miercuri, 11 iunie 2014

Comoară descoperită la Mânăstirea Sfântul Nicolae

Noi artefacte si constructii ecleziastice, vechi de aproape jumatate de mileniu au fost gasite de arheologii ieseni intr-o celebra manastire situata la marginea orasului Iasi, scrie bzi.ro.


"Pe 30 mai 2014 am reusit sa scoatem la iveala noi descoperiri importante la Manastirea Sfantul Nicolae de la Aroneanu. Astfel, in cripta de piatra pe care am gasit-o acum cateva zile, in zona pronaosului, au fost gasite obiecte de podoaba din aur si o moneda. Este vorba de nasturi, inele, cercei sau obiecte de genul celor care se aplica pe haine. Deocamdata nu putem spune cu exactitate despre ce este vorba! Este foarte probabil ca acestea sa fie din secolul al XVI-lea si sa fi apartinut celor care au fost inmormantati aici. Urmeaza sa facem cercetari amanuntite, inclusiv antropologice. Atentie, nu vorbim de obiecte care sa fi apartinut ctitorilor acestui lacas de cult", a mentionat arheologul medievist Stela Cheptea, coordonatorul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana Iasi din cadrul Academiei Romane.


Alaturi de colaboratorul Bobi Apavaloaie, acesta a scos la iveala informatii valoroase despre realizarile unor mari domnitori ai Moldovei. De reamintit ca, acum o luna si jumatate, la Manastirea Aroneanu, în apropierea locului în care domnitorul Alexandru Lapusneanu, tatal natural al lui Aron Voda, construise asa-numita "Manastirea de la Greci", datata intre anii 1593-1594, au demarat cercetari istorice importante. Atunci, aici au fost gasite oseminte ale unor vechi calugari greci, chiar de la Muntele Athos. Intre timp, au aparut noi date.

Dupa aceste descoperiri, recent, au iesit la iveala si sase cripte din piatra sau cavouri din piatra. Mai mult, am gasit si o alta cripta mai noua, din caramida in care se aflau schelete umane. Peste toate, a iesit la iveala si vechea catapeteasma a bisericii, din timpul domniei lui Aron Voda. Conform datelor istorice oficiale, monumentul a fost ridicat de Aron Voda Tiranul, cu materiale pregatite de domnul anterior, Petru Schiopul. Este ultima ctitorie a unui domn din stirpea Musatinilor.

5 comentarii despre subiectul „Comoară descoperită la Mânăstirea Sfântul Nicolae”:
Anonim spunea...

O avea legatura cu Sfantul Nicolae care aduce cadouri la copii ? Pe un inel e un chip de copil, iar bijuteriile par niste globulețe si ornamente de pus in brad.

Anonim spunea...

Nici nu stiu cum sa va spun, Domnilor Arheologi sau Tovarasi Arheologi.
Da voi chear ca nu mai aveti frica de Dumnezeu, sau poate ca nici nu credeti in Dumnezeu ca aia cu multa scoala devin incet, incet atei si uita cand au fost in scaldatoare si botezati in numele Tatalui si a Fiului si a Duhului Sfant.
Da sa ajungeti sa profanati mormintele din Biserici nu credeam ca o sa apuc aceste fapte, da se vede ca uraciunea se apropie in pasi repezi. Batuvar Dumnezeu si pe aia de vau pus la asa pacate.
Iesiti naibi in paduri sau luati-o pe araturi ca sa cautati relicve nu sa mergeti la sigur scotand mortii din groapa ci ca in folosul istoriei, of batuvar sa va bata, da popi aia cum va lasa la asa bazaconii ca in iad vor putrezi. Cred ca plange Dumnezeu si Maicuta lacrimeaza, cand se uita si priveste cum stiinta DELIREAZA.

detrax spunea...

Daca esti asa credincios, de ce folosesti numele celui rău si "blesteme" in comentariu ? :)

Anonim spunea...

Ca sa stie ce ii asteapta pe cei ce fac sacrilegiu. De asa multa democratie fiecare face ce il taie capul nemaitinand cont de nimic. Cineva ar trebui sa le mai deie cate o palma peste obraz din cand in cand ca sa ii aduca la realitate, dar cine?

Anonim spunea...

Nu departe anul trecut 2013 se gasise un destept de bubuie cica sa dezgroape osemintele tuturor incoronatilor care au domnit in Moldova si Tara Romaneasca sa le faca ADN-ul, cica sa vada daca erau rude sau erau copii din flori.
Noroc ca s-a trezit din delir unul mai cu scaun la cap si i-a tras de urechi ca sa astupe mormintele pe care apucasera sa le profaneze.
La noi ca la nimeni, atunci cand un IDIOT ( idiot este omul cu idei, de aceea i se spune idiot) are o idee poate sa o si puna in aplicare facand experiente pe ce si unde isi doreste. Da bine am mai ajuns cu atatia idioti.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.