marți, 22 februarie 2011

O comoară de 3600 de monede, descoperită de o căutatoare de comori în vârstă de 73 de ani

O bătrână ( la propriu ) si entuziasta cautatoare de comori a povestit recent cum a găsit un tezaur de 3600 monede datând din secolul al III-lea, într-un câmp în apropiere de York, in Anglia.


Marjorie Dandy, in varsta de 75 de ani, din Thornton-le-Clay, de lângă Malton, a povestit ca monedele de bronz au fost îngropate în interiorul trei vase, dintre care unul a supravietuit intact.  Autoritatile au declarat ca monedele reprezinta o rara descoperire din acea perioada, unele fiind bine conservate. Aceasta descoperire a fost declarata tezaur.


Doamna Dandy, care e pasionata de 15 ani de detectia de metale, se plimba, acum aproape 2 ani ( cand avea varsta de 73 de ani ! ) impreuna cu câinele ei de companie Tiny, pe un câmp ( locatia exacta nu poate fi divulgata, la cererea autoritatilor engleze). Deodata s-a auzit un semnal de la detectorul de metale, care i s-a parut mai special, dupa cum declara batrana cautatoare de comori . A inceput sa sape şi a găsit câteva monede.

Ea a spus: "M-am gândit ca trebuie să fie o comoara. Am fost foarte emoţionata. Cred ca mi se putea auzi inima cum bate ,de la o jumătate de milă distanţă. Toata lumea viseaza la o astfel de descoperire. "

Ea a revenit o săptămână mai târziu, cu sora ei, care era si mai in varsta ( Evelyn Hood, din Skewsby ), pentru a o ajuta la sapaturi mai adanci. De data aceasta, au găsit resturile unui vas care conținuse aproximativ 1500 de monede, dar care fusese deteriorat atunci când pe camp au fost efectuate lucrari agricole ( cultura de cartofi ) .


Doamna Dandy a spus ca a continuat sa sape si a mai gasit o a doua oala, tot deteriorata, tot cu multe mondede şi, în final, o oală nedeteriorata, plina de monede. "Acest vas nedeteriorat fusese asezat sub o piatra plata şi trei pietre dreptungiulare, ca pavelele", a spus ea.

"Unele dintre monede erau corodate şi lipite una de alta, dar se putea vedea capul personajelor pe multe dintre ele. A fost foarte interesant. "

Batrana cautatoare a mai revenit ulterior sa caute in acea zona, dar nu a mai găsit nimic in plus.

Monedele au fost duse la Londra şi doamna Dandy a declarat ca British Museum vrea sa cumpere una dintre ele, cea care afişează capul împăratului roman Gallienus, în timp ce Muzeul Yorkshire din York, doreste să achiziţioneze restul monedelor gasite.

O comisie de evaluare va stabili valoarea comorii, iar Muzeul Yorkshire va avea la dispoziţie un timp rezervat de şase luni pentru a cumpăra comoara in mod prioritar, iar plata urmează să fie împărţită între batrana cautatoare de comori şi proprietarul terenului unde a fost gasit tezaurul.

Articol in premiera prezentat de catre site-ul nostru, Harta Comorii.

3 comentarii despre subiectul „O comoară de 3600 de monede, descoperită de o căutatoare de comori în vârstă de 73 de ani”:
Anonim spunea...

stiti cum e reclama aia cu ferrari de se plimba un mos cu ea, la televizor ? "Prea tarziu..." :) Poate nici nu mai apuca sa cheltuie banii :P

Anonim spunea...

La altii isi cauta istoria si batrinii si mai sunt si recompensati, iar la noi nu cauta nici tinerii, si mai sunt si arestati :( Cica avem cultura si democratie .

Anonim spunea...

e extraordinar...., in anglia metaldetecting-ul e sport national, pe cand la noi daca iesi cu MD-ul in gradina risti sa faci inchisoare, parca ai detine o arma.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.