Astazi am ramas suprins de o noua tehnologie, relativ iefina, care permite imbunatatirea detectiei de metale cu ajutorul unui telefon mobil. Desi tehnologia va fi folosita la inceput in domeniul militar, se pare ca aceasta noua descoperire va aduce un mare avans si in domeniul arheologiei si a detectie de comori.
Lahiru Jayatilaka şi Krzysztof Gajos la Şcoala Harvard de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate au dezvoltat o noua modalitate de a detecta minele explozive ingropate in actuale sau foste zone de război. Noul sistem utilizeaza un software instalat pe smartphone obisnuit, conectat la un detector de metale convenţional, folosind o conversie audio-video care ajuta la o vizualizare mai buna a semnelor detectarii.
Minelor terestre rămân printre cele mai distructive ramasite ale războaielor secolului XX, iar recuperarea si dezamorsarea lor este foarte dificila si riscanta
În timp ce protocoalele de deminare s-au îmbunătăţit substanţial de la al doilea război mondial, tehnologia folosită pentru a localiza minele îngropate s-a schimbat foarte putin: cei care cauta si identifica minele folosesc tot detectoarele de metale. Pe un câmp de luptă presărat cu resturi de metale, diferenţierea minelor letale fata de cutiile de conserve, fire şi carcase este mare consumatoare de timp si foarte imprecisa.
Acum, cercetatorii de la Şcoala Harvard de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate (SEAS) au proiectat un sistem software eficient, care clarifica si individualizeaza in clar semnalele provenite de la detectoarele de metale . Sistemul lor se numeste PETALE si a fost catalogat drept o inovatie importanta in tehnica detectiei de metale.
În cazul în care detectorul de metale trece peste un obiect metalic, in mod normal se emite un bip. Sistemul inventat permite ca feedback-ul auditiv creat de detectorul de metale sa fie tranformat intr-un contur al obiectului detectat .Cu fiecare trecere in plus peste un obiect îngropat, incepe sa se contureze o imagine din ce în ce completa a formei obiectului, oferind detectoristului o idee tot mai detaliată a ceea ce ar putea fi ascuns acolo. Soluţia lor a implicat o platformă ieftina şi omniprezenta: un smartphone obisnuit. Versiunea finală a softului este proiectata pentru a rula pe un dispozitiv mobil normal, cum ar fi de exemplu un iPhone nu neaparat de ultima generatie, un telefon care poate fi montat pe un detector de metale.
În plus faţă de creşterea eficienţei la căutare, sistemul PETALE are potenţialul de a contribui la formarea de noi cautatori. In testele initiale, dintre cautatori incepatori care au testat sistemul, 80% dintre ei au avut eficienta mai mare folosind acest sistem de conversie din semnal audio in semnal vizual.
Asadar, probabil in scurt timp, sistemul va deveni accesibil si publicului larg, iar un simplu detector de metale va putea fi transformat relativ usor intr-un detector de metale sofisticat, care in mod normal ar fi extrem de scump.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.