In cursul zilei de 5 ianuarie 2013, Dumitru Banța ( un pasionat de de detectie metale din Dolj ) a descoperit cu un detector de metale un tezaur monetar in greutate de 1,807 Kg ( aproape 2 Kg ), constând dintr-un numar de 1.471 monede de argint medievale emise in sec. XVI.
"Totul a pornit de la povestile din bătrâni, spuse la gura sobei", povesteste Dumitru Banța, scoțând in evidență rolul pe care l-au avut legendele despre comori in descoperirea tezaurului.
"Tot timpul am crezut ca va veni acel moment. Tot timpul am crezut ca va fi prea tarziu. Cand am putut, am achizitionat un detector de metale si tot ce am acumulat in copilarie, mi-a folosit acum. Este o pasiune, o pasiune frumoasa, o pasiune nobila, unde am intalnit foarte multi oameni inteligenti, oameni care cunosc istoria adevarată", mai povesteste descoperitorul comorii, care explica faptul ca nu traiesti din detectie metale, ci ca este un hobby caruia îi acordă aproximativ 20 zile de cautări pe an, din cauza timpului liber limitat.
Dintre monedele descoperite, 1.416 de bucati sunt sunt monede turcesti, iar restul sunt taleri, grosi si alte monede europene valoroase din punct de vedere patrimonial, emise de catre regi, imparati, principi europeni ca Rudolf II, Maximilian II, Ferdinand I, etc. Diversitatea monedelor ce compun tezaurul si ingroparea acestuia, sugereaza o posibila prada ca urmare a jafurilor si campaniilor militare din timpul domniei lui Mihai Viteazul, la sfarsit de sec. XVI, conform specialistilor in domeniu.
Descoperirea a fost anuntata in termenul legal institutiilor abilitate, respectandu-se prevederile HG 43/2000 privind regimul descoperirilor arheologice intamplatoare care spune ca care spune ca orice descoperire arheologica intamplatoare trebuie declarata institutiilor abilitate si predata in termen de maxim 72 de ore de la descoperire.
Va invităm să urmăriti un videoreportaj denumit "Cautatorii de comori", difuzat pe TVR 3/ TVR Craiova si realizat de ALINA ȘERBAN, editor imagine: SORIN ADAM ( uploader pe Youtube al reportajului ), imagine: MIHAI MURĂREȚU.
Reportajul este realizat in Bulzești, locul unde s-a descoperit comoara, tezaur despre care am scris pe Harta Comorii la inceputul anului 2013, in articolul de AICI.
Interesanta este si declaratia directorului Muzeului din Craiova, care precizeaza ca dupa ce valoarea tezaurului este stabilita, in cazul in care muzeul nu dispune de bani pentru a acorda recompensa de 30% celui care a gasit comora, Directia Județeană de Cultura anunță alte muzee din țară, iar in caz ca nici acestea nu sunt dispuse să plateasca recompensa, legea nu ar mai prevede nimic, nici o altă solutie de plata. Dar totusi comoara rămâne in continuare in proprietatea statului.
Mai exista situatia cand, dupa predarea legala a unui tezaur, Directia de Cultura il trimite in custodie unui muzeu, dar care poate nu doreste sa plateasca recompensa, dintr-un motiv specificat. Directorul muzeului mai evidentiaza astfel o carența a legii, mai exact situatia in care muzeul nu doreste sa păstreze anumite piese, din cauză că mai are deja in inventar si altele similare din serii lungi, provenite din alte descoperiri. În aceasta situatie, "în nici un caz piesele nu se pot reintoarce la cel care le-a gasit", mai precizeaza directorul muzeului.
Deci, care este solutia pentru ca descoperitorii sa isi primeasca recompensa ? Directorul muzeului spune ca legislatia detectiei metale ar trebui pusă in consens cu legislatia altor țări europene.
Sincer legislatia ar trebui pusa in consens cu legislatia Engleza, dar....
Daca veti viziona reportajul in care D-nul Director Tarnoveanu de la MNIR mentioneaza ca dansul in colaborare cu alti specialisti de la noi a inaintat o propunere de legislatie pentru detectia de metale la sfarsitul anilor 90 din romania iar cand legea detectiei de la noi a aparut era cu totul altceva, adica era o lege facuta de fosti comunisti care nu vroiau o lege democrata pentru ca ei atata gandesc, daca sunt batuti in cap si plini de sloganuri comuniste precum Putin astia nu pot intelegi cum un om, un cetatean poate sa aibe drepturi si libertate.
Asa ca au facut o mizerie de lege a detectiei in care omul este vazut de la inceput ca un posibil infractor (inregistrarea detectorului la arme si munitii care se face doar la noi) care in momentul cand gaseste si un rahat mai vechi de 100 de ani trebuie sa il predea iar daca are norocul sa descopere un tezaur valoros este la cheremul Specialistului care evalueaza monedele dupa cum vrea iar recompensa o primesti tot cand vor ei.
Cat despre a cauta verighete pe malul marii si nu ai voie este tot un abuz din partea comunistilor care inca mai sunt pe functii ca de, cum tovarasul sa gaseasca o verigheta si sa se imbogateasca. Dar ce sit sau shit poate fi la Mamaia ?
Dar pana nu se schimba generatia de fosti comunisti si generatia care le urmeaza care este scolita tot de fosti comunisti la noi nu vor fi legi democrate.
Cum spunea Silviu Brucan, trebuie sa treaca 4 generatii pentru ca gandirea romanilor sa se schimbe. Din pacate inca nu a trecut nici o generatie, deabia acum incepe sa ii ieie dracu unu cate unu si lasa tot ce au furat ca nu pot duce cu ei pe lumea cealalta. Asa o sa crape si cei care ne-au dat paine si carne pe cartela dar la fel o sa crape si cei care au furat averea tarii adica ca niste comunisti de doi bani.
Asa ca sa nu va asteptati la o lege mai buna in urmatorii ani, poate peste 2 sau 3 generatii dar aceea lege nu va mai fi pentru noi, nici pentru copii nostri va fi pentru copii copiilor nostri si traim cu speranta ca ei or sa o duca mai bine decat am dus-o noi in comunism si mai apoi in democrato - comunism.
Pana atunci rabdam si ii binecuvantam pe toti comunistii de doi bani.
Diversitatea monedelor ce compun tezaurul si ingroparea acestuia, sugereaza o posibila prada ca urmare a jafurilor....
Adica negustorii nu puteau face comert si cu turcii si cu ungurii de peste munte ?
Daca specialistii de la noi gandesc ca si acum 400 de ani toti romanii erau hoti si jefuitori atunci sa nu ne mai miram ca toti detectoristii din zilele noastre sunt catalogati braconieri.
Pai mai desteptilor eu unul cred ca acea comoara sau tezaur monetar este agoniseala unui om instarit adica un mic bogatas sau boieras care atunci cand umblau cetele de talhari prin sate si cautau sa confiste agoniseala oamenilor, deci acei mici oameni instariti mergeau in camp si-si ascundeau agoniseala in speranta ca dupa ce trecea valul de talhari sa o poata dezgropa.
Pe ce ma bazez cand afir aceste lucruri ?
Cand veneau talharii, ei veneau in cete de cateva persoane, furau banii si sa zicem ca ii ingropau ca sa ii ieie mai tarziu, dar din toti tot scapa unul cu viata care mergea si dezgropa comoara.
Dar daca banii erau ingropati de proprietar atunci el fiind singur, pentru ca nu mai lua pe nimeni sa stie locul,si o mierlea la venirea hotilor care cautand banii in casa si negasindui il omorau pe propietar de ciuda. Asa ramaneau banii ingropati pana in zilele noastre cand erau gasiti de detectoristi, oameni cinstiti care predau tezaurul la muzeu.
Asa ca nu mai ganditi ca hotii care zic ca daca ei sunt hoti atunci toti romanii-s hoti pentru ca hotul nu poate concepe ca exista si oameni cinstiti, pe cand voi specialisti in ale cercetarii cred ca aveti o impresie mai buna despre oameni, nui asa ???
Anonim, temenul "Sugereaza" nu este sinonim cu "indubitabil". Poate fi si ca tine, poate fi si ca ei. E imposibil sa spui ca e 100% ca tine sau ca ei. Nu poti dovedi, poti doar presupune.
De aceea iti recomand sa fii mai calm si mai decent in exprimare si mult mai putin agresiv. Ma gandesc ca aici posteaza oameni dintr-o comunitate civilizata, nu dintr-una medievala. Sa dovedim ca suntem contemporani cu secolul XXI.
Tocmai, cred ca ar fi timpul sa fie schimbate "tiparele" care s-au folosit pana acum.
Acest tezaur a fost ascuns de jefuitorii (braconierii) lui Mihai Viteazul.
Tezaurul de la Golesti a fost ascuns tot de niste talhari (otomani) care pierzand lupta au fugit mancand pamantul.
Ar cam fi vremea sa spunem: acest tezaur a fost ascuns de un boier roman care nu a vrut sa plateasca taxa pe fum din aceea perioada asa ca a ascuns toata agoniseala sa si s-a declarat falit la fisc cerand intrarea in faliment dar totodata sa poata face comert in continuare fara a mai plati dari lui Voda, cam asa cum se practica si in zilele noastre.
Da ce, ai nostri nu erau destul de bogati pentru a ascunde o comoara?
Sau eram cu totii analfabeti si saraci cum vor unii sa ne scoata ca popor.
Eu nu ma refeream la persoana care a postat acest articol ( pentru ca ce a scris a preluat din spusele specialistilor ) ci ma refer la specialistii nostri cu salarii de specialisti care pentru a scapa mai repede de a da un raspuns afirma despre tezaure ca pe banda rulanta ca au fost ascunse de hoti, talhari, ticalosi.
Sant curios in Anglia cate tezaure sunt atribuite hotilor, talharilor, ticalosilor englezi ? Cred ca nici unul pentru ca englezul il respecta pe englez.
Cred ca ar fi timpul ca si romanii sa ii respecte pe romani si sa nu-i mai faca popor de hoti si jefuitori.
Eu as comenta la acest articol doua lucruri:
- despre modul frumos cum a vorbit descoperitorul si despre gestul sau legal si onest de a preda comoara, dar si despre faptul ca a fost impulsionat sa porneasca in cautari de catre LEGENDELE DESPRE COMORI, fara de care nu ar fi inceput acest hobby, iar tezaurul NU AR FI FOST DESCOPERIT
- despre ce scrie sub documentar, adica despre ce se intampla cu plata recompensei, cand muzeele nu vor sa plateasca, fiindca nu au bani sau nu sunt interesati sa cumpere obiectele descoperite, iar in caz ca nu le vor, ce se intampla cu recompensa, legea fiind lacunara si neoferind solutie clara , desi teoretic ar trebui ca sa plateasca statul in astfel de situatii recompensa, ca el a preluat comoara si a devenit proprietatea sa.
Ideea e deci sa discutam lucruri practice, nu doar sa improscam cu noroi intr-o parte sau alta, ca nu rezolvam nimic cu astfel de comentarii. Deci sa fim practici si uniti.
Aici mai trebuie specificat un lucru.
In Anglia orice comoara descoperita este de drept a descoperitorului si orice fier vechi este de drept a descoperitorului. Daca il gasesti, il duci la specialisti sa-l vada iar daca statul (muzeul) il doreste atunci trebuie cumparat la pret de piata de la gasitor + proprietarul terenului.
La noi s-a tinut cont de legea comunista cum ca toate bogatiile subsolului sunt ale statului. Dar un inel nu poate fi bogatie a subsolului pentru ca nu este un zacamant ci este un obiect care a apartinut cuiva prin cumparare si l-a pierdut. Asa ca onest ar fi sa fie al gasitorului in cazul in care pagubasul nu mai traieste sau nu se prezinta in termen de 30 de zile sa il recapete platind o recompensa gasitorului (gen portofelul pierdut la bankomat)
Si in vechiul regim gasitorul unei comori trebuia recompensat dar era batut pana deceda deci recompensa era o bataie sora cu moartea. Iar acum am mai evoluat putin adica esti recompensat dar cu mana tremuranda si cu dintii inclestati de parca ar trebui sa te plateasca din buzunarele lor sau din leafa lor de bugetari.
Buna seara ma bag si eu in discutia aceasta pentru a lamuri unele lucruri.
In primul rand domnul D. Banta in toate reportajele unde a aparut a declarat ferm ca el nu este un cautator de comori, el nu a cumparat acel detector pentru a gasi o comoara, nu a avut niciodata intentia de a cauta o comoara. El a cumparat acel detector pentru asi petrece timpul liber in natura si pentru a face miscare dupa mesele copioase alaturi de familie prin care stim ca se depune grasimea si singurul remediu este miscarea in natura. Asa ca D.B. a gasit acest tezaur doar din intamplare si numai din intamplare asa cum a gasit-o si Iulian si Cornel si altii si altii.
Pana acum nimeni dintre cei care au descoperit comori cu detectorul si le-au predat nu cautau la pont ci cautau la intamplare. Pentru acest motiv si descoperirile lor au fost intamplatoare si numai intamplatoare.
Alta este cu cautatorii de comori care cauta comori la pont si le duc peste hotare.
Cat privesc recompensele, tara e saraca, banii sunt putini, asfaltul este tot mai scump, bordurile la fel si altele si altele.
Daca vorbim de o noua lege care sa oblige statul sa-ti plateasca recompensa mai repede, luativa gandul.
Mai repede vor vota o lege prin care poti preda la muzeu obiectele ca donatie si numai donatie ca trebuie sa fim patrioti cu burta goala si sa fim multumiti pentru ca exista legea detectiei prin care toti avem posibilitatea la miscare in natura si aer liber, la a sapa si tremura de emotii, la adrenalina pentru care alii isi cumpara masini scumpe si fac curse in Bucuresti, deci puteti trai in emotii cu doar 500 - 1000 de euro cat costa un detector.
Asteptati voi o lege mai buna ca sigur va fi o lege si mai proasta, asta este regula la noi, schimbam ceva cu nimic.
Nu este adevarat ce spui tu anonim, se vede ca nu ai vizionat reportajul. În acest reportaj domnul Banța afirma clar ca a cumparat acel detector pentru a cauta comori, fiind motivat de povestile pe care le spunea tatăl lui: "Totul a pornit de la povestile din bătrâni, spuse la gura sobei". Nu a cumparat detectorul in principal sa iasa la iarba verde. A cumparat detectorul sa caute comorile din povestile batranilor. Si foarte bine a facut, iata ca a gasit o comoara.
Interesant articolu, la vremea respectiva am urmarit si eu repotrajele televizate care laudau descoperirea si gestul ca detectoristul a predat comoara la Muzeu in termenul legal. Chear am observat cand reporterul declara ca locul descoperiri este secret si nu trebuie facut cunoscut. Find un pasionat de povesti cu comori descoperite de aventurieri am observat ca in toate relatarile se spune: muzeograful care a preluat comoara mi-a spus sa nu dezvalui zona unde a fost gasita comoara, asta la toti detectoristii care au gasit obiecte importante si de valoare. Oare de ce ?
Explicatia ar fi ca sa nu mearga altii sa caute in acea zona pana cand nu periaza arheologii zona, bine gandit, bine facut. Dar acum la 2 ani de la descoperire merge Dorel cu detectorul pe acolo fara sa stie ca in acel loc a fost descoperita o comoara de 63000 RON si da norocul peste el gasind sora geamana a comori si o preda la Muzeu in speranta unei recompense, oare ce va primi daca locul nu reprezinta zona de interes arheologic si nu a fost declarata sit?
In Anglia a fost un reportaj unde un detectorist a gasit tot o comoara, a dus-o la Muzeu iar arheologii au venit si au cercetat zona timp de cateva saptamani, batand tarusi cu sfoara pentru a delimita zona dupa care au plecat iar zona a devenit libera pentru detectie pentru ca in afara de alte obiecte din aur si argint nu au mai fost gasite. Adica acolo a fost ingropata candva acea comoara pentru a fi ascunsa cum s-a intamplat si cu aceasta comoara. Zona nemai fiind de interes istoric.
La noi anunta cineva cand zona e din nou libera ?
Frumos gest din partea lui Paul de a ne aduce la cunostinta ca detectoristul Banta a primit recompensa si cat.
In gest de respect ma vad obligat sa va spun ca si Paul a primit recompensa pentru comoara gasita in valoare de 30000 RON plus premiul de la nenea Ponta. Frumos si se pare ca am intrat pe fagasul cel bun sau pe calea ce-a dreapta iar descoperitorii primesc recompensa, mica-mare, buna-rea, destula-putina, dar ce conteaza este ca o primesc pentru ca o merita. Asteptam primavara ca sa mai asistam la alte descoperiri si recompense, pana atunci stati la caldurica si cititi aici povesti cu comori stiute si nestiute.
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.