marți, 13 mai 2014

Comoara descoperită de câțiva copii într-o vizuină de vulpe din România

95 de monede dacice din aur au fost aduse ieri la Primăria comunei Orăştioara de Sus din judeţul Hunedoara. Din primele informaţii reiese că ar putea fi vorba de şi mai multe monede. Poliţia a început o anchetă, anunta Adevarul.ro.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, Augustin Lazăr, spune că cercetările în acest caz au fost începute înainte de momentul găsirii kosonilor: "Se fac cercetări într-un caz de braconaj arheologic, verificări începute încă dinaintea momentului la care s-au găsit monedele. Mai multe informaţii nu putem oferi, deocamdată".


“Ieri la ora 11.00, la sediul primăriei s-a prezentat un localnic din satul Ocolişu Mic cu 95 de monede dacice galbene de tip Koson. Omul ne-a povestit ca monedele au fost găsite într-o sticlă de plastic băgată într-o vizuină de vulpe, iar găsitori au fost trei copii care se întorceau de la joacă. Zona cu viziuni de vulpe este situată între satele Ocolişu Mic şi Ludeştii de Jos. Din ce am înţeles eu, cei trei copii au împărţit monedele şi le-au spus apoi părinţilor. Mama unuia dintre copii s-a prezentat apoi la cetăţeanul care a venit cu ele la noi spunându-i acestuia că nu are ce să facă cu ele, iar dacă nu le ia să le prede aautorităţilor, ea le aruncă. Întâmplarea a făcut ca la momentul în care a venit cetăţeanul cu cele 95 de monede, în primărie să se afle cu treabă şi un angajat al postului local de poliţie”, povesteşte primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşesc.


Conform acestuia poliţiştii au început încă de ieri o anchetă iar numărul monedelor ar putea să fie şi mai mare, după ce se va discuta şi cu familia celui de-al treilea băiat din grupul găsitorilor.


În ultimii 10 ani, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba a întocmit nu mai puţin de cinci dosare penale ce au ca punct comun infracţiunile de căutare, găsire şi traficare ilegală a unor bunuri de patrimoniu valoroase (brăţări dacice, monezi din aur şi din argint, scuturi şi alte artefacte). 35 de persoane au fost inculpate până acum în aceste dosare. Patru dintre cauze se află deja pe rolul instanţelor de judecată în diferite faze procesuale, mai precizeaza publicatia Adevarul.

Căutările de aur în Munţii Orăştiei au început încă din secolul XlX dar "febra aurului" ce a cuprins atunci întrega zonă a fost temperată de stăpânirea austro-ungară prin trimiterea de trupe ale armatei imperiale în zonă. Fenomenul a reapărut după Revoluţie. Încă de la începutul anilor '90 se vorbea în zonă de sute sau chiar mii de kosoni găsiţi în arealul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Update 14 mai 2014: Conform unui videoreportaj ProTv, ar fi vorba de un total de 140 monede.


PRO TV: Pustii aveau de gand sa necajeasca o vulpe care isi facuse vizuina acolo. Cum aceasta i-a pacalit si a scapat cu fuga, au fost curiosi sa vada totusi ce se ascunde in culcusul ei. Asa au gasit banii pe care i-au impartit .

Cei trei amici au 11 ani si isi petrec majoritatea timpului impreuna.

Duminica, ei au plecat sa se joace intr-o padure de la marginea satului Ocolisu Mic. Nu stiau ca vor deveni eroii unei intamplari pe care si-o vor aminti toata viata. Unul dintre ei a fost cel curios sa vada ce se afla in vizuina unei vulpi si asa a dat peste comoara.

Pustii au incercat sa imparta in mod egal kosonii, 140 la numar. Cum nu au putut sa faca asta pe ultimul l-au aruncat in padure.

Unul dintre copii spune: "Si unul nu ne-o iesit si l-am aruncat in padure, si unul l-am pierdut pe aici cand am fugit sa mergem acasa."

Bucurosi, copiii s-au intors acasa cu o mica avere. Pe piata neagra pretul unui koson porneste de la cel putin 2000 de euro. Cand le-au povestit totul parintilor, acestia au inteles ca nu e de gluma. Desi provin din familii modeste, oamenii nici n-au vrut sa auda de pretiosii kosoni.

In comuna vestea s-a raspandit repede iar unii dintre localnici, mai hatri, s-au pus deja pe glume.

Localnic: "Cineva o fost pacalit de vulpe, cine nu se stie......"

Emil Tamasoiu, invatator: "Acesti copilasi impreuna cu parintii lor au facut un gest extraordinar, merita o recompensa extraordinara din partea statului roman".
Autoritatile spun ca cei 140 de kosoni descoperiti de copii sunt probe intr-un dosar mai amplu.

8 comentarii despre subiectul „Comoara descoperită de câțiva copii într-o vizuină de vulpe din România”:
Anonim spunea...

Parintii copiilor si-au dovedit moralitatea, dar au si ajutat intr-o ancheta. In orice stat civilizat se acorda recompense in astfel de situatii. Valoarea kosonilor descoperiti este de 5-10 miliarde lei vechi. Macar cateva sute de milioane de lei vechi sa le fie acordati ca recompensa fiecareia dintre familiile copiilor.

Anonim spunea...

Aveti perfecta dreptate, asa este corect si civilizat.
Dar cum in Romania nimic nu mai este corect si civilizat, scuze au destule cand statul trebuie sa iti deie dreptul.

Unknown spunea...

140*2000 = 280000Euro minim de unde 30% = 76000 euro ... cam 25000euro de caciula, asta ar trebui sa primeasca acesti copii dar se pare ca in Romania... cand statul trebuie sa dea bani, o da intoarsa. PS: Se va face o ancheta se va gasi un vinovat care deja are dosar penal si se va musamaliza totul... astfel copiii vor ramane cu buza umflata si probabil in acte cineva va lua cei 76000 de euro. Scurt si la obiect.

Anonim spunea...

Cei trei copii au fost recompensati ieri cu cate 10.000 lei fiecare.
Decat nimic sunt buni si atat, au spus ca vor sa isi cumpere ATV-uri sa colinde dealurile si cand implinesc 18 ani o sa-si cumpere detectoare ca sa gaseasca si alte comori.
Asa gandesc copii, ca totul este frumos si curat.
Iar o sa apara vreun carcotas frustrat incompetent inadaptabil marginalizat cu salariu mare nejustificat de la stat sa spuna ca se incurajeaza hotia.
Nu fraierilor, nu se premiaza hotia ci se premiaza omenia si cinstea.
Cinstea pe care acesti copii au aratat-o tarii.
Cinste pe care multi dintre noi au pierdut-o, daca au avut-o vreodata.
Invatati de la acesti copii si parintii lor ce inseamna a respecta legea.
Cinste lor ca o merita.

Anonim spunea...

Au facut cu ei ca si cu Iulian cel care a gasit cel mai mare tezaur de arginti cu detectorul.
Ia premiat ca sa nu le mai deie cei 30 la suta din valoare.
Lui Iulian iau dat un premiu de 10.000 euro si trebuia sa primeasca 200.000 euro cei 30 la suta din valoare, asa ca a ramas cu cei 10.000 eu si cu murdarirea lui ca om ca ar fi braconier, frumos, foarte frumos, suntem saraci dar suntem si nesimtiti.

Anonim spunea...

Ia sa facem o socoteala babeasca, cum spuneau pe vremuri batranii cand se faceau socoteli cinstite, asta pana sa vina comunisti la putere si sa faca tot felul de socoteli inselatoare prin care te faceau tot pe tine dator la Stat dupa ce iti luau toata agoniseala din anul respectiv, da nici cu astia nu e mai cinstita socoteala.
Deci 140 monede X 8,4 grame = 1176 grame.
Aurul de 22 karate la BNR costa 120 lei / gram.
1176 grame X 120 lei = 141120 lei iar 30 la suta ramane 47040 lei - 16 la suta impozitul ramane 39514 lei.
39514 impartit la 3 copii ar veni 13171 lei de persoana. Si ei leau dat doar 10000 de copil.
Unde mai pui valoarea istorica ? Sa nu spunem valoarea reala pe piata internationala care este de 1500 $ pe moneda postate pe E-bay.
Si ne mai miram de ce ne fac straini neam de hoti.
In 2009 mi-am facut PFA in meseria mea sa castig un ban cinstit fara sa fiu sluga la patron. da cand au inceput hoti sa imi ceara taxele mai mult le dadeam lor decat imi ramanea mie. Anul urmator am inchis PFA-ul ca munceam si eram tot dator la Stat. Asta da democratie, pacat de cei morti la revolutie.

Anonim spunea...

A naibii vulpe, s-a domnit, nu-i mai place pestele! Acum isi cumpara doar file de pangasius ca are kosoni.

Anonim spunea...

si ti-se pare cinstit 10000! miar fi rusine sa scot vorbele astea "au primit 10000"
de ce n-au primit cat li-se cuvenea?

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.