Uneori cautatorul de comori este nevoit sa caute pe o proprietate privata. Poate acolo il duc indiciile studiului asupra posibililului loc al unei comori ingropate. Sa ceri permisiunea este un gest de bun simt si chiar o conditie legala. Pentru a va fi permis accesul, fiti naturali, faceti acesta solicitare ca orice alt lucru cu care v-ati obisnuit in viata. Cel mai rau lucru care se poate intampla este sa fiti refuzat, dar de obicei, proprietarii isi dau acordul, mai mult din curiozitate, dar si din speranta unui noroc chior, care a picat brusc asupra lor. Pur si simplu, pentru inceput prezentati-va proprietarului intr-un mod cat mai corect si coerent, explicati cu ce va ocupati si care sunt intentiile dumneavoastra. E mai recomandabila prezentarea dvs. decat sa fiti observat de proprietar cautand pe terenul lui , in acest fel prima intalnire cu acesta sa fie facuta cu stangul.
Fiti clar. Explicati proprietarului cand si unde veti cauta pe terenul sau, nu folosind doar termeni vagi de genul "cand voi avea timp".
Puteti sa ii spuneti de exemplu, printre primele fraze de prezentare, ca sunteti un istoric amator, iar ca terenul dumnealui este, conform cercetarilor dumneavoastra, unul dintre cele mai importante pentru cautarea unor posibile relicve istorice in zona. Nu ii spuneti ca acolo, exact pe proprietatea sa, banuiti ca este ascunsa o comoara. Puteti sa va luati adio de la cautare.
De asemenea puteti, ca o faza urmatoare, sa ii aratati proprietarului cum functioneaza detectorul si ca acesta nu va aduce nici un prejudiciu terenului in momentul scanarii.
Nu veniti inarmat la prima intalnire cu sape, tarnacoape, cazmale sau alte ustensile necesare pentru a realiza gropi, in nici un caz nu vreti sa aratati ca un Terminator ! Acestea le puteti aduce dupa ce ati obtinut acordul proprietarului.
Explicati proprietarului ca poate ceea ce veti gasi nu este decat o mica moneda, iar pentru a o dezgropa, veti da dovada de mare atentie, pentru a nu deteriora respectiva moneda, iar terenul nu va deveni un crater de meteorit, in urma sapaturilor dumneavoastra. De asemenea, asigurati proprietarul ca veti astupa gropile la loc, in asa fel incat terenul dumnealui sa arate exact ca inainte de a incepe cautarile.
Nu fiti rigid. Atunci cand cereti permisiunea de a cauta pe o proprietate, fiti cat mai flexibil in discutii. Daca proprietarul va accepta accesul pe teren in anumite conditii, pe care nu le-ai prevazut de la inceput si care nu prea va convin, acceptati-le asa cum sunt si fiti recunoscator, este mult mai bine decat sa nu ai acces deloc. Odata accesul obtinut, e mult mai usor sa te imprietenesti cu proprietarul si sa modifici aceste conditii.
Pentru inceput, in nici un caz nu te apuca sa te targuiesti, s-ar putea ca proprietarul sa se razgandeasca datorita atitudinii tale.
De asemenea, intreaba proprietarul daca familia sa a pierdut ceva bijuterii de-a lungul timpului pe acel teren si ofera serviciile tale gratuit, pentru a le cauta si a le inapoia proprietarului, fara nici o plata, daca le gasesti.
Daca e imperios necesar sa scanezi in acel loc, poti face un efort si sa ii faci cadou o mica moneda proprietarului, ceva fara foarte mare valoare financiara ( de exemplu o monedă comună din perioada interbelica), spunandu-i ca e posibil sa gasesti mai multe de acestea pe terenul său. Proprietarii sunt intotdeauna curiosi sa afle daca e ascuns ceva pe terenul detinut sau in casa lor batraneasca.
Creaza o impresie buna, fii mereu zambitor, asa deschizi de obicei multe usi, poate vor dori si vecinii proprietarului sa faci cautari pe terenurile lor. E foarte important sa creezi o relatie bazata pe incredere, asa vei cunoaste mai multi oameni, si cine stie, poate vei avea acces la informatii importante, legende despre istoria locului pe care le cunosc doar unii dintre batrani.
Cateodata, daca nici una dintre aceste metode nu functioneaza, e bine sa spui proprietarului ca veti imparti pe jumatate cota legala care revine, conform legislatiei, dintr-o eventuala descoperire. Oricum, e mai bine sa iei jumatate din ceva decat nimic. De obicei , in aceste situatii de opunere puternica a proprietarului, cand nici o alta solutie facila nu a reusit, e bine ca intelegerea sa fie scrisa. Alteori, unii proprietari cer o suma de bani pentru a cauta pe terenul lor. Daca aceasta e ultima solutie, cauta totusi sa fie o suma rezonabila, daca tu crezi ca merita, si specifica aceasta suma oferita intr-o intelegere scrisa. Dar totusi, acestea ultime situatii sunt solutii extreme si evita sa le folosesti.
Am auzit de cazuri cand persoane autorizate au fost chemate sa caute "comoara familiei" pe proprietatea cuiva, iar cand acest cautator a gasit un posibil amplasamnet al comorii, a fost invitat politicos sa paraseasca proprietatea, sau chiar izgonit intr-un mod barbar. Sau au fost invocate diverse motive, de la faptul ca s-au razgandit , spunand ca sunt niste prostii aceste cautari, pana la faptul ca acea posibila comoara nu trebuie deranjata, ca poate este blestemata si va aduce ghinion asupra proprietarului, sau ca stiau deja ca e comoara ingropata in acel loc, dar au vrut o confirmare in plus inainte sa se apuce de sapat. Bineinteles, erau pretexte. Probabil imediat dupa plecarea cautatorului s-au apucat sa sape transee prin curte. De aceea este bine sa existe, in asemenea cazuri ciudate, o intelegere scrisa, cu conditii exacte, semnata si de martori. Sau sa fi pur si simplu platit pentru cautare,indiferent daca gasesti ceva sau nu, daca urmaresti doar motive financiare si nu esti pasionat de eventualele relicve descoperite.
Daca totusi, toate aceste strategii au esuat, iar proprietarul refuza cautarea pe terenul sau, accepta situatia fara sa te enervezi, cu bun simt si cereti scuzele pentru eventualul deranj sau multumeste pentru timpul acordat, explicandu-i proprietarului ca o sa pleci in alte cautari, fiindca ai multe locuri de studiat in agenda ta de istoric amator. Lasa totusi un numar de telefon sau o carte de vizita, poate proprietarul se razgandeste candva, mai ales daca va exista un moment cand o sa aiba greutati financiare. Incepe un cu totul alt proiect si nu incerca sa intri clandestin pe proprietatea pe care ai fost refuzat. Poti fi chiar arestat sau pus sa platesti pagube materiale imense, pe care poate nu merita sa risti a le suporta. Timpul le va rezolva pe toate. Poate candva, terenul va fi vandut, iar noul proprietar iti va da acordul pentru cautare.
Sper ca aceste mici sfaturi au fost interesante si utile. Daca mai aveti idei legate de acest subiect sau chiar experiente personale de povestit, le puteti adauga fara teama, daca doriti chiar sub protectia anonimatului, mai jos , la comentarii.
PS: Acest articol va fost prezentat in premiera de site-ul Harta Comorii, inaugurand astfel rubrica Sfaturi.
Foarte tare! Sper sa mai scrieti astfel de mici sfaturi, chiar sunt utile si nu am gasit pe niciunde asa ceva!
pentru ce imi trebuie aceste sfaturi, daca in momentul de fata cautatorii de comori sunt in afara legii in Romania,cred ca ar trebui sa insistam pentru reinfiintarea asociatiei particulare a cautatorilor de comori..ca oricum in momentul de fata se cauta comori dar ele i-au drumul tarilor ..care dau mai mult pe ele ,ex bratarile dacice...
"Cautatorii de comori sunt in afara legii in Romania" ?!!!!! GRESIT !!! Nu sunt in afara legii, stimate domn sau doamna! Cine v-a spus prostia asta ? Obtineti autorizatie de la Politie, studiati putin legile aplicabile si puteti sa cautati non-stop cu detectorul de metale pe unde vreti, mai putin in sit-urile arheologice, unde nu e voi niciunde in lume. Deci sfaturile sunt foarte utile in aceste conditii, intelegeti? Apropo, multumim pentru "sfaturi" !
Pentru STOENESCU ALEXANDRA...eu ma refeream mai exact la "Societatea Cautatorilor de Comori"dupa cum probabil sti a fost desfiintata prin 2000,drept urmare sunt in afara legii,cat priveste autorizatia ,stiu ca trebuie sa ai detectorul achizitionat in mod legal de la persoane autorizate,inspectoratul de politie din raza de domiciliu va emite autorizatia ...dar ...eu nu ma refeream la cei care cauta comori in fata blocului sau prin gradinile oamenilor ...eu ma refer la locurile unde exista indicii clare ca ar fi comori ,in speta situri arheologice...cat priveste observatiile tale ..pe viitor sa fii un pic mai temperata ..Stoenescu Alexandra
"pentru ce imi trebuie aceste sfaturi, daca in momentul de fata cautatorii de comori sunt in afara legii in Romania" ati spus dumneavoastra. Eu asta am inteles, ca sunt cautatorii de comori in afara legii. Poate am inteles gresit. Scuze atunci.Ideea e ca am vrut sa fac corectura la exprimare, sa nu inteleaga si altii gresit. Rog administratorii sa imi stearga comentariul, daca ei cred de cuvinta. Oricum, e o idee buna cu asociatia de care spuneti dvs.
@Stoenescu Alexandra : Nu e nici o problema, discutiile sunt libere si binevenite atata timp cat nu se aduc jigniri DIRECTE interlocutorului sau unei persoane fizice sau jurice nominalizate direct. Multumim tuturor pentru comentarii.
Foarte utile sfaturile, chiar ne-am lovit de asemenea situatii si nu am stiut cum sa le abordam. Multumim.
Buna la toata lumea, da aceste sfaturi sunt OK, si in primul rand tin de bunul nostru simt. adica nimanui nu-i convine ca pe proprietatea lui sa intre cineva si sa inceapa niste sapaturi chiar fara acordul sau, iar dupa ce i-a fost deranjat terenul nici nu se deranjeaza sa lase terenul in starea pe care la gasit inainte de sapaturi. Iar vorba dulce mult aduce, precum si asentimentul proprietarului respectivului teren pe care dorim sa-l testam.
Alexandru cel bun
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.