Discul ceresc de la Nebra este un disc de bronz de circa 32 cm diametru cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Acestea reprezintă Soarele (sau Luna plină), un sfert (o seceră) de Lună în creștere sau poate o barcă, precum și 32 de stele în formă de cercuri mici, inclusiv o grupare de stele care ar putea reprezenta Pleiadele. Marginea discului este decorată cu două segmente de cerc (dintre care unul s-a pierdut), adăugate mai târziu, care sunt plasate unul față de celălalt în unghiul dintre solstiții. Ultima adăugare este un alt segment de cerc, mai îngust, a cărui interpretare nu este sigură (Calea Lactee? un curcubeu? o arcă solară?).
Discul de la Nebra, Germania - Click pentru marire |
Discul a fost găsit relativ de curând, în anul 1999, lângă orășelul Nebra din landul Saxonia-Anhalt, Germania, și datat ca provenind aproximativ din anul 1600 î.Hr. Se pare că aparține de cultura Unétice din Epoca de Bronz. Ca stil artistic nu se aseamănă însă cu nici un obiect cunoscut din acea perioadă. Discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn / a universului descoperită vreodată.
Doi cautatori de comori au urcat in 1999, inarmati cu un detector de metale, pe muntele Mittelberg.
Cand aparatul a inceput sa avertizeze cu semnale puternice si continue, arheologii amatori s-au pus pe sapat, descoperind la mica adancime doua sabii, cateva bratari si diverse alte obiecte metalice, printre care si discul cu pricina. Interesati mai degraba de bani decat de valoarea istorica a descoperirii, cei doi au vândut intregul lot cu 30.000 de marci vest-germane (10.000 -15.000 de euro).
Cel care le-a achizitionat a incercat sa le plaseze Muzeului de Istorie din Berlin, dar autoritatile au intrat in alerta, din cauza provenientei suspecte a bronzurilor. Un nou client a pus temporar mana pe obiecte (in schimbul a 137.000 de euro), dar politia a organizat o ambuscada in care au fost antrenati 50 de agenti. Dupa o urmarire ca-n filme, comoara arheologica a fost recuperata.
Au inceput imediat disputele si suspiciunile de fals. Inculpatii au incercat sa scape cu o pedeapsa mai usoara, sustinand varianta falsului si au atras de partea lor chiar oameni de stiinta. Dar analizele fizico-chimice au incheiat disputa: discul este autentic. Iar ca urmare a acestei descoperiri, Fundatia Germana pentru stiinta a alocat 3,3 milioane de euro pentru desfasurarea unui amplu proiect cu privire la epoca bronzului. Dar care au fost rezultatele analizelor? Ernst Pernicka, actualul sef de sapaturi la santierul arheologic de la Troia, s-a ocupat de aceste masuratori impreuna cu cativa colegi. Bronzul din care este facut discul este bronz local, iar aurul cu care era decorat se pare ca este aur din Carpati. S-au comparat rezultatele cu cele pe care s-au obtinut impreuna pe aurul nostru, la sincrotronul de la Berlin, si sunt foarte asemanatoare. Fara nici un dubiu, este vorba de aur din Carpati.
Surse: Wikipedia, Formula As, Descopera.ro .
ok...e descoperit in Germania.Structura sau caracteristicile materialului din care e facut(aur) se zice ca e de la noi din Carpati.Eu ma intreb: ce origini are aceasta Scheibe de la Nebra,cine ar fi putut sa o faca si de ce ilustreaza cerul de de-asupra Romaniei(parca asta am inteles) Acuma desi mi-ar placea ca aceasta scheibe sa fie facuta de stramosii sau vechii locuitori ai bazinului Carpata-Danubian,nu pot sa nu ma intreb,daca in privinta acestei teze,sunt si alti istoricide-acord.Cel putin germanii sustin alta teza...adica Gotii si numai Gotii au fost instare de o asemenea capodopera a vechii astronomii de pe continentul european.Ca fapt divers,ei isi insusesc si comoara de la Pietroasa,Closca cu puii de aur.Vezi doamne gotii au ascunso in drumul lor spre apus si...iaca a ramas la noi la romani.Va rog faceti chestiunile acestea clarea,caci maine poimaine,o sa ne contrazica toata Europa ca stramosii nostrii daci si getii nu au fost capabili de nimc,cum sa fim noi atunci capabili.Sia asa incepand cu ungurii si terminand cu bulgarii multi ne contrazic originea si chiar locul de formare a poporului roman.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.