiindca toti gresim, chiar daca nu recunoastem, din cauza suntem pana la urma simpli oameni, indiferent ca ne declaram credinciosi sau atei.

Mos Nicolae a fost si va ramane una dintre cele mai frumoase sarbatori ale copilariei, legenda lui tragandu-si radacinile din numeroase povesti despre faptele bune ale acestuia. Se spune ca tinerii si copiii sunt protejati in mod special de Sf. Nicolae, asa ca, pe langa dimensiunea spirituala a acestei sarbatori de iarna, poti retrai anumite clipe placute din inocenta copilarie.

Acum, ca am aflat ce a insemnat comoara Sfantului Nicolae, desi sunt convins ca multi stiam deja, dar poate am uitat, nu pot decat sa va urez un Sfantul Nicolae Fericit, plin de iubire si cadouri minunate!

Later edit: In final, un material video recomandat de un cititor, citez, "o povestire religioasa despre adunatorii de comori si bunul obicei de a face daruri."

2 comentarii despre subiectul „Comoara lui Mos Nicolae”:
Raphaelly spunea...

Frumos articol...

Anonim spunea...

O povestire religioasa despre "adunatorii de comori" si bunul obice de a face daruri, daca puteti sa o adaugati la articol, as multumi, mie mi-a placut foarte mult. http://www.youtube.com/watch?v=Rgsajng6Rkk

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.