luni, 18 martie 2013

Legenda minei de aur pierdute

O mină de aur uitată și tone de pepite

Legenda minei de aur pierdute a "Olandezului" (de asemenea, cunoscută sub mai multe nume similare) povestește despre o mină de aur ascunsă ( foarte bogată în pepite mari de aur ) care ar fi situată undeva în sud-vestul Statelor Unite.

În general se crede că locația ar fi în Munții Superstition.

Superstition Mountain exista si sunt reali ( in ciuda numelui acestora ) si sunt în apropiere de Apache Junction, la est de Phoenix, Arizona.

Există teorii ca tunelurile ar fi la o distanță considerabilă de aceasta locatie, în Mexic. Au existat multe opinii despre modul in care să fie gasita mina, și în fiecare an vânătorii de comori pleacă înarmați cu detectoare performante de metale pentru a o găsi. Unii dintre căutători au și pierit în aventura lor.



Cum a apărut legenda ?

Totul a început de la germanul Jacob Waltz, care a pretins că a descoperit ( în secolul al XIX-lea ) aceasta mină de aur fabuloasă, dar a păstrat locația secretă.

Dar de ce se spune atunci că este mina de aur a "olandezului", când descoperitorul era german? Confuzia a apărut din cauza unei greșeli banale, "Dutchman" fiind un termen argotic american pentru a denumi un cetățean german ("Dutchman" fiind derivat din cuvântul german "Deutsch").

Poate drept razbunare pentru confuzie, "Olandezul" a dus cu el in alte lumi unul dintre secretele cele mai mari din istoria comorilor Americii și anume locația minei de aur.

Byrd Granger, expert in istoria locală, a amintit că legenda minei pierdute a fost tipărită ( până in anul 1977 ) în de șase ori mai multe publicatii si tiraje decât povestea comorii pierdute a căpitanului Kidd sau povestea minei Lost Pegleg din California. Există și altii care nu cred deloc in această legendă. Oricum, majoritatea bănuiesc faptul că legenda trebuie să aibă cel puțin un sâmbure de adevăr.

Exista si versiuni epice ale legendei, în care mina este fie blestemată, fie protejată prin mecanisme enigmatice care îi păstreaze locația secretă.

Muntii Superstition
O singură mină sau mai multe ?

În Vestul Salbatic au circulat legende despre patru mine de aur ( si nu posibile intrari la aceleași tuneluri care comunică între ele subteran ). Una ar fi gasit-o "Olandezul" în Colorado, alta ar fi în California și despre două se spune că sunt localizate în Arizona.

Aceste legende ale minelor pierdute ale "Olandezului" pot fi urmărite în trecut, până in anul 1870.

Prima mină pierdută a "Olandezului" ar fi situată în Arizona, aproape de Wickenburg, la aproximativ 180 km nord-vest de Munții Superstition. "Olandezul" ar fi descoperit o persoană care îsi daduse duhul în deșert, în apropiere de Wickenburg, în 1870. Nefericitul ar fi avut asupra sa săculeți umpluți cu aur. Cercetatorii sugerează că fragmente din această legendă au fost atașate la legenda minei de aur pierdute a lui Jacob Waltz.

Și care este până la urmă legenda? Sau sunt mai multe ?

Unii cercetatori subliniază ca mina s-ar fi numit Mina de aur a Buldogului si ar fi fost situată în zona Goldfield, Arizona, regiune care s-ar potrivi foarte bine cu descrierea pe care Waltz a făcut-o asupra locației. Cercetatorii afirmă ca geologic nu există aur în Munții Superstition, care sunt de origine vulcanică si ca legenda este un amestec de ficțiune si realitate.

Există trei elemente principale in legendă. Sunt în primul rând elemente din legenda minei de aur pierdute a apașilor , denumita Mina doctorului Thorne. Apoi sunt elementele poveștii minei pierdute a Olandezului. În al treilea rând, sunt elemente ale legendei unui filon uriaș de aur, descoperit de mai multți soldați. Versiunea completă a poveștii minei pierdute a Olandezului ar încorpora toate cele trei legende.

Cercetatorii susțin că există o fărâmă de adevăr în fiecăre dintre aceste trei legende principale, deși povestea care a circulat din generație in generație ar fi fost grav deformată față de cea reală.

În 1977, expertul amintit a identificat 62 de variante ale legendei olandezului. La unele dintre acestea variațiile sunt minore, dar altele diferă substanțial, aducând povestea într-o lumină foarte diferită de celelalte versiuni. Tinând cont ca există contradicții considerabile între povestiri, să încercăm prezentăm un scurt rezumat al fiecăreia dintre cele trei legende principale identificate.

Deci, legenda...

Legenda Minei Peralta

Exploatarea unei mine de aur în Muntii Superstition de către o familie ce avea numele de Peralta ar sta la baza legendei, dar se sustine ca de fapt aceasta familie ar fi o inventie a scriitorilor din secolul XX. Un om pe nume Miguel Peralta și familia sa ar fi exploatat cu mare suces o mină în anii 1860, dar care era situată lângă Valencia, California, nu în Arizona. Mina ar fi fost foarte profitabilă, familia câștigând aproximativ 35.000 dolari în mai puțin de un an. Cercetatorii descriu aceasta ca fiind o exploatare extraordinar de bună pentru o astfel de mină de aur, dacă familia a reușit să câștige într-un timp relativ scurt o astfel de sumă de bani ( probabil actualizată, suma se ridică la milioane de dolari de astăzi ). Se spune că în anul 1975, ruinele minei Peralta erau înca în picioare. Cu toate acestea, în cele din urmă Mina Peralta a devenit neprofitabilă. După ce familia ar fi risipit banii, Peralta ar fi trecut la alte fapte de fraudă. Dr. George M. Willing Jr i-ar fi plătit lui Peralta 20.000 de dolari pentru drepturile de exploatare minieră și pentru pentru o suprafață enormă de teren, aproximativ 12.000 km pătrați din sudul Arizonei și New Mexico. Vânzarea s-ar fi făcut pe ​​baza unui act vechi, emis de către spanioli în secolul al XVIII-lea. Problemele au apărut când Dr. George M. Willing Jr ar fi aflat că actul fusese complet fals. În ciuda eforturilor sale, Dr. George M. Willing Jr nu ar mai fi reusit niciodată să recupereze banii pe care i-a plătit lui Peralta. Cercetatorii susțin ca povestea familiei Peralta ( această poveste fiind bine cunoscută pentru locuitorii din Arizona) a fost în cele din urmă încorporată în povestea minei de aur pierdute a Olandezului, într-o versiune grav distorsionată, ca urmare a interesului brusc reînnoit al căutatorilor de comori în anii 1930.

Legenda doctorului Throne

Un detaliu care pune la îndoială povestea este faptul că nu ar fi existat niciodată vreun doctor Thorne ca angajat al Armatei sau chiar al Guvernului Federal în anul 1860. Originea aceastei legende poate fi urmarită până la un doctor pe nume Thorne, care a făcut practică privată în New Mexico, în anii 1860. Povestea pretinde ca Thorne ar fi fost luat prizonier de către indieni Navajos în anul 1854 și în timpul captivității sale, ar fi descoperit un filon bogat de aur.

Legenda soldaților care au descoperit filonul de aur

Legenda lui Thorne este legată de cea a celor trei soldați americani, care în anul 1858 ar fi plecat în cautare de aur, dar fără succes. De-a lungul timpului, această poveste  ( care poate fi adevărată ) a fost treptat absorbită în legenda minei de aur a Olandezului. Într-o altă versiune asemănatoare a legendei, doi sau mai mulți soldații ai Armatei ar fi descoperit un filon de aur aproape pur, în sau lângă Munții Superstition. Soldații ar fi luat aur de acolo în scopul de al valorifica, dar au fost uciși sau dați dispăruti la scurt timp.

Teoria consirației sau turism înfloritor ?

În anul 1977, 12 de acri (49.000 m2) au fost cedați pentru a fi creat Lost Dutchman State Park. Acesta este ușor accesibil dinspre Phoenix. Drumețiile și camping-ul sunt activități populare in zonă. Există mai multe poteci care șerpuiesc printre cactuși și tufisuri, cu indicatoare clare care îndrumă sau povestesc despre istoria zonei. Prospectarea intensă a aurului în zonă nu este permisă. Au fost amplasate chiar locații turistice care par că seamănă cu o mină părăsită, în care exista pepite uriașe de aur. Dar de fapt acesta este "aurul proștilor", bolovani sau pietricele suflate cu spray ce imită aurul si care crează necunoscătorilor senzatia ca au descoperit pepite din mina Olandezului, pe care le dosesc grăbiți în buzunare. De fapt sunt simple suveniruri. Așadar, legenda este sufletul comerțului și turismului din zonă. Sau poate nu? Dacă totul este doar o modlitate de a distrage atenția de la locația reală a minei Olandezului ?

Încurcate sunt căile legendei...

Legenda minei de aur pierdute a "Olandezului", cu toate variantele sale, înflăcărează în continuare inima si mințile cautatorilor de comori. Este o legenda prea puțin cunoscută în România, pe care am dorit sa o aducem in atenție în premieră pentru cititorii site-ului Harta Comorii.

Mina de aur pierdută a Olandezului a fost căutată încă din anul 1892, iar aproximativ 8.000 de persoane fac anual eforturi considerabile pentru a localiza mina și tonele ei de aur.

Chiar si autorități locale și reprezentanți ai acestora au căutat mina.

Dar legenda minei de aur si locația ei rămân un mister încă nedeslușit, iar "Olandezul" zâmbește din alte lumi, poate ironic, poate admirativ.

Căutările continuă... Până într-o zi, când...

3 comentarii despre subiectul „Legenda minei de aur pierdute”:
Anonim spunea...

Foarte frumos, felicitari !

Anonim spunea...

Felicitari

Anonim spunea...

Jos palaria, felicitari !

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.