miercuri, 19 ianuarie 2011

O casnica a descoperit o comoara de o jumatate de milion de dolari

După şapte ani de cautari pe diverse terenuri şi plaje, efectuate cu un detector de metale, singurul lucru pe care gospodina Maria Hannaby la gasit a fost o placă veche dentara. Dar toate aceste eforturi au fost rasplatite atunci când bipul continuu care se auzea din detectorul ei de metale s-a dovedit ca fiind produs de comoara de aur din secolul 15, în valoare de o jumatate de milion de dolari. Se pare ca obiectul gasit reprezinta Sfânta Treime.



Dar cum a fost gasita comoara ?

Doamna Mary Hannaby, in vasrta de 57 de ani, din Hemel Hempstead, Hertfordshire, a auzit bip prelung provenind de la detectorul de metale, in timp ce scana un teren la intamplare, intr-una din obisnuitele plimbari de 6 ore, pe care le facea in fiecare duminică impreuna cu fiul ei, Michael, sculptor in lemn. 500 de ani, comoara zăcuse îngropata la doar 10 cm in sub pământ, în ciuda repetatelor lucrari agricole efectuate in zona.  Descoperirea este cu atât mai uimitoare daca precizam ca nu era prima data cand cei doi cutreierau terenul arabil dintre Ashridge şi Great Gaddesden.

"Auzisem de atatea ori bipuri si de fiecare data speram sa fie ceva, dar niciodata nu era nimic de valoare," a spus doamna Hannaby.

"De această dată, ea a apărut dintr-o dată", a spus fiul ei. "Puteţi rata literalmente lucruri, trecand cu detectorul la 10 cm de ele. Nu imi venea sa cred. Am visat întotdeauna sa găsim o comoara! "


Ce reglementeaza legea in Anglia si ce bani va primi pentru comoara gasita

Proprietarul terenului, desi legea ii ofera jumatate din comoara gasita pe proprietatea sa, a precizat ca nu doreste decat 30% din comoara, desi doamna Hannaby s-a oferit sa imparta banii în mod egal. Proprietarul a spus că vrea doar 30%, admitand că nu ar fi aflat niciodata de aceasta comoara daca nu ar fi efectuat cautari pe terenul sau aceasta doamna.

În conformitate cu Legea Comorilor din 1996, din Anglia, cautatorii de comori trebuie să raporteze daca au gasit o comoara, cum ar fi de exemplu obiecte de aur şi argint mai vechi de 300 de ani.

Gasitorului comorii ii este oferita valoarea de piaţă a comorii gasite, si nu doar valoarea aurului sau doar un procent din aceasta, ci atat cat ar oferi in mod aproximativ un potential cumparator pentru descoperirirea cautatorului de comori. Muzeele au prima opţiune de cumpărare.

Roger Bland, şeful Departamentului Tezaure de la British Museum, descrie comoara ca fiind de mare importanta şi regretă faptul că muzeul nu are în prezent fonduri să cumpere artefactul.

Carolyn Miner, specialist sculptura la Sotheby's, a fost copleşita atunci când Hannaby a prezentat pentru prima dată comoara la o licitaţie la Londra, pe 9 iulie.

Comoara gasita reprezinta una dintre cele trei relicve de acest gen care au fost gasite pana acum. Aceasta comoara ar putea valora chiar mai mult de o jumatate de milion de dolari, comoara fiind comparată cu cea a lui Jewel Middleham, care sa vandut la licitatie pentru suma de peste 2 milioane de dolari în 1986 şi a fost mai apoi revândută la Muzeul Yorkshire pentru aproximativ 5 milioane de dolari.

Oricum, se crede ca vanzarea comorii va aduce mult mai multi bani decat spera initial casnica, care se gandea ca daca va achita cu banii primiti ipoteca cu care a cumparat casa, ar fi multumitor.

Articol prezentat in premiera in Romania de catre site-ul nostru - Harta Comorii .

Niciun comentariu despre subiectul „O casnica a descoperit o comoara de o jumatate de milion de dolari”:

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.