Muzeul Național de Arheologie din Grecia a expus pentru prima data public la Atena inelul lui Tezeu, un inel cu sigiliu micenian, care a fost găsit din intamplare în solul din Acropolis, in anii 1950.
Inelul este din aur si masoara 2,7 x 1,8 cm. Pe inel este reprezentată o scena cu un taur, un personaj, in stanga un leu și in dreapta ceea ce poate fi un copac.
Artefactul dateaza din perioada minoică din Grecia și provine din zona Anafiotika, din Plaka, centrul orașului vechi din Atena.
Autenticitatea antică a inelului Tezeu a fost dezbătută încă de la descoperirea sa în cartierul Plaka din Atena, în 1950. Pentru o vreme s-a crezut ca este fals, dar in 2 august 2006, inelul a fost identificat ca artefact autentic provenind din secolul al XV-lea î.Hr.
Mai precis, presa greacă atrasese atentia asupra inelului cu pecete de aur, iar Muzeul Național de Arheologie din Atena a dorit să-l cumpere pentru 75.000 euro de la o femeie care il deținea. După o examinare de către un grup de experti de la Ministerul Culturii, piesa a fost declarată a fi autentică.
Artefactul a fost numit "Inelul lui Tezeu" datorita unui mit grecesc antic, potrivit căruia a existat o dispută între legendarul regele cretan Minos si Tezeu. Regele nu credea că Tezeu este fiul lui Poseidon. In disputa, Minos ar fi aruncat un inel peste bordul unei amarcatiuni și a cerut lui Tezeu sa il recupereze. Tezeu s-a aruncat în valuri, a ajuns pe fundul mării, unde a văzut miraculoase creaturi şi s-a întors pe corabie perfect uscat, cu inelul de aur în mână.
Domnule frumos inel iar de lucratura ce sa spun daca nu era declarat de experti ca autentic eu ziceam ca este ceva lucrat in zilele noastre la cat de perfect sunt scrijelite omul si taurul, uitativa la picioarele taurului ca se vede forma muschilor iar omul are formele unei statui moderne. Extraordinar, mai rar asa lucratura si sa fie pastrata aproape ca noua, se vede ca a fost purtat pentru ca are destule zgarieturi. Cemai, un inel demn de mitologia greaca. Bun articol si bun pretul dat proprietarului, merita pe deplin.
Grecii se pricepeau la musculatura umana, vezi statuile grecesti, care par scoase la imprimanta 3D, dupa ce a fost scanat un om real...
Aveti perfecta dreptate referitor la statuile grecesti unde sunt redate in detaliu partile corpului uman dar sincer nu ma asteptam ca pe un inel asa de mic bijutierul sa depuna o munca titanica pentru a scoate in evidenta toate formele.
Daca fac o comparatie intre acest inel si inelul sigilar gasit la noi de doi detectoristi (Inel sigiliu descoperit la Bistra-Mureşului) pot sa spun ca sunt la egalitate ca valoare artistica dar si istorica numai ca inelul de la noi sigilar cu camee este realizat de un artist roman care nu a detailat asa de bine formele umane. Nu zic si acesta este foarte frumos realizat cu o frumoasa lucratura. Cred ca noi nu avem bijutieri in zilele noastre care ar reusi sa faca o asemenea lucratura cu unelte manuale. Adevarul este ca amandoua inelele au frumusetea lor, cel gasit in grecia este complect din aur pe cand cel de la noi este din aur cu o camee ca montura ce ii da un colorit si o anume frumusete. Felicitari pentru descoperitorii de asemenea relicve.
http://hartacomorii.blogspot.ro/2011/01/inel-sigiliu-descoperit-la-bistra.html
O adevarata capodopera de arta da si recompensa e pe masura, asta da recompensa corecta.
Oare digger la noi cat a primit pentru inelul sigilar cu camee.
Dar garbaciu pentru moneda romana din aur.
Ca sa va faceti o parere cam cu cat este cumparata o moneda din aur la pret real uitativa aici si socotiti.
https://www.youtube.com/watch?v=H6_b4cEunuY
Si daca inca mai sunteti pe scaun si nu ati lesinat atunci mai delectativa privirea cu monede solid din aur.
https://www.youtube.com/watch?v=yS8MX7cr_yk
Si ca sa nu va mai dau palpitatii la inima uitativa la acestea ca e trecuta doar greutatea si sant din argint.
https://www.youtube.com/watch?v=iMEyRvMqzkY
Trimiteți un comentariu
☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor.