joi, 27 martie 2014

Un român a descoperit lângă Brașov 21 verigi de aur ( elemente colier ), cu ajutorul unui detector de metale

Într-o pădure din apropierea Brasovului, un detectorist a descoperit cu ajutorul unui detector de metale, pentru care deține autorizatie legală, un tezaur format din 21 de verigi din aur ce au format probabil unui colier, anunță Adevărul despre daci.

Verigile de aur descoperite. Sursa imagini - Adevărul despre daci.

Verigile au o greutate de 115,5 grame, iar pasionatul arheolog amator s-a conformat legii si a predat specialistilor de la Muzeul Național de Istorie din București intreaga comoară descoperită.

Procesul verbal de predare primire -  Sursă imagine http://historydetecting.com/


Artefactele au fost verificate si s-a constatat că sunt realizate din 86% aur și 14% argint, un raport al procentelor similar cu cel din unii kosoni.

Specialistii presupun că verigile, care impresioneaza prin modul de fabricare, sunt din perioada Halstattiană, deci cu o vechime de trei milenii.

49 de comentarii despre subiectul „Un român a descoperit lângă Brașov 21 verigi de aur ( elemente colier ), cu ajutorul unui detector de metale”:
Anonim spunea...

Ca a gasit acest tezaur are toate felicitarile.
Si pentru ca la predat Muzeului are toata stima.
Dar pentru ca l-a predat Muzeului Bucuresti si nu l-a predat Muzeului Brasov este o problema foarte mare pentru el.
Ca daca aflam noi Trocarii (trocari fiind scheienii pur sange) din Scheii Brasovului ca a gasit pe dealurile noastre un tezaur si nu a fost predat Brasovului il calcam in picioare cu detector cu tot.
Pai la cat de nationalisti suntem noi Scheienii sa ii multumeasca lui Iisus ca a scapat intreg, asa ca sa se pocaiasca cat mai are timp la ortodocsi la Sf. Nicolae, daca mai vrea sa cate ceva prin Scheii Brasovului.
Scrisa de un trocar maniat rau de tot.

Anonim spunea...

Apai si tu mai scheiene lasa popa in pace ca doar lea predat la un Muzeu din Romania si nu la Casa de licitatie din Londra.
Iar daca e popa la pocaiti tot la Dumnezeul nostru ortodox se roaga ca doar nu se roaga la altul.
Desi se spune ca dumnezeul comorilor e necuratu care le arata numai cui vrea el.
Pai daca Mos Gerila ia adus detectorul acum trei luni cum spune si sa apucat de cautat acum o luna pentru ca era frig in Ianuarie si facea turturi la nas, iar la jumatatea lui Februarie a gasit din prima iesire 4 zale de aur iar acuma 21 acolo ori e lucru necurat ori e o minciuna.
Asai ori e lucrarea lu mamona sefu banilor ori e cusuta cu ata alba.
Ma noi am ajuns sa nu mai stim nimic si sa nu mai credem pe nimeni chear de e popa, pastor sau gropar.

flavius spunea...

Ce comentarii aiurea scrii si tu, anonim... Scrie ceva mai concret, lasă-mă cu opiniile religioase. Ceva mai stiintific, mai istoric, se poate?

Anonim spunea...

Asta a fost bafta lui! Eu ce Bafta am? Ca din toamna ma tot perpelesc in somn de pe o parte pe alta. Nu-mi da pace! Ia sa vedeti ce foc am, poate ma sprijiniti careva: in cartea noastra crestin-ortodoxa de capatai, Biblia, scrie negru pe alb despre uriasii din diferite nemuri(Refaimi, Ahiman, Sesai, Talmai, copiii lui Anac). In toamna anului trecut un turist de week-end a facut un traseu aici la noi in munti. Intr-un catun s-a oprit la o cana de apa rece si a schimbat cateva vorbe cu o tanti. Aceasta i-a spus ca acea asezare este de cand ii lumea, adica de pe vremea uriasilor. Turistul nostru a cam luat-o in ras si atunci acea tanti l-a dus la un barbat. Provocat la o discutie omul a povestit ca in copilaria lui pe cand avea el 9-10 ani si-l trimitea masa cu tasu cu animalele la pascut, niste oameni aranjau o grota inalta de langa acel catun. Si acolo au gasit niste oase umane dar uriase in comparatie cu statura omului actual. Omenilor li s-a facut frica si au zis ca aceeia au fost primii oameni creati de Dumnezeu pe pamant si au decis sa nu le strice oasele, asa ca le-au ingropat undeva in afara acelei grote, aproape de intrare. Omul acela chiar s-a oferit sa arate locul cu pricina. Turistul nostru nu a mai zis nimic, si-a luat ramas bun si a zis ca va veni altadata. Pentru el aceasta intamplare a intrat la capitolul "lucruri stranii de povestit la o bere". Ideea este in felul urmator: ma bucur ca nu s-a dus sa scoata oasele de acolo, pentru ca doresc eu sa le scot, insa am nevoie de bani pentru drum/mancare, adica 1.000 de lei mi-am calculat ca-mi ajung. Daca sunteti dispusi sa ma finantati, va dau ocazia de a rescrie istoria acestui neam, cu probe. Daca sunteti dispusi sa-mi sprijiniti cercetarile, va rog sa-mi trimiteti un mesaj la dliviu10@yahoo.com. Va multumesc, toate cele bune!

Anonim spunea...

Vrei sa scriu concret ? Bine hai sa spunem tot adevarul concret, stintific si istoric.
Concret - este ca undeva se minte. Pe forumul unde este inscris a afirmat pe 27 Feb.: In 3 luni de experienta, pe langa multe alte piese interesante, ma gandesc ca este bine sa ma fac cunoscut cu un mic top din ceea ce am gasit pana acum.
Avem Decembrie, Ianuarie, Februarie. Spune ca iese doar Lunea, adica 4 ori pe luna.
Pe Decembrie punem 2 iesiri ca in rest frig si sarbatori.
Ianuarie punem 2 iesiri si alea cu chiu cu vai ca a fost frig si zapada, da hai sa le punem.
Februarie mai punem maxim 2 iesiri, frig, zapada, pamant ud.
Total 2+2+2= 6 . Sase iesiri.
Pe 26 Feb. il pune pe Ferdinand, prietenul lui de detectie sa posteze descoperirea celor patru verigi de lant gasite in Scheii Brasovului:
de Ferdinand » Mie Feb 26, 2014 10:19 pm
Descoperite si predate autoritatilor.
Toti colegii de forum ii aduc laude lui Ferdinand pentru descoperire, toti cred ca au fost gasite de Ferdinand care tace si nu spune nimic desi pe procesul verbal de predare se vede clar numele Serban Fanel, dar toti cred ca Ferdinand le-a gasit si asta pana la predarea celor 21 de verigi de lant cand Fandac afirma ca el a mai gasit inainte cu o luna 4 verigi pe care le-a predat Muzeului Brasov.
Stupoare mare printre veteranii de pe forumul de detectie care au fost mintiti si aburiti de cei doi fara sa mai dea vreo explicatie.
Pe data de 25 Mar. cand este anuntata cu trambite o noua descoperire de verigi din aur, unul dintre colegii de forum pune urmatoarea intrebare:

de cipryani » Mar Mar 25, 2014 9:55 pm
Cu adevarat superb ! shock:
Felicitari 'fandac' !
(inca nu imi dau seama cine esti, poate ne zici ce nick ai avut pe exu' forum)

Se refera la forumul DetectieMetal de unde provin majoritatea membrilor si bineinteles ca nu crede ca un incepator care are 6 iesiri la activ sa gaseasca deja aur si inca odata aur, Atunci inseamna ca detectoristii veterani ar avea toti dintii din aur plus toate degetele pline de aur si un palat tras in foita de aur. Aiurea sau "bull shit" cum spun americanii.
Iar raspunsul lui Fandac putin iritat este:

Draga coleg, sunt un incepator in acest hobby, practicandu-l doar de trei luni.
Tot ceea ce pot sa spun este ca Dumnezeu mi-a acordat favorul Sau.
Legat de prezenta pe alte forumuri, precizez ca prima oara in viata mea cand am intrat si am participat pe un forum a fost in luna februarie 2014. Atunci am devenit membru pe historydetecting si pe un alt forum similar cu acelasi nick: fandac.
Deci ...

Dar Dumnezeu a spus tanarului bogat asa: Dute si-ti vinde averile si da banii saracilor si apoi urmeaza-mi mie.
Asa ca sa nu mai spuna ca descoperirea i-a fost inlesnita de Dumnezeu.Face o grava blasfemie Poate i-a fost oferita de alt dumnezeu cu un alt nume.
Si daca pe 27 Feb. era detectorist de 3 luni, atunci cum poate fi tot de 3 luni detectorist si pe 25 Mar. ??????
Sau de cate luunnni este detectorist de 3 luni.
Eu stiu o vorba din batrani: daca cineva te-a mintit o data apoi in ala sa nu mai ai incredere niciodata.
Si inca o vorba a Parintelui Petroniu de la Athos: daca-ti vine un pocait la poarta tu nici sa nu-i deschizi usa, ca te va smintii.
Acuma cata minciuna si unde este, numai Dumnezeu stie si cu mincinosii.
Dar eu stiu un lucru: daca ar fi omul lui Dumnezeu in primul rand nu s-ar face detectorist.
In al doilea rand preda comoara Muzeului Brasov ca donatie ca nu-i trebuiau bani din comori si preda Localitatii unde au fost gasite.
Dar bineanteles fiecare e liber sa faca ce vrea in viata lui dar va da socoteala la sfarsit pentru faptele lui.
Si mai ales sa nu puna pe Dumnezeu partas la faptele lui ca ala-i praf in ochi pentru creduli.
Stiu ca nu vei intelege aceste vorbe, nici tu Flavius si multi altii dar le-am scris pentru cei care au frica de Dumnezeu si pe viitor: SA FACA CE CITESTE POPA SI NU CE FACE POPA, sau ciobanas sau cum si-o mai zice.

beny spunea...

Ba frate anonim de mai sus, lasa-ne cu aburelile tale. Te crezi un credincios., dar de fapt esti un fariseu religios plin de pacate ( pentru ca sa critici pe altii e PACAT ). Tu ai citit regulamentul, ca nu ai voie sa faci acuzatii de nici un fel la comentarii, nici chiar citate de pe alt site ?

Anonim spunea...

Stimate anonim maniat tare, care spui ca esti scheian. Te inteleg ca esti suparat pentru ca nu a ramas tezaurul la Brasov dar trebuie spus ca cel putin acest om a fost numit pe PRO TV Brasov ca titlu la stiri, asa ( Un arheolog amator a gasit...).
Eeeei, este un salt mare de la a fi facut Cautator de comori, cu Un arheolog amator. Sa fi inteles si reporterii ca un om cu detector nu este intotdeauna un cautator de comori ?
Sau prin faptul ca a spus ca e popa a fost mai respectat ?
Eu propun ca de acum inainte toti detectoristii care dau interviuri sa spuna ca sunt popi asta macar pana se dezvata lumea de ai mai numii ,cautatori de comori. Ca doar nu poti sa faci un popa - Cautator de comori, ca nu se cuvine.
Mai bine ii spui ,Sfintenia ta cu detector. Sau Parinte detectorist. Sau Preasfintite arheolog amator. Cel mai bine, Cautator de cele sfinte galben-aurii stralucitoare.
Da mare Noroc a avut popa ca dealu ala cu drumul de Poiana este scanat si cautat de ani de zile si de brasoveni si de rasnoveni si de bucuresteni veniti la Poiana cu detectorul. Dar trebuie sa ai pile la sfantul Noroc ca sa iti arate comoara norocoasa.

Anonim spunea...

Ce ma bucura pe mine cel mai mult este ca au inceput iarasi sa scrie baieti pe aici ca era tare pustiu si nimani nu mai zicea nimic de cand ia speriat arheologi. Da bine ca ati aparut voi cu glumele voastre ca era monotonie mare. Cine stie cu ce detector pot gasi si eu asa aur ?Da sa nu sap degeaba 100 de gropi si cam cat costa?

Anonim spunea...

Uau hai ca ma bag si eu la sueta. Si eu spun ca trebuiau predate Muzeului Brasov si primea aceiasi recompensa ca si la Bucuresti pentru ca acelasi constatator din capitala face evaluarea bijuteriilor.
Sa luam cazul Tudor Ponoran care a predat armele dacice la Muzeul din Alba pentru ca e mot si fiu de Daci. Ce el nu putea sa urce in masina si fuga la capitala ca acolo e banet. Dar a preferat bani mai putini si obiectele sa ramana acolo de unde provin. Adevarat roman motul.

Anonim spunea...

Anonim de la 17:54 daca vrei un detector care sa iti arate cand ai gasit aur sau fier exista deja. Dar eu nu stiu cum ii zice dar stiu arheologi de la muzeul di prahova. Vezi pe filmarea MUZEUL PLOIESTI INTALNIRE ARHEOLOGI .
Acolo spune un arheolog ca stie un detector care iti arata ca ai gasit aur dar nu spune ce tip este si nici cat costa.
Dar daca ajung anul asta pe la ploiesti merg la muzeu si ii intreb ce fel este ca vreau si eu. Dar oare imi spune sau ma mint si cumpar un jaf de detector. Lasa ca intreb pe mai multi si sa vezi atunci aur la stiri, tone de aur gasite si predate. Comoara lui brancoveanu si decebal o sa fie al muzeu.

Anonim spunea...

Dute mai cu povestea cu detector care tipa aur, aur. Asta a fost o gluma a Arheologilor pentru a pacali audienta si pe cei din Ministerul Culturi ca sa arate ca detectoristii de cum intra pe tarla si-au umplut buzunarele cu aur si argint. Pacaleala ca atunci cand mergi la doctor pentru o injectie si asistenta iti spune ca, nu o sa te doara puisor si dupa aia nu mai crezi o asistenta toata viata ta. Asa le place la uni sa nu spuna adevarul.

Anonim spunea...

Poate ma lamureste si pe mine cineva, cer seriozitate si nu basme .
Am urmarut si eu stirea aceasta la TV unde la sfarsit se spune cam asa.
Locul unde a fost gasita comoara este secret pentru a nu fi invadat de detectoristi .
Acum va intreb pentru ca eu nu gasesc logica in aceste cuvinte. Daca este un loc cu posibile urme de asezare sau mormant de ce nu merg imediat arheologii si sa sape asta in decurs de 1-2 saptamani? pentru ca la straini asa se procedeaza.
Sau este mai simplu sa fie declarata zona de interes si se interzica fara sa fie declarata sit o zona de 2-3 dealuri? pentru ca acolo s-ar putea sa nu mai fie si altceva decat acest lant pierdut cu mult timp in urma .
Si daca din intamplare ajunge pe acolo alt detectorist autorizat si cauta fara sa stie ca acolo a fost gasita comoara, va fi tras la raspundere ca a intrat intr-o zona interzisa care de fapt nu figureaza nicaieri ?
Aici avem o problema foarte dar foarte mare si anume ca la noi nu sunt deloc trasate corect si delimitate locurile de pe RAN. Sunt scrise descoperirile dar locatia este aratata ambigua si eronata.
Se scrie ca ar fi langa padurea cutare, sau in gradina de zarzavat a satului, sau pe malul apei cutare, sau langa soseaua cutare si alte asemenea locati care nu te pot lamuri unde ai voie sa cauti si unde nu.
Gradina de zarzavat poate ca nu mai exista si o fi gradina de porumb care nu mai este zarzavat. Sau padurea de salcami care au fost taiati si furati in totalitate si a devenit teren viran cu radacini de salcami.
Suntem de tot rasul strainilor acum cand s-a inventat GPS-ul care poate sa arate exact locatia si noi pastam descrieri facute pe vremea Republici Populare Romane.
DE CE NU SE TRECE LA FIECARE SIT COORDONATELE GPS, dar cele reale, ca unde exista unele iti arata locatia aiurea, una scrie in locatie si alta arata harta google.
Sau poate asta se si urmareste ca daca este cineva prins la 2 km. de un sit sa poata fi amendat ca acolo ar fi sit-ul.
Inteleg ca se spuna ca suntem o tara saraca dar daca nu incepem sa facem ca lucrurile sa fie clare si legale o sa fim mult timp o tara si mai saraca.
De exemplu se spune ca la Constanta va fi intalnirea cu Arheologii, foarte bine dar poate va faceti notite cu dorintele Detectoristilor pentru o siguranta si colaborare mai buna Arheologi-Detectoristi. Pentru ca daca mergeti ca la intalnirea din Ploiesti unde un detectorist se lauda ca el la Brasov face pe politistul si cand vede o persoana cu detectorul pe tarla unde cauta si el, suna repede la 112 si scapa de concurenta. Pai mai nene pentru paza si ordine avem politia sau tu te bucuri ca ramai singur pe tarla iar celalalt care e si el autorizat renunta la acest hobi din cauza unui prost?
Asa erau inainte turnatorii care mancau cu tine la masa la servici iar urechile ascultau toate bancurile si mergea de il turna pe colegul lui de munca. Mare jeg de oameni mai sunt printre noi.
Asa ca scrietiva pe o hartie ce dorinte aveti si luati cuvantul ca doar nu sunteti de umplutura si ascultati doar dorintele Arheologilor.
Cum vreti sa stie Arheologii ce doriti daca voi taceti cand va intrerup. Cand va intrerupe vreunul spunetii asa.
VA ROG SA MA LASATI SA-MI TERMIN IDEA SI DUPA ACEEA PUTETI LUA CUVANTUL, nu mai fiti de mamaliga.
Si inca ceva, aveti mare grija ce cereti si ce se va legaliza pana la urma, nu de alta dar am fost invatati sa ni se promita ceva iar in lege sa apara cu totul altceva.
Daca citeste acest mesaj un Detectorist cu scaun la cap atunci sa ii scoleasca si pe ceilalti. Succes.

Anonim spunea...

Adevarul este ca daca ti-ai cumparat un detector ai devenit o posibila tinta a servicilor secrete ca in loc de detectoare avem arme nucleare.
Si eu am vrut sa ma fac Detectorist pana in luna Ianuarie cand a inceput nebunia pe fata impotriva Detectoristillor autorizati. De ce cei autorizati ? simplu pentru ca cei neautorizati exista sau nu exista nu pot fi gasiti si dati exemplu negativ poporului, asa ca s-a apelat la cei autorizati si primul sacrificat a fost Sopri 21, s-a incercat si cu Iulian dar nu au tinut asa zisele "probe".
Acum sa va dau raspunsurile:
1- Comoditatea Arheologilor este cunoscuta, ei spun ca nu au destul personal dar afirma ca daca ar avea salarii mai mari si bani de diurna atunci ar face munca de teren !!! Oare asa se munceste acum la Muzee si se pun conditii ???
2- Cum spune cei de la Muzeul Prahova ca au avut 100 de situri iar acum au 400 datorita descoperirilor Detectoristilor.
3- Exista localitati unde este trecut asa: asezare eleonitica si apare trecut toata comuna cu peste 1000 de case.
Asezare romana si apare toata comuna cu 1500 de case. Așezarea de epoca bronzului si iar este un sat intreg.
Pai daca dacii ar fi avut Asezari asa de intinse cu atatea locuinte atunci nu ne mai cucereau nici romanii, nici tatarii si nici turcii, ca eram mai multi de cat iarba.
Oare nu ar fi cazul ca siturile sa fie declarate corect dupa aria de constructie si nu dupa bunul plac al unora ?
Uitativa pe internet la englezi ca au siturile inconjurate cu gard si doar pe terenul unde exista cu adevarat ceva si nu unde cred uni ca ar exista ceva. Eu cred ca pe vremea lui Ceasca arheologii erau platiti in functie de hectare declarate ca situri pentru ca altfel nu stiu de ce pentru 2 cioburi declarau sit tot satul.
4- Mai este si prostia cum ca nu dau datele exacte ale siturilor pentru ca braconierii sa nu stie de ele, prostii si iar prostii.
Nu au actualizat pozitia reala a siturilor din comoditate, de ce sa faca munca in plus.
Asa ca ar trebui actualizate toate datele din RAN cu pozitionari GPS reale ca atunci cand o persoana vrea sa caute ceva sa poate evita intrarea in perimetrul sitului si sa evite necazurile posibile. Aceasta ar fi de fapt un drept al Detectoristului de a fi informat corect unde sa nu caute ca mai apoi daca intra voit atunci sa fie tras la raspundere si judecat.
Iar daca intra involuntar din cauza datelor eronate trecute la RAN atunci ar trebui sa raspunda cel care a scris prostii pe ran.
Acum sa va spun si despre Detectoristi asa cum ii vad eu. Ei se impart in 3 categori.
1- Detectoristii cinstiti care au ca prieten cel putin un Arheolog si datorita acestui fapt poate detecta linistit inafara siturilor declarate ca nu il fugareste nimeni.
2- Detectoristii care sunt si ei cinstiti dar nu au prieteni printre Arheologi si atunci cand detecteaza nelinistiti inafara siturilor declarate se pot trezi cu organele statului fiind intrebati de ce detecteaza acolo si incep verificarile daca acolo e sit sau nu, nervi, stres si scarba ca au ales acest hobi.
3- Detectoristii autorizati care cauta pe unde vor ei, pe ascuns, cu gluga trasa pe ochi si nemultumiti tot timpul si pe forum si in viata.
Cam asta ar fi, stai ca a mai aparut o categorie de Detectorist si anume:
0- Detectoristul popa care este cel mai respectat si caruia toti ii vorbesc frumos fara a fi facut Cautator de comori.
Eu unu nu sunt Detectorist desi am vrut sa ma fac asta pana in luna Ianuarie cand toata presa afirma ca Detectoristii sunt profitori si analfabeti, sau Arheologii afirmau? Oricum sunt mana in mana asa ca nu conteaza de la cine a pornit prostia.
Asa ca m-am decis sa mai astept catava vreme sa vad daca noul Ministru al Culturii o sa faca ordine pe la Istorie asa cum a facut si pe la Biblioteca cu Carti.
Dar o sa urmaresc cu atentie cum decurg treburile si daca nu se inbunatateste nimic atunci m-am hotarat,
Ma fac popa si apoi detectorist ca sa fiu respectat.

Anonim spunea...

"Descoperirile" acestea sunt prea miraculoase, dar se pare, ca nu bate deloc la ochi. Nici macar in cazul specilaistilor.
Sa nu mai vorbim nici de faptul ca inelele au fost gasite in conditii total incerte, intr-un mediu necontrolat.
De unde stiti ca nu provin de altundeva, si nu au fost introduse aici cu un anume scop?
Ca n-ar fi pt prima data ...

Anonim spunea...

Si care e problema ta? Chiar daca ar fi asa, important e ca au fost predate. Voi nu stiti sa comentati cu idei pozitive si sa vedeti partea plina a paharului ?

Anonim spunea...

Stai asa anonim de la 11:52 ce vrei sa spui ca nu te inteleg, stii, nu am baut azi lapte asa ca nu m-am prins.
Dezvolta putin ideea ca mi se pare interesanta si poate aflam adevarul prin contopirea ideilor, nu de alta da mi se pare si mie ca ceva e ciudat dar i-mi scapa ce anume.
Eu unul ma gandeam ca ar putea fi podoabe ale sasilor din Transilvania facute tot din pepite de aur.
Dar sa nu te incurc mai bine zi ideile tale si dupa aceea le scriu si eu pe ale mele, sper sa nu supere pe nimeni.
Iar pentru anonim 12:04 da, au fost predate pentru ca doar la Muzeu ia bani mai multi decat la amanet.
La amanet primea 11500 lei dar de la muzeu poate primi 20000 lei. Asa ca merita sa fie predate la Muzeu ca iei mai mult plus ca totul este legal si sforai linistit.

detrax spunea...

Anonim, lasa-ma cu propaganda ta ieftina. Muzeul sa le plateasca la valoare lor de piata, adica de 10-1000 de ori mai mare decat valoarea metalului, cat s-ar vinde la orice licitatie publica, nu la cantitate, ci asa cum se face in orice țară civilizata. Eu inteleg ca esti avocatul anti-detectoristilor, dar mai scuteste-ne... Legea in Romania trebuie schimbata. Exista monede rare de argint sau de bronz care valoreaza zeci de mii de euro si statul roman iti da 15 lei pe ele. Cauta in cataloagele internationale, daca nu crezi. Desi ca arheolog, sunt convins ca stii asta.

beny spunea...

Ce a descoperit acest baiat valoreaza sute de mii de euro sau chiar milioane de euro, la orice licitatie legala la orice casa de licitatii din Europa. Ce ofera statul român e o mare pacaleala, lege ramasa cu principii de pe vremea comunismului si profund antidemocratica.

Anonim spunea...

Vad ca sunteti nemultumiti de legea actuala adica 30% din valoarea estimata + 15% la descoperirile de importanta istorica, bun.
Da ia sa va vad ce ati spune daca initiativa Arheologilor (cei cu petitia) ar fi fost aprobata?? si anume ca recompensa sa primiti o Diploma + o suma simbolica + o strangere de mana ??
Ei, ce spuneti ? var placea noua lege ??
Si Arhrologii mai au si alte idei surpriza dar nu ne lasa Domnul Dir. Tarnoveanu sa le inaintam la Minister, dar noi mai incercam.
Dansul doreste sume mai mari ca premiere, dar de unde ca suntem saraci si nu sunt fonduri .

beny spunea...

Nu ne place nici legea comunista actuala, nici initiativa super comunista a acelor arheologici teoreticieni. Cu atat mai rau ca tu îi tot promovezi pe aici si prin alte locuri.

Anonim spunea...

Eu ii promovez ca voi sa stiti cu ce Arheologi aveti de a-face.Noroc ca nu sunt decat cativa si cel mai mare noroc al vostru este ca il au ca Sef pe Domnul Tarnoveanu ca daca nu era dansul sa sa lupte cu gandirea comunista atunci cand s-a facut legea pentru detinerea de detectoare nu mai tineati voi in ziua de azi un detector in mana ca era scris pe el puscarie. Dansul a sustinut ca si la noi detectia sa fie libera ca hobi iar la recompensa a vrut sa fie ca in Anglia dar mosnegii nu au vrut asa ca a iesit ce a iesit. Acum inca mai sunt cativa mosnegi care se opun detectiei dar stati linistiti ca sunt pe cale de disparitie ca dinozaurii, de, varsta, ce sa ii faci, nimeni nu traieste vesnic, nici imparatii daramite Arheologii.

Anonim spunea...

O stire bomba da boooomba.
S-a dat noua lege a detectiei propusa de Arheologi si s-a schimbat si legea patrimoniului arheologic asa ca fiti fericiti si sa curga berea.
Nu am apucat sa citesc tot ce scria ca eram nerabdator sa va spun si voua stirea. Dar va scriu cateva paragrafe din noua lege.
Pentru cei care vor sa cumpere detectoare nu mai trebuiesc inscrise la Politie si cele care sunt deja inscrise dosarele s-au anulat.
Se pot cumpara si vinde la liber detectoare doar pe baza de factura exact ca o masina de gaurit.
Mai scria acolo si alte treburi dar nu am mai citit.
La legea patrimoniului am apucat sa citesc urmatoarele.
Se poate detecta oriunde pe teritoriul romaniei cu conditia ca ce se gaseste si este mai vechi de 100 de ani trebuie prezentat la Muzeu unde va fi catalogat si datat de Arheologi timp de 2 saptamani dupa care este anuntat detectoristul sa se prezinte pentru a ridica artefactul care va avea un certificat de autenticitate si daca doreste sa il cumpere Muzeul se va oferi pretul 100% din cataloagele de la Londra,
Daca gasitorul va dori sa pastreze artefactul pentru el atunci va semna o hartie prin care se obliga a pastra in conditi optime acel artefact la domiciliul lui.
Daca Muzeul nu doreste artefactul atunci gasitorul il poate vinde la orice casa de licitatie.
Asa ca fiti fericiti ca de astazi 1 APRILIE suntem cu legea detectiei ca in Anglia.
Am mai apucat sa citesc la sfarsitul legii asa.
Aceasta lege va intra in viguare de astazi 1 Aprilie 2014 ora 1:00 AM. si este valabila pana pe data de 1 Aprilie ora 11:00 PM.
Asta eu nu prea am inteles-o cu AM si PM dar cred ca ar suna cam asa, PACALEALA, ati vrea voi asa lege si asa democratie, vise placute si frumoase.

Anonim spunea...

Buna stirea, buna.Da si eu am vazut acum la Stirile PRO TV cum anunta Andreea Esca ca s-a dat un anunt din partea Ministerului Culturi ca la cererea expresa a Domnului - Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu s-a aprobat prin Ordonanta de urgenta ca toti Detectoristii autorizati sa fie ridicati la rang de Arheologi ca sa dispara ura si disputele dintre Arhe-ologi si Detect-ologi iar ce-a mai buna solutie a fost sa fie toti facuti Arhi-ologi ca doar asa nu vor mai fi facuti unii "Cautatori de comori" deoarece acum aceasta comparatie ar duce la invinuirea tuturor fie Arheologi fie fosti Detectoristi.
Asa ca ce-a mai buna solutie a fost TOTI ARHEOLOGI ca toti sunt destepti, intelectuali, cinstiti, onesti si mai ales mari iubitori de istorie.
Inca ceva important pentru fostii detectoristi, trebuie sa va prezentati in termen de 72 de ore la Muzeul Judetean de care apartineti pentru a ridica Diploma de Arheolog.
Cine nu se prezinta in termenul dat de lege risca sa nu mai fie Arheolog si nici Detectorist pentru ca i se va confisca detectorul care va fi facut cadou unui Arheolog veteran care nu a tinut niciodata un detector in mana.
Bravo voua norocosilor pentru ca de acum incolo v-ati vazut visul implinit adica sa detectati in situri fara frica ba chear cu Arheologii veterani langa voi.In lege mai este stipulat ca noii Arheologi vor detecta iar in momentul unui semnal clar va pune un Arheolog veteran sa sape cu spaclu si maturica.
Ordonanta intra in viguare cu data de azi 1 APRILIE. succes la detectie si sapaturi minuscule.

Anonim spunea...

Buna seara.
Am intrat si eu din intamplare pe aici atras de titlu, Un roman a descoperit langa Brasov 21 verigi de aur si vroiam sa vad cum a fost primit la Muzeu de catre Arheologi dar nu am gasit nimic concludent despre primire.
Nu este nimic ca am gasit pe alt site cu detectoristi cum a fost astazi primit la Muzeul de Istorie Olt un tanar entuziasmat de hobiul detectie care a gasit o pipa dar nu orice pipa ci o pipa din cupru, deci nu o pipa de doi lei.
Dar sa lasam pipa si sa va citez cat de bine a fost primit detectoristul.
In primul rand cand s-a prezentat a fost felicitat din toata inima si printr-o strangere de mana asa ca intre sportivi de o simti o saptamana. Apoi a fost invitat in Sala de Sedinta unde i s-au adus suc, cafea si prajituri, Domnul Director s-a scuzat ca ar fi vrut sa il serveasca si cu un pahar de pruna dar de doi ani nu mai sunt fonduri de protocol iar mini barul e doar cu amintiri.
In timp ce Detectoristul infuleca la prajituri, domnul Arheolog o luat pipa si a intors-o pe toate partile fiind uimit de lucratura in filigran care s-a conservat in proportie de 90% datorita solului cleios in care a stat (langa o balta unde pescuiau Bani Craiovei).
Dupa ce s-a saturat de admirat pipa si mai ales lucratura, d-nul Arheolog i-a dat si un pont, o indicatie pretioasa ca daca se intoarce acolo unde a gasit artefactul sunt toate sansele sa gaseasca si cutia din tabla cu tutun care se folosea pentru pipat. Sigur trebuie sa fie o cutie din tabla si nu un saculet din piele din cauza ca si pipa este din metal, deci totul era facut trainic.Distanta ar trebui sa fie cam 1-2 metri dar sa caute atent.
Dupa aceste indicati pretioase detectoristul a fost lasat sa plece acasa cu pipa cu tot si sa revina atunci cand va gasi si tutunul pentru ca altfel piesa este incomplecta.
Detectoristul a plecat acasa fericit si plin de elan cu promisiunea ca va face cat mai multe detecti si spera sa fie cat mai rodnice ca sa umple vitrinele cam golute ale Muzeului.
Asa Arheologi sa tot gasesti si sa tot ai parte de ei ca te ung la suflet si alta nu.
Mai ca i-mi vine si mie sa-mi cumpar un detector sa ma fac detectorist, dar daca stirea de mai sus este adevarata atunci devin automat Arheolog, muica ce bafta pe capu meu.
Fericit Detectoristul tocmai azi la inceput de luna APRILIE 1 ale luni.

Anonim spunea...

Asta e tot de 1 aprilie :)))

Anonim spunea...

DA, pentru ca azi e ziua pacalelilor ne-am permis si noi sa visam cum ar trebui sa fie detectia la noi si mai ales relatia Arheolog - Detectorist.
Dar se pare ca totul este bine si in armonie doar de 1 APRILIE pentru ca in rest relatia este ca prietenia dintre caine si pisica.
Dar noi visam si visam la o lume mai buna, care se pare ca ramane un vis frumos sau o gluma de 1 APRILIE.
Sa auzim numai de bine ca de rele suntem satui.

Anonim spunea...

Hai sa va spun si eu concluzia la care am ajuns tot incercand sa inteleg ura Arheologilor impotriva Detectoristilor si pentru ca inca este 1 APRILIE pot sa o ascriu ca daca concluzia nu e buna atunci spun ca a fost o gluma.
Am inteles ca dupa revolutie legea era ambigua si cine vroia putea sa aduca un detector in tara si sa caute oriunde.
Daca era intrebat ce cauta si cine este spunea ca e Istoric sau Arheolog sau Muzeograf si era lasat in pace de catre taranul curios. De ce taran? pentru ca pe teren nu existau Arheologi cum se intampla din nefericire si astazi.
Bun, cautau prin Apuseni unde erau siguri ca vor gasi aur si se pare ca au si gasit (daca nu cumva este aur modern turnat pentru turistii straini dornici de antichitati, cam asa se proceda si in Egipt si Grecia ba acum si in Bulgaria unde cumperi artefacte antice turnate de cateva zile).
De gasit nu se stie unde si cand s-au gasit dar au aparut in cataloagele caselor de licitatie puse la vanzare de proprietari straini de care nu se stie cum au ajuns in posesia lor.
Poate ca au facut candva o excursie prin Romania si au cumparat asa zise artefacte de la Mos Tagarta din Cucuietii din Deal. Nu degeaba circula in postari pe internet zvonul ca doar dupa revolutie Dacii au invatat sa toarne aur, interesanta ipoteza.
Da am deviat de la subiect, Arheologii vazand cate obiecte au fost scoase din tara si vandute colectionarilor au gasit si tapul sau tapii, pe Detectoristi si pentru ca din 2000 au luat fiinta Detectoristii autorizati iau luat pe astia la ochi ca fiind braconieri de 20 de ani. Dar poate ca bietul Detectorist incepator deabia s-a nascut in anul 1991 dar la ei nu conteaza, ura s-a inradacinat adanc incat nu mai poate fi scoasa exact ca o batatura veche.
Deci toti Detectoristii sunt hoti pentru Arheologi si trebuiesc starpiti si din pacate acest slogan a fost transmis si altora.
Asta se poate traduce cam asa. Pe vremea Militienilor daca gaseai un portofel, un portmoneu, un portvizit pe strada si te duceai la Militie cu el sa il predai ca un cetatean onest, pai erai luat la interogatoriu la fel ca un hot client vechi al Militiei.
Daca mai aveai si ghinionul sa fie golit de bani si doar cu buletinul iar pagubasul sa spuna ca era in el o suma importanta atunci iti dadeai foc la valiza ca erai cercetat pana recunosteai ce nu ai facut numai sa scapi de stres.
Ma uit ca si acum dupa un sfert de secol mai avem gandire de Militieni dar nu ma mira pentru ca Arheologii lucrand cu artefacte si luand contact cu persoane straine din occident trebuiau sa invete si tehnici militienesti care au ramas inradacinate in constinta unora.
Eu unul atata i-mi doresc ca toti sa invatam mai intai ca atunci cand vine cineva la tine cu un obiect sa il privesti pe descoperitor ca pe un om onest si cinstit si abia mai apoi daca se dovedeste ca ar fi un excroc atunci sa fie tratat ca atare.
Aceasta a fost spusa si de Domnul Dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu la intalnirea Arheologi Detectoristi de la Prahova dar se pare ca persoana careia ii era adresat sfatul era prea plina de sine, de ura si de servilism si nu cred ca a inteles cum ar trebui sa gandeasca un OM fata de alt OM. Cum spuneau batranii: i-a intrat pe o ureche si i-a iesit pe cealalta.
Poate urmatoarea generatie de Arheologi care se vor naste de azi incolo vor gandi cu o minte limpede si curata. Sa deie Domnul.

Anonim spunea...

Mai baieti ce ii tot pomeniti pe arheologii astia ca doar nu mai sunt imparati pe tarlaua romaniei comunista.
Acum pretindem ca suntem o tara democrata care face parte din Europa asa ca fiecare sa isi vada de treaba lui.
Detectoristii au ca hobi detectia de obiecte metalice si pot detecta oriunde cu conditia sa nu fie sit arheologic si sa nu fie rezervatie naturala unde este interzis a se sapa.
Arheologii au muzeele lor precum si siturile arheologice declarate si doar acolo pot comanda aiurea cat vor.
Asa ca Arheologii sa isi vada de munca lor in ograda lor iar detectoristii sa caute ce vor si cat vor doar in locurile unde au voie conform legii.
Cum a patit si baiatul cu pipa, cine se cred astia sa dea indicatii unde, cand si daca ai voie sa detectezi.
Fiecare sa isi vada de locul lui de munca si sa nu mai faca pe stapanii pamantului tari acesteia, se cred inca boieri?
Cum spunea una ca ea vede toata romania ca un sit arheologic.

Anonim spunea...

Asa este anonimule arheologii astia au cam intrecut masura si dau ei indicatii in tara ca detectoristi sa asculte de ei ca ei sunt oameni destepti cu carte. Cred ca de atata invatatura au luato pe aratura. Si acum la batranete vor sa fie iar strictete.
Ca la noi in tarisoara detectorul sa dispara. Iar ce este ingropat sa ramana inc-un veac. Sa ramana ingropate ca sa nu fie predate. Ca atunci cand le predati voi de lucru le tot dati.

beny spunea...

Nu inteleg de ce nu va alegeti un pseudonim cand comentati, ca nu mai inteleg cu cine vorbesc. Cand comentati, alegeti de sub comentariu, de la "Comentați ca" optiunea Nume / Adresa URL si scrieti acolo la nume un pseudonim al vostru. Nu e nevoie sa puneti si site, daca nu aveti. Eu cred ca asa e civilizat si logic.

Anonim spunea...

Buna BENNY eu sunt HILL hai sa facem comedie cu aceasta porcarie.
Porcarie cu metal ca sa luam si noi un ban.
Un banut, doi, trei acolo ce gasim cu detectorul.
Si comoara de-o gasim la Muzeu cu ea fugim.
Sa o dam pe un pumn de bani ca sa fim facuti golani.
Dara ei au uitat ceva noi ROMANI ne vom chema.

Anonim spunea...

Salut eu sunt Curator Slick .

beny spunea...

Ma scuzati cu glumele nesărate. Credeam ca e o discutie serioasa...

Anonim spunea...

Numele meu este Liar si sant un foarte bun prieten al arheologilor.
Tin sa va spun ca sa nu mai fiti asa crispati si constipati pentru ca nu toti arheologii au ceva impotriva detectoristilor.
Spun asta pentru ca tot timpul sant pe langa ei si stiu cum gandesc. Sant cativa care nu se pot adapta cu noua democratie dar aceia fiind putini nu sunt bagati in seama, fiecare cu fluturasul lui sau popular gargaunul lui.
Au facut ei cateva petitii dar acelea au fost scrise in plina iarna cand ei nu prea au ce face la lucru si se plictiseau, cine a vazut vizitatori la Muzeu in luna Ianuarie? Plictiseala multa, prostie si mai multa, asa prind viata petitile iarna.
Dar acum trebuie si voi sa ii intelegeti si sa ii iertati chear daca va mai scot uneori limba pe ascuns.
Sunt la senectute asa ca nu mai avem ce spune.
Dar e bine si va fi bine ca apar din urma tinerii arheologi care au o altfel de gandire si sigur in curand vor dispare aiurelile cu cautatori de comori, braconieri, profitori, ce voi nu ati avut niciodata momente de halucinatii?
Acum va las eu Liar prietenul Arheologilor, merg sa vad ce mei gandesc.
Cu stima al vostru Liar.

Anonim spunea...

beny cum se mai poate purta o discutie serioasa intr-o situatie neserioasa?
Ce se intampla la noi in legatura cu detectia si detectoarele de metale este de tot rasul pentru cetatenii unei adevarate tari democrate. Unde ai mai auzit in Europa ca cetateanul sa mearga sa declare si sa inregistreze detectorul? Si inca unde, la arme si munitii?
Asta poate fi o situatie serioasa? Hai sa spunem, dao naibi de inregistrare, il inregistram, dar sa fi urmarit ca un personaj periculos este normal sau democratic?
Si pe langa totate aceste mizerii comuniste sa te mai ia si Arheologii la misto si bascalie, ba sa te puna si sub urmarire prin reclamatii la politie?
Spuneau Arheologii la intalnirea din Prahova ca au gasit intr-un sit declarat multe gropi sapate si cica era groapa si fierul ruginit, groapa si fierul ruginit.Pe cine credeau ca prostesc??? pe domnul politist poate. Cine ar fi nebun sa lase fiarele in urma lui cand toti detectoristii strang si cuiele ruginite si le duc acasa din obisnuinta.
Acolo daca chear a existat asa ceva ori a fost facut ca dovada mincinoasa de catre cineva interesat ori a fost un basm inventat ca toate basmele. I-mi este scarba de aceasta mizerie de la noi, In Decembrie familia mi-a facut surpriza un detector dar este si acum in cutie ca nu vreau sa fiu amendat de vreun dobitoc incult cu functie. Astept sa crape toti incultii cu functi ca sa poata omul iesi in liniste cu detectorul.
Asa ca nu vad ce ar fi de discutat serios intr-o tara neserioasa.

beny spunea...

Prietene, una e sa porti o discutie serioasa sau distractiva si alta e sa incerci sa faci misto de mine si sa faci aluzie la mine ca la Benny Hill. Si mai grav e sa nu ai respect fata de interlocutori, semnand anonim. Am incheiat discutia, poti sa comentezi in continuare si sa iti raspunzi tot tu singur tie, in mod anonim. Sper ca te va multumi aceasta auto-satisfacere.

beny spunea...

Te inseli si astept scuze. Nu am nici un cont pe Detectie metale ala. N-am nici un cont pe nici un forum. Rog admin sa stearga orice comentarii care privesc interlocutorul si nu subiectul de discutie.

Anonim spunea...

Salut, imi place sa imi spun Vanatorul, pentru ca asta ma defineste cel mai bine, adika Vanator de Comori dar deocamdata fara comori dar cu multe potcoave la activ.
Citind pe aici despre disputa dintre arheologi vs. detectoristi vreau sa va precizez ca si in uk. si cam peste tot exista arheologi cu ochelari de cal, adica ingusti la gandire si la timpurile moderne in care omenirea progreseaza si cauta istoria pierduta, ca peste 100 de ani altii sa caute istoria zilelor noastre sau ce o sa mai ramana dupa un posibil conflict nuclear (cenusa si iar cenusa).
Asa ca toate tarile au arheologii lor printre care si falitii lor. Nu exista padure fara uscaturi asa ca nici arheologi fara invidiosi.
De fapt ce reproseaza arheologii peste tot? Ca se distruge stratigrafia pentru ca ei asta fac, adika sapa un sant si se uita la componenta pamantului care este asezat in straturi. Asta este placerea lor sa vada si sa incerce a stabili carei perioade corespunde. Asta este HOBIUL lor si il iubesc, il venereaza, il elogiaza, il duce prin paroxism pana la extaz.
De ce se supara cand vad un detectorist ca face o gropita? Simplu pentru ca uni dintre ei venereaza pana la absurd stratigrafia. Cand mergi la balta si incerci sa faci o baie langa un pescar, ce va face pescarul? Scandal, gargara, galagie, tiganie.
Dar daca merge un grup de excursionisti pusi pe glume si rasete prin padure unde sunt cativa vanatori si asteapta sa vina vanatul, oare ce vor face vanatorii? Normal, scandal, gargara, galagie, tiganie.
Si care este rezolvarea in asemenea situatii? Simplu, fiecare trebuie sa il inteleaga pe celalalt si sa se respecte unul pe altul pentru ca pana la urma fiecare are dreptul la o viata libera asa cum si-o doreste fara a deranja sau ai lua dreptul la libertate celui de langa el. Asa traiesc de secole vanatorii si pescarii alaturi de concetatenii lor fara cearta si jigniri.
Cam asta ar insemna adevarata democratie sau spus popular, dreptul la libertate.
Daca nu ati inteles cam ce am vrut eu sa spun atunci urmariti aceasta inregistrare din uk. unde veti afla ca peste tot exista arheologi ingusti dar totodata exista si detectia legala cu detectoristi liberi a detecta.
Si la ei ca si la noi se explica clar ca fara detectoristi multe obiecte ar fi ramas nedescoperite, deci acesta este adevarul pe care toti ar trebui sa il recunoasca.
https://www.youtube.com/watch?v=m6I2Qh8c4Jk

Anonim spunea...

Interesant filmuletu pe care l-am vizionat si eu acum. Arheologii profita de relatia lor cu presa si pot transmite ideile lor total neortodoxe prin massmedia si mai ales pun ca argument suprem scolile lor cu teze si doctorate. Dar se pare ca le lipseste scoala ce-a mai importanta si anume Scoala vietii in care mai intai inveti a respecta pe aproapele tau si sa nu minti, aceasta scoala o predau mamicile in primi ani de viata cand iti spuneau, respectal pe nenea si zi sarutmana iar a doua lectie era, sa nu minti ca te bate Doamne Doamne, dar se pare ca unor oameni nu le pasa de acele lectii.
Si domnul Dan din filmulet atrage atentia arheologilor ca exista detectoristi cu facultati ca Avocati, Doctori si Ingineri, Economisti, Manageri si alte profile, oare cu ce e mai buna sau mai mare facultatea de Istorie? cu nimic ca doar tot facultate este.Dar asa sunt unii care se dau mari si destepti dar de fapt sunt p..... gramada. Vorba ceia , tot prostul nu-i destul pana nu e si fudul.
Dar speram ca macar alte institutii ale statului sa aibe personal intelept si cu picioarele pe pamant, intr-un cuvant oameni normali si sanatosi la cap.
Totul are o explicatie, de atata gandire ce o fi, de cand o fi, a cui o fi? normal ca neuronii se distrug prin multa folosire si asa omul o ia razna.

Anonim spunea...

Englezul asta Dan o fi cam zapacit si glumet in filmarile lui dar in critica adusa arheologilor a dat dovada de seriozitate si a punctat la fix (bull's eye) starea de constipare a arheologilor fata de detectia de metale.
Ia citit la fix pe arheologi pentru ca nu prea avea ce citi, totul se rezuma la ignoranta, incultura si inadaptare fata de noul hobi detectia de metale.

Anonim spunea...

Un comentariu foarte interesant facut de un Arheolog englez la filmul lui Dan. Si la ei ca si la noi sunt Arheologi constienti ca o colaborare Arheolog-Detectorist este mult mai productiva decat ura si dispretul care nu duc la nimic bun.
Jo Jones
4 days ago

Good rant Dan! I'm an archaeologist. I do not hate people like yourself who use a metal detector and find items of historical interest. You, and many others find things which would have been lost for all time but for your intervention. Where possible I am happy to have someone on site with a metal detector who can pin-point where a metal object is and mark the spot so we can take extra care when excavating. Many sites are excavated in a hurry before buildings or roads are built or laid and we work to a tight time frame, but as we work, we destroy the site. What we attempt to do is to gain as much information as possible during that brief window of opportunity. I've worked on many sites without being paid a penny and have gone on site in the morning to find holes dug into obvious graves,or buildings. How does that make me feel? I know those are the story's that are passed around, just as I know that some archeologists have 'taken' items from a dig. Good and bad on both sides Dan. Only thing I want to ask metal detectorists to do is report items of importance. You all know what those are. Let's share our knowledge and love of the past, not waste energy slagging each other off. If we work together we can achieve much, much more. Good luck.

Anonim spunea...

Aveti aici si o traducere aproximativa. Ar fi bine sa gandeasca asa si Arheologii nostri pentru o mai buna colaborare. Doar impreuna in respect si armonie se poate face ceva constructiv si nu distructiv Good luck.

Buna retorica Dan ! Sunt un arheolog . Eu nu ii urăsc pe oamenii ca tine care utilizează un detector de metale pentru a găsi obiecte de interes istoric . Tu , și multi altii ati găsit lucruri care ar fi fost pierdute pentru totdeauna , dar pentru intervenția dumneavoastră (sapaturi) . Acolo unde este posibil as fi fericit de a avea pe cineva (calificat)pe site-ul cu un detector de metale care pot puncta locul unde este un obiect metalic și a marca locul astfel încât să putem avea grijă suplimentara atunci când sapam . Multe site-uri sunt săpate în grabă , înainte de a construi cladiri sau drumuri ar trebui sa cercetam pentru o perioada de timp , dar cum se lucreaza , ni se distruge site-ul . Ceea ce încercăm să facem este de a obține informații cât mai mult posibil în timpul acestei scurte deschideri a oportunitati . Am lucrat pe mai multe site-uri fără a fi plătit, fara a primi un bănuț și am plecat de pe un sit-arheologic (unde lucram) de dimineața pentru a găsi găuri săpate în morminte evidente , sau clădiri . Cum ma face să mă simt ? Știu că acestea sunt povesti , care sunt din trecut , la fel cum știu că unii arheologii au " luat " un artefact de la o sapatura . Bine și rău este de ambele părți Dan . Un lucru vreau să întreb pe detectoristii de metale, de ce nu face un raport de importanță . Știți cu toții ce sunt acelea . Să ne impartasim cunoștințe noastre și dragostea pentru trecutul nostru , sa nu irosim energia noastra pentru jigniri si sa ne oprim. Dacă vom lucra împreună , putem realiza multe , mult mai multe . Mult noroc.

Romania Tv spunea...

Fănel Şerban, pastor protestant în Braşov, este pasionat de istoria antică a României. De trei luni el are un detector de metale pe care îl foloseşte cu o autorizaţie specială, potrivit România TV.

"După cinci ore de umblat prin pădure şi detecţie, după ce am găsit multe cuie, bănuţi, am zis să mai merg câţiva paşi. Când am văzut primul fragment din verigă am fost foarte entuziasmat", a declarat Fănel Şerban.

Întregul tezaur a fost predat Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. "După părerea specialiştilor, ele ar data din prima epocă a fierului. Este o descoperire importantă, în sensul că pe teritoriul ţării noastre se găsesc foarte, foarte rar astfel de piese", a spus Florin Moşei, muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Tezaurul a fost găsit în Şcheii Braşovului. Locul nu va fi divulgat, până când arheologii nu vor cerceta zona pentru a nu fi invadată de căutătorii de comori.

În urmă cu o lună, pastorul a mai descoperit patru verigi asemănătoare pe care le-a donat Muzeului de Istorie din Braşov.

Anonim spunea...

Va mai aduceti aminte de Schita Domnul Goe scrisa de I. L. Caragiale?
In care Mamitica impreuna cu toate personajele il bombardau pe Goe cu fraza: NU E VOIE, STAI FRUMOS.
Ei uite ca traim in zilele noastre ca in schita lui Caragiale, numai ca in locul lui Goe sunt Detectoristii care marg la Muzee sa intrebe si ei cam pe unde au voie sa detecteze ca sa nu aibe probleme .
Si raspunsul este cam peste tot acelasi: nu ai voie sa detectezi nicaieri.
Atunci Detectoristul intreaba plin de uimire: dar in curte la mine am voie?
Raspunsul este acelasi: nu nici in curtea ta nu ai voie.
Atunci Detectoristul intreaba naucit si ametit de raspuns: da unde am voie sa caut cu detectorul?
Raspunsul vine imediat fara timp de ragaz: nicaieri.
Pai bine mai copilasi adulti cu detectoare, oare voi nu stiti sa cititi sau daca cititi sa si intelegeti ce scrie in lege?
Detectia este interzisa doar in situri arheologice care apar trecute in RAN si unde trebuie sa pastrezi o anumita limita in metri de la marginea sitului.
Si mai este interzisa saparea in pamantul Rezervatilor si Parcurilor dendrologice.
In rest detectia si sapatul este liber cu conditia sa astupi gropile facute ca un cetatean cumsecade.
Pai ce a-ti vrea sa va spuna cei de la Muzee? Da copilasi mergeti si cautati artefacte ca pentru noi este o mare bucurie cand le gasiti voi si nu le gasim noi Arheologii ca sa mai avem si noi ceva bucurii ca in trecutul comunist.
Este ca si cum ai merge la vacarul satului si l-ai intreba cam asa: nenea pot si eu sa las oile mele aici pe pasune sa pasca ca sa deie mult lapte?
Si raspunsul va fi cam asa: nu, dute acasa si tinele in saivan ca altfel pierd eu din laptele vacilor mele si nu mai am ce "mulge".
Asa cu vacarul satului ii este frica ca scade productia la muls.
Asa ca ar fi normal cand mergeti la Muzee sa predati ce ati gasit, eventual sa intrebati cam ce sunt si din ce perioada (dar depinde peste cine dati ca unii nu au timp sau chef sau pricepere ca sa va spuna ce si cum).
Si dezvatativa de a mai pune stupida intrebare unui arheolog: ce spuneti, cam pe unde am voie sa caut.
Ei au capul plin, asa ca nu mai au loc in el si de locurile unde sa caute altii si nu ei.
De cautat ar cauta daca nu ar fi comoditatea asa mare si munca fizica asa de grea, ei alta este la birou.
Asa ca daca vreti sfaturi despre legea detectiei si locurile unde se poate detecta intrati pe DetectieMetal si History Detecting site-uri serioase cu Detectoristi seriosi dar gasiti si aici pe HartaComorii legislatie si sfaturi pentru detectie.
Totul este sa stiti unde sa cautati un sfat bun si prietenesc si lasatii pe cei rai cu rautatea lor pe capul lor.

Anonim spunea...

Va salut pe toti Anonimii. Bune komentari dar si buna deskoperirea de la brasov. Vremea rezolva toate problemele si uite ka ploaia de la noi a stins cearta dintre detectoristi si istorici. Ploua, ploua si iar ploua asa ka detectoristii stau in casa si lustruiesc fiarele vechi iar specialistii stau si motaie nederanjati. Nu sant predari, nu sant recompensari, nu e de lucru peste program asa ka toata lumea e fericita mai putin detectoristii impatimiti care sufera ka nu pot iesi mai des pe teren la cautat potcoave, cuie, doape si mai rar comori. Dar e bine, e foarte bine ca trebuie sa vina cele trei luni de secata cumplita prognozata de meteorologii nostrim mari specialisti care au prezis ca in Iunie, Iulie, August vor fi trei luni fara pic de ploaie si prielnice cautatorilor de comori. Minciuni si iar minciuni cum pot fi gasite doar pe la noi. Mai buna era predictia lui Topor care prevedea vremea dupa cum umbla porcul cu paiul in gura. E dar acum avem Specialisti.

Anonim spunea...

Preteni, unde pot merge pt a-mi face actele sau permisul pt detectorul de metale??
Si de ce nu am voie sa caut unde vreau? Stima! (sunt nou in meseria asta)

Anonim spunea...

Mergi la ofiterul de Patrimoniu de la Politie, iti va explica el tot. In primul rand, nu ai voie sa detectezi in siturile arheologice declarate si nici in apropierea acestora. Nu ai voie sa faci detectii fara autorizatie.
Dar cel mai bine mergi cu factura detectorului si cu dovada ca ai cazierul curat la ofiterul din zona ta si obtine prima data autorizatia.
Iti va explica el totul, te va si pune sa semnezi probabil ca ai inteles.

Anonim spunea...

OK, eu de ex as vrea sa merg pe malul marii, vreau sa detectez pe malul marii, imi trebuie autorizatie?

Anonim spunea...

Iti trebuie autorizatie pentru detector si daca detectezi in curte la vecinul tau, si chiar daca ai aprobarea lui.
Pe malul marii nu cred ca ai voie sa detectezi niciunde, nici cu autorizatie de detector, cu exceptia situatiei ca esti arheolog, ceea ce nu esti, si doar daca ai si aprobare. Aproape tot litoralul romanesc e declarat sit arheologic.
Trebuie sa intelegi ca trebuie sa mergi la Politie daca vrei sa fii in legalitate. Altfel pastreaza detectorul in cutie in dulap si mergi cat mai grabnic la Politie sa il declari.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.