marți, 15 noiembrie 2011

Smaraldul şi alexandritul, de o mie de ori mai scumpe decât aurul !

Pietrele pretioase si metalele pretioase ne plac tuturor, atat datorita raritatii , cat si frumusetii lor. Si cand ne gandim la cea mai scumpa piatra pretioasa sau cel mai valoros metal, cu siguranta ca primele exemple care ne vin in minte sunt diamantul si aurul sau platina. Dar exista si alte pietre preţioase cu valoare foarte mare, mai scumpe chiar poate de mii de ori decât aurul, dacă sunt naturale, pe care nu e exclus ca unii sa le fi avut in mână si sa nu fi conştientizat valoarea lor.

Alexandritul natural - Preţul ridicat al alexandritului este determinat atât din raritatea sa, cât şi de culoarea extrem de neobişnuită. Piatra apare albastră sau albastru-verzuie la lumina zilei, dar devine roz spre violet în lumina lumânărilor sau expusa la lumina incandescenta. Alexandritul natural a apărut pentru prima dată în Rusia, unde a luat numele ţarului Alexandru al II-lea la începutul anilor 1800. Minele din Tanzania şi Brazilia au acaparat apoi piaţa, după ce resursele din minele ruseşti au fost epuizate, datorită exploatării masive. Alexandritul natural rareori costă mai putin de 10.000 dolari per carat (0,2 grame), deci 50.000 de dolari gramul ! În cazul în care costa semnificativ mai putin, probabil avem de a face cu alexandrit sintetic.


Smaraldul natural - Unul dintre membri cei mai de valoare ai familiei de pietre pretioase, smaraldul poate avea un preţ mai mare decât un diamant de calitate echivalentă. Numele smaraldului provine de la un cuvant grecesc antic care simboliza culoarea de verde intens. Aceste pietre sunt mai fragile decât ar sugera duritatea lor de 7,5 la 8 pe scara Mohs, din aceasta cauză smaraldele naturale au de obicei fisuri care slăbesc piatra. Un smarald clar, cu o culoare profundă, bogat şi fără defecte poate costa zeci de mii de dolari per carat, deci peste 100.000 de dolari gramul, din cauza rarităţii sale. Spre deosebire de diamant, care castigă in valoare dacă este colorat, smaraldele de altă culoare nu mai sunt considerate smaralde, ci doar pietre semi-pretioase. Smaraldul este deseori imitat prin smaralde artificiale, turmalina verde, dioptaz sau varietăți de granat ca: demantoid și grosular sau sticlă colorată.


Bineinteles, mai exista si alte pietre pretioase naturale al căror preţ pe gram depaseste de zeci sau sute de ori pretul aurului : serendibitul, rubinul, safirul, opalul, painitul, aquamarinul, jadul etc, dar despre aceste mici si extrem de valoroase comori vom discuta intr-un alt articol.

7 comentarii despre subiectul „Smaraldul şi alexandritul, de o mie de ori mai scumpe decât aurul !”:
Anonim spunea...

Frumos,cand vine continuarea?

Anonim spunea...

Unde pot verifica o piatra ce seamana cu smaraldul

Anonim spunea...

probabil un bijutier bun din orasul tau iti poate oferi raspunsul cautat

Unknown spunea...

De ce piatra mea verde a devenit albastra?

Anonim spunea...

Am aşa peatra

Anonim spunea...

Am aşa piatra unde pot sa le vind

Anonim spunea...

Probabil la amanet, la bijuterii etc, daca ai certificat pentru piatra că e autentica si naturala...

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.