joi, 23 decembrie 2010

Submarinele caută comoara ultimului ţar al Rusiei

Sa continuam articolul Comoara imperiul rus, aur ingropat pe fundul lacului.

Legenda spune că, acum aproape un secol, câteva vagoane de tren pline ochi cu aur, aparţinând ţarului Nicolae al II-lea, s-au scufundat într-un lac din Siberia.


Săptămâna trecută, în timp ce explorau adâncimile lacului Baikal cu un submarin, cercetătorii au găsit ceea ce ar putea fi aurul pierdut al ruşilor. Submarinele Mir, pe urmele misterului de 90 de ani.

Pictura tarul Nicolae al II-lea

Bair Tsyrenov, cercetător în cadrul Fondului de Protecţie al Lacului Baikal, înainta liniştit cu submarinul său Mir, la 400 de metri adâncime, în pântecul liniştit al lacului. Deodată, ceva auriu a strălucit în faţa luminilor submersibilului. La început, cei trei membri ai echipajului au descoperit grinzi de oţel care arătau ca şinele de tren. Apoi au observat că aceste grinzi aveau o neobişnuită strălucire, de parcă ar fi fost poleite cu aur, povesteşte Tsyrenov pentru publicaţia germană Der Spiegel.


Submarin Mir pe lacul Baikal

În ultimii doi ani, cele două submersibile de explorare Mir (faimoase pentru că au oferit primele imagini din adâncuri cu Titanicul), care operează de obicei în apele Oceanului Atlantic şi Indian, au lucrat în apele lacului Baikal, cel mai mare rezervor de apă dulce.

Submarin Mir pe lacul Baikal

Expediţia celor două submersibile trebuia ar fi trebuit să se încheie în august. Însă descoperirea lui Tsyrenov a iniţiat o nouă misiune: acum submarinele caută tezaurul ultimului ţar, care lipseşte de 90 de ani şi care, potrivit legendei, zace pe fundul lacului siberian.



5.000 de lăzi şi 1700 de saci cu aur

Experţii ruşi şi jurnaliştii cred că descoperirile recente fac parte din aurul pe care amiralul Aleksandr Kolchak, conducătorul "gărzilor ale" (organizaţie anti-bolşevică) l-ar fi luat în stăpânire în timpul războiului civil din Rusia. Într-o mare ofensivă din 1919, Kolchack şi armata sa au izgonit trupele bolşevice din Kazan, un oraş la est de Moscova, şi au preluat controlul asupra rezervei de aur ruseşti, care fusese ascunsă la Kazan la cererea ţarului Nicolae al II-lea.



Fotografia tarului Nicolae al II-lea si a familiei sale
 
Temându-se că trupele gemane ar putea să pună mâna pe tezaur în timpul Primului Război Mondial, Nicolae al II-lea a dat ordin ca 500 de tone de aur să fie transportate de la Sankt Petersburg la Kazan. Aurul, care valora 650 de milioane de ruble, a fost depus în 5.000 de lăzi şi 1.700 de saci, trupele cerând 40 de vagoane de tren pentru călătorie.


Kolchack

Kolchack nu au avut însă prea mult noroc după victoria de la Kazan. Deşi le cerea trupelor să lupte în continuare împtriva regimului bolşevic autoritar, Kolchack însuşi a instaurat ulterior un regim de dictatură militară în zona pe care o controla. După ce "roşii" au pornit o contraofensivă, amiralul a fost capturat de trupele sovietice şi a fost executat prin împuşcare.

S-a scufundat aurul în lac?

Corpul de armată cehoslovac, care a luptat contra bolşevicilor alături de Kolchak, a oferit guvernului de la Moscova valoarea a 410 milioane de ruble în aur pentru a-şi asigura întoacerea acasă. Dar ce s-a întâmplat cu restul? Urme ale aurului s-au pierdut în Siberia.

Potrivit legendei, gărzile albe au încercat să traverseze lacul Baikal cu trenul, cu toate că şinele erau îngheţate din cauza iernii. Dar greutatea vagoanelor a spart gheaţa şi trenul s-a prăbuşit în lac. Chiar şi acum, trenul este folosit pentru a traversa lacul în timpul iernii.

Lakul Baikal inghetat

Lakul Baikal inghetat

Mulţi dintre cei interesaţi de tezaur speră că descoperirea senzaţională va fi confirmată. Anul trecut, unul din submarinele Mir a găsit fragmente de cale ferată în timpul unei scufundări, dar şi câteva lăzi cu muniţie datând din perioada războiului civil. Cu toate astea, istoricii au îndoieli că acesta este aurul ţarului. Este mult mai probabil ca aurul să nu se fi pierdut, afirmă ei. Se poate ca "alibi" să fi luat tezaurul, să-l fi scos din ţară şi să-l depoziteze în bănci din Marea Britanie şi Japonia. O altă ipoteză este că cehii care se retrăgeau l-au luat cu ei şi astfel se explică prosperitatea neaşteptată a ţării în anii '20.

Lakul Baikal la sfarsitul toamnei

"Pentru moment, este greu să afirmăm că este chiar aurul pe care-l transporta Kolchak", a declarat Tsyrenov pentru Der Spigel. "Din nefericire, nu am reuşit să recuperăm niciunul dintre cuferele cu aur", a adăugat unul din colegii lui, Roman Afonin.

Dar Bair Tsyrenov şi colegii săi, care se pregătesc pentru următoarele scufundări, încearcă acum să rezolve misterul aurului ţarului. Orice s-ar întâmpla, conchide Afonin, "legenda va dăinui."

Sursa: http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/pe-urmele-comorii-pierdute-a-ultimului-tar-al-rusiei-198508.html

3 comentarii despre subiectul „Submarinele caută comoara ultimului ţar al Rusiei”:
Ioan spunea...

m-ar interesa un sschimb de linkuri
ce ziceti?

HD Satelit România spunea...

E ok, putem facem link exchange. Postati pe blogul dvs un link catre blogul nostru. Noi am postat deja catre al dvs, la rubrica Link Exchange. Ideea e sa adaugati cat mai multe articole si de calitate, in continuare, adica sa pastrati blogul activ. Succes.

Anonim spunea...

cu siguranta ca aurul tarului nicolae ,cuprindea si cele 93.000 de kg,reprezentand o parte din tezaurul romaniei trimis spre"pastrare" la rusi in 1916..dar na ,noi suntem romani de ce am pretinde sa ni se restituie ..nu avem acest drept
ca suntem prea slabi,fricosi si prea lasi..

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.