marți, 17 mai 2011

Sfaturile unui cautator de istorie si comori

"Trebuie sa cauti ceramica si in general resturi de vase sparte. Acolo vei gasi si comori !" Acesta ar fi secretul succesului in descoperirea de artefacte, sustine Steve Miles, un profesor pensionar care a efectuat o multime de sapaturi in Anglia în ultimii 15 ani.
"Când sunteti în căutarea comorilor, trebuie sa cautati intai cioburi de ceramica", a spus Miles. "Cu cat veţi vedea mai multe bucati ceramice, cu atât mai mari sunt sansele sa gasiti si ceva de valoare. De obicei ceramica arata aproape la fel ca in ziua cand a fost aruncata, sparta sau ingropata acolo. Este un semn bun."


Desigur, ştiind unde să cauti este la fel de important. Dar, desi Miles este mai putin dispus sa imparta secretele sale despre locurile de cautat comori, el este fericit să prezinte cateva monede, clopote, conducte, nasturi şi alte mărunţişuri pe care le-a gasit in cautarile sale prin locuri parca uitate de lume.

El a cumparat primul detector de metal din Toronto la mijlocul anilor '90, cu câţiva ani înainte de a retrage din functia de profesor de liceu. "Nu am avut nici o idee despre căutarea comorilor", a spus el. "Este ca si cum ai regasi copilul din tine si pasiunea pentru aventura..."

Dar, după ce a gasit un penny din 1912 pe un mic santier din Byron, Miles a devenit dependent de detectia de metale. "Am fost în extaz, atunci am stiut care va fi noul meu hobby", a spus Miles. "Când mi-am dat seama ca pot chiar eu sa descopar istoria si nu doar sa caut cu detectorul de metale bijuterii şi alte obiecte pierdute pe plaja, am inceput sa cutreier Anglia si sa bat la usile necunoscutilor, in cautare de informatii sau legende."

Un alt secret este sa nu te feresti sa intri in discutie cu oamenii din mediu rural, in special fermierii mai in varsta, care pot sa iti ofere indicii pretioase. Aceasta idee l-a condus Miles in urma cu 6 ani la obtinerea unor informatii si la cautari indelungi intr-un vechi sat numit Truthville. Impreuna cu sora sa, Miles a descoperit acolo multe artefacte interesante si valoroase. "Am fost de-a dreptul incantat", a spus Miles. "Nu a fost exact o comoara. Atunci când găsiţi lucruri personale, cum ar fi inele, lucruri care au însemnat ceva pentru acei oameni din trecut, devii un fel custode. Este o povară într-un fel..  "

Alte surse de inspiratie pentru a gasi locuri de cautat sunt monografiile. Informatiile cercetate într-o carte numită "Sate dispărute din Middlesex County," scrisa de Jennifer Granger, l-au ajutat pe Miles sa gaseasca un sit arheologic inca necatalogat, datat in urma cu cateva secole.


Miles consideră ca nasturii, monedele şi o mulţime de descoperiri ale unor elemente de vestimentatie militara sunt rezultatul ruperii sau pierderii acestora in momentul cand soldatii incalecau sau descalecau de pe cai. Una dintre cele mai interesante descoperiri ale sale este cataramă pe care scrie "Bătălia de la Alma 1852", alături de un desen cu o "femeie frumoasă şi un leu."

"A fost o luptă la începutul Războiului Crimeei şi pentru că graniţele au fost mai puţin stricte atunci, am gasit in diverse locuri tot felul de suveniruri militare. În timp ce multe dintre acestea pot fi considerate valoroase financiar, Miles a devenit fascinat mai mult de viaţa strămoşilor sai din Londra şi speră sa poata adăuga si el cateva elemente noi la istoria zonei locale, prin descoperirile sale.

"Cred ca istoria locală este vitală pentru oricare zona din lume", a spus Miles. "Americanii o studiaza foarte bine, altii nu. Ceea ce mi se pare în general putin studiat, iar copii ar trebui sa afle astfel de informatii locale, dar totusi nu le sunt explicate, este faptul ca pionierii noştri din trecut au lucrat impreuna, au muncit din greu si in buna cooperare pentru a cladi natiuni. Vieţile lor depindeau de aceasta, iar noi am uitat acest sentiment de fratie fara de care pana la urma omenirea nu o sa poata supravietui."

11 comentarii despre subiectul „Sfaturile unui cautator de istorie si comori”:
Anonim spunea...

buna

Anonim spunea...

In primul rand vreau sa felicit conducerea acestui site pentru noua prezentare si mai ales ca s-au latit articolele postate si poti sa citesti mai repede.Si arata totul mult mai luminos.
Domnilor, Miles asta, om destept intr-o tara dezvoltata.
Dar din articolele publicate prin presa noastra din ultimii 5 ani eu cred ca ce ne invata D-ul Miles,la noi este ilegal (fara sa existe o legislatie in acest sens) pentru ca la noi toate invataturile lui te fac sa devi pericol public adica periculos.
Sa va explic mai pe inteles:
Un articol din 2010 scria: Trei persoane din care doi barbati si o femeie au fost vazute in Jud. Constanta de catre sateni cautand ceva la ei pe tarla. Cum la noi taranul roman este foarte vigilent a sunat la Primar si Politie spunand ca sunt hoti pe tarla. La descindere s-a constatat ca cele trei persoane foloseau detectoare pentru gasirea de obiecte metalice intr-un loc cu urme de locuire dar care nu este inregistrat.
Acum vine UIMIREA, nu se spune daca detectoarele erau inregistrate sau nu dar se spune ca, DETECTAU PE UN SIT NEDECLARAT SI AVEAU ASUPRA LOR HARTI DIN SATELIT.
La perchezitia autoturismului s-au gasit cateva cuie ruginite si ceva table pentru ca nu apucasera sa gaseasca "adevarata comoara".
Pai oameni buni daca Miles ne invata sa ne documentam din carti, reviste, harti ba si de la oamenii locului, atunci de ce la noi daca ai o harta scoasa de pe Google esti automat un infractor ?
De ce daca cauti intr-o zona care nu e declarata Sit istoric esti luat pe sus ?
Sa nu uitam cazul Inginerului de la P. Neamt la care s-au gasit "carti si reviste de specialitate, adica Istorie".
Oare noi traim pe alta lume sau pe alta Planeta?
Luna trecuta s-a dat stirea cu monede confiscate la un Targ din Brasov si fiti atenti:"solutii de curatat monede"
Ce este tampenia asta cu solutii de curatat monede ? De parca ar fi gasit substante radioactive.Chear ca unii sunt dusi da rau. Mai fratilor, monedele se pot curata si cu pasta de dinti si cu zeama de lamaie si cu scrum de tigara si cu pur de vase e.t.c. cautati pe internet.
Fratilor arestatii pe toti care au pasta de dinti acasa, sau lamaie, sau care fumeaza.
Suntem niste absurzi care se iau de ce nu trebuie si nu se iau de ce ar trebuii.
INCA O DATA FELICITARI PENTRU NOUL FORMAT.

Administrator spunea...

Vă mulțumim foarte mult :).

Anonim spunea...

bravo anonim nimic de completat

Anonim spunea...

Oare nu a venit timpul sa spunem adevarul?
Oare nu a venit timpul ca noi oamenii obisnuiti sa aratam minciunile oamenilor mincinosi?
Oare nu a venit timpul si acum e vremea sa aparam un Hoby legal si cinstit in fata unui grup care vor sa ne ia acest drept democratic castigat in ultimii ani?
Oameni rai care scornesc tot felul de lucruri si povesti mincinoase pentru a denigra detectia si Detectoristii?
Oameni care se chinuie din rasputeri sa puna o lege absurda in locul unei legi democrate?
Oameni care se lauda cu relatile lor la alti oameni influenti?
Eu cred ca a venit vremea si acuma este sa strigam in gura mare ca suntem oameni onesti si cinstiti si nu permitem nimanui sa ne faca si sa ne considere niste delicventi pentru simplul motiv ca avem sau vrem sa cumparam un detector si vrem sa avem acest hoby numit Detectie.
Daca acum tacem si inchidem ochii la minciunile aruncate in presa si la nivel inalt in Arheologie,atunci sa nu ne miram ca nu exista democratie pentru ca nici nu o meritam.
Va stiti corecti si cinstiti, iubiti sau practicati acest hoby, atunci strigati in gura mare sa se auda pe tot netul:
Detectoristii sunt oameni cinstiti iar hotii sunt cei care cauta ilegal in situri si sunt oameni necinstiti, pe aceia cautati si ii judecati, aceia sunt adevaratii infractori. Dar voi vreti disparitia detectiei ca hoby si pentru asta va luptati, nu tineti cont de Europa, jeliti la era comunista cand omul era un simplu sclav.
Dar pentru ca nu mai exista braconieri atunci trebuie sa fie inventati,sacrificati detectoristii ca doar si ei au detectoare,
nu mai conteaza ca la au inregistrate si sunt oameni cinstiti cu familii, cineva trebuie dat ca exemplu negativ.
Asa era si in vechiul regim, cand se facea o revolta mare si nu erau gasiti faptasii se gaseau cativa nevinovati care erau batuti pana spuneau ce nu au facut si aparea stire ca au fost gasite si anihilate persoanele anarhiste vinovate.
Ma uit cum de la inceputul anului se duce un razboi mediatic impotriva detectiei si detectoristilor, asa a fost in ultimi ani cand cineva vroia sa schimbe o lege mai intai apareau o groaza de stiri defavorabile acelui lucru dupa care poc si legea.
Suntem de acord ca cei care intra in situri ilegal sau pastreaza obiectele gasite sa fie judecati pentru faptele lor ca au incalcat legea. Lege care exista si acum, exista si legea predarii si legea recompensei si legea detineri de detectoare dar vedeti domniile voastre inca nu exista legea ca Detectoristii (vor nu vor) sa fie mana de lucru fara plata a Muzeelor.
Ai detector, vrei sa iesi pe camp, ceri voie de la imparatie si neaparat trebuie a doua zi sa duci ceva artefacte ca altfel ti se ia detectorul. Exact ca la produs, produci sau nu produci Pestelui trebuie sa ii dai suma.
Ma intreb daca vor reusi acest demers oare in ce tara mai traim sau cat de inapoi am luat-o ?
Ma uit in state democrate cate drepturi au detectoristii si la noi cum a ajuns omul de rand, sa fie pus la olalta cu infractorii, cu ce drept? cine le-a dat acest drept ca oameni nesimtiti sa denigreze oameni cinstiti? RUSINE, dar cred ca ei nu cunosc acest cuvant.

detrax spunea...

Dar, vor reusi, daca unii ca tine sau altii ii tot promovati si nu ii lasati sa urle singuri in anonimat. IGNORATI acesti oameni si demersurile lor. Nu vorbiti de ei ( nici macar negativ ), ca altfel le faceti publicitate. Chiar daca negativa, tot promovare se umeste. Tu de exemplu, daca nu scriai acest comentariu, eu nu stiam de existenta lor. Asa ca le-ai facut un bine, promovandu-i negativ. Vedeti ce usor va lasati manipulati ? Incetati sa comentati despre ei si stergeti orice comentariu pe orice site despre ei si lasati actiunile lor rau-voitoare sa se zvarcoleasca in anonimat.

Anonim spunea...

Da si eu sunt de acord cu detrax sa nu mai vorbim de EI ca oricum la intalnirea de la Ploiesti de saptamana trecuta cand Detectoristii vroiau sa spuna ceva imediat erau intrerupti si li se punea intrebarea: da tu de ce te-ai facut detectorist? Vezi chipurile pentru ca esti hot. Da, ia mai taceti ca sunteti romani si romanul tace si da birul.S-a gasit un destept care se crede in Grecia sau Ungaria unde oamenii iau atitudine cand se scumpeste benzina.Trezestete Anonim ca esti roman si traiesti in Romania.Uitate domnule s-a trezit un roman nemultumit, crede ca se face primavara cu o floare?

Anonim spunea...

Eu unul va dau dreptate la toti, fiecare om are ideile si parerile lui, de aceea oamenii difera unul de altul, nu gandesc la fel.
Dar mie unu mi-a venit o idee, ia sa vad cate persoane erau interesate de cumpararea unui detector in 2013 si cate mai sunt interesate dupa scandalurile provocate de arheologi in acest an. Am intrat la "Ce detector de metale sa cumpar" si am aflat raspunsul.
In 2013 s-au postat 40 de intrebari despre detectoare pe lunile: Ianuarie, Februarie si Martie.
In 2014 s-au postat 10 intrebari pe lunile: Ianuarie, Februarie si ceva din Martie. Dar de pe 26 Feb. nimeni nu a mai fost interesat de detectoare.
Asta i-mi spune ca scopul campaniei facuta de arheologi pentru disparitia detectiei ca hobi la noi A REUSIT.
De fapt asta au si urmarit de la inceput, dar pentru ca nu puteau interzice detectia ca nu e democratic au lansat un razboi psihologic prin care viitorii doritorii de detectie de frica sa renunte la acest hobi. Vad ca a reusit strategia, sor fi documentat din scrierile staliniste in care se indica omorarea intelectualilor pentru ca prostimea sa fie usor manipulata.
Si eu dau dreptate lui detrax iar pe anonim il plang de mila ca s-a nascut intr-o tara plina de fricosi.
Asa este, am mancat salam cu soia pentru ca nu stiam sa cerem salam de calitate.
Acum mancam salam fara carne ca e democratie
Primim ceea ce meritam..

Anonim spunea...

Ce va mai mirati atata de ce se intampla si se va intampla cu hobiul Detectie in Romania.Sforile sunt trase de sus iar cei de jos joaca dupa cum vor cei de sus.
In clipa asta ma uit pe TVR 1 si vad ce se intampla la Pungesti unde oamenii sunt sechestrati in proprile case, cand ies pe strada sunt filmati, care comenteaza iau amenzi nejustificate iar Primarul minte de ingheata apele.Asa ca in aceasta tara nu a fost dreptate, nu este si nu va fi in veci vecilor amin.

Anonim spunea...

Stimabililor,dragi tovarasi si pretini.
Eu nu mai inteleg nimic, daca la inceputul anului site-urile detectoristilor vuiau de febra, forfota si stirile tot mai interesante si bine documentate din domeniul detectiei de metale, acum este o lancezeala si o moleseala totala, fara stiri, fara descoperiri doar ceva fiare vechi si acelea de cateva grame.Oare detectia este in coma la noi in minunata tarisoara?
Sau sunt cu totii scarbiti de comportamentul denaturat si isteric al Arheologilor fata de un hobi ca orice hobi?
Daca asta au dorit doctorantii tari sa stiti ca au reusit, daca mai era Ceausescu le dadea la toti intelectualii medalia steaua romaniei in grad de cacavaler.
Cum a putut o mana de sa distruga elanul atator tineri doritori de aventura si necunoscut.
Nici securisto - comunisti nu au avut vreodata un asa succes in a descuraja un grup de oameni de la idealurile lor.
Si cand ii arestau pe capi grevistilor tot se mai gaseau grupulete care sa susoteasca pe la colturi, dar aici nimic, tacere totala, parca ar astepta apocalipsa mumiilor egiptene sau apocalipsa dinozaurilor moderni, nu mai inteleg nimic.
Eu personal cred ca Arheologii s-au saturat de atatea descoperiri in ultimele luni si au acum birourile pline de artefacte care trebuiesc datate, catalogate, cartografiate, editate, conservate, reparate, fotografiate si restul de ate.
Pai va dati seama ca nu au avut atata de lucru in toata cariera lor de Muzeografo - Arheologi si sa fie atata munca pe acelasi salariu? Nu se poate, nu e democratic asa ca ia sa bagam bete in roate detectoristilor ca altfel astia ne ingroapa in atatea descoperiri si murim striviti.
Asa ca le dau dreptate Arheologilor, bine ati facut ca doar nu era sa muriti epuizati de atata munca si gandire.
Da acuma sa lasam gluma la o parte si va zic: Detectoristi trezitiva, reveniti la viata, va lasati infranti de niste mosnegi?
Sunteti tineri , plini de viata, mergeti inaint si nu va dati batuti caci doar asa in viata poti sa reusesti, daca esti jos, ridicate ca viata-i plina de capcane dar toata smecheria e sa aveti rabdare.
Nu va mai faceti ganduri negre ca maine va fi rau,
Aveti in voi nadejde, credinta-n Dumnezeu.
Asa ca mai rabdati acuma, mai mergeti pe coclauri
Si iar va veni timpul sa va umpleti de lauri.
............................................................SPERANTA MOARE ULTIMA.................................................




Anonim spunea...

MKB

Bine zis. Dar hai sa-ti spun unde este buba: daca romanul era baiat destept dupa 89 incoace cand gasea sa zicem o oala cu galbeni si o topea si nu incerca sa o vanda ca prostul poate ca ne se ajungea aici. Daca gasesti un artefact de aur si incerci sa il vinzi cui nu trebuie din start te-ai ars. Daca il duci la muzeul s-ar putea sa superi pe cine nu trebuie si din "erou" devi subit suspect si posibil infractor. Deci ramane faza cu topitul cea mai buna. Apoi putin cate putin ca nu au intrat zilele in sac, vandut. Ideia ca asta trebuie sa o faci singur singurel.Parteneriatele si gura sloboda nu duc nici-o data la nimic bun. Da sti vorba aia: "romanul pana nu este fudul nu este si prost destul". Uitati-va la tigani, pai pe astia nui stie nici pamantul cand dau de aur. oho, peste cat au pus astia mana stati voi linistiti, nici cel mai norocos detectorist nu o sa viseze vre-o data atata aur. Si uite ca astia nu-l mai duc la muzee, nu-l mai scot peste granita si uitati-va ce "palate" au pentru ca stiu ce sa faca cu ceea ce gasesc. La urma urmei aurul cere sa fie scos din pamant sa circule nu sa lancezeasca prin muzee pline de frig si igrasie. Dar nui nimic, mai vine un razboi, alesii nostrii il incarca repede in vagoane si il pun la adapost la Moscova sau mai nou ca ne pupam in cur cu americanii pe undeva prin america. Apoi se termina razboiul si iar ne sugem degetele. Dar nui nimic, avem detectoristii nostrii care sarmanii ca niste furnicute v-or alerga pe tarlale si v-or reantregi din nou comoara neamului umpland iar muzeele cu grandoarea lor cu aurul gasit de "patriotii tarii" stralucind in soare sfidand din nou pe mama Rusia.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.